Länkar - Edition Allegro Musik HB

Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logo EAMHB
YouTube
Go to content

Länkar

Vägar till mera information och kunskap om operett, musikal och filmmusik
Som hjälp för att nå källor med information om operett, musikal och filmmusik har vi sammanställt nedanstående förteckning av länkar till ett antal intressanta och värdefulla webbplatser. Webbplatsernas innehåll är också kortfattat beskrivet i sammanställningen. Sammanställningen kompletteras successivt.


Förslag på webbplatser att lägga till i förteckningen mottas tacksamt. Det görs enklast genom att använda kontaktformuläret som finns här >> 


Bilden till höger visar Seefestspiele Mörbisch, Österrike. Välkommen att klicka på bilden för större format.

Seefestspiele Mörbisch, Österrike. Bild: EA Musik HB.

Nr

Länk

Beskrivning

1

 

Robert Stolz. Utförlig historisk och aktuell information (på franska) om kompositören och dirigenten Professor Robert Stolz (1880-1975).

2 http://www.operetten-lexikon.info
Operetten-Lexikon. Omfattande historisk och aktuell information (på tyska) om operett. Bland annat artiklar om drygt 100 operetter, närmare 40 kompositörer, ett tiotal textförfattare och drygt 10 operettfestspel. Dessutom information om aktuella föreställningar, främst i Österrike, operett på film, inom filatelin och i litteraturen.

3 http://operettafoundation.org
Operetta Foundation. Ett privat forskningsinstitut med syfte att bevara och understödja utvecklingen av musikteaterformen operett både nationellt (USA) och internationellt. Innehar USA:s största samling av material relaterat till operett, bland annat 8 000 böcker 35 000 ljud- och videoinspelningar.

4 https://www.buehnebaden.at
Bühne Baden. Operett- och musikalteater i Baden bei Wien, Österrike med omfattande och intressant repertoar. Spelplats höst, vinter och vår är Stadttheater, Baden bei Wien. Juni, juli och augusti är spelplatsen Sommerarena i Kurpark, Baden bei Wien.

5 http://www.volksoper.at
Volksoper, Wien. Bild: EA Musik HB.Volksoper, Wien. Ledande operett- och musikalteater i Wien med bred repertoar i vilken även komisk opera och balett ingår.

Volksoper invigdes 1898 och hette då Das Jubiläums-Stadttheater. Efter en växlingsrik historia med såväl opera som talteater och film är inriktningen numra att vara den ledande musikteatern i Wien med tyngdpunkt på operett.
6 http://www.leharfestival.at
Lehár Festival, Bad Ischl. Sedan 1961 årliga operettfestspel under juli, augusti och september. Spelplats är Kongress & Theaterhaus, tidigare benämnt Kurhaus.

Under 1800-talets senare och 1900-talets första decennier var Bad Ischl sommartid europeisk medelpunkt och vistelseort för ett stort antal av dem som var verksamma inom musikteaterformen operett. En av de främsta - Franz Lehár - var från 1912 till sin död 1948 bosatt i den så kallade Lehár-Villa i staden.

7 http://www.staatsoperette.deStaatsoperette, Dresden
. En av de ledande operetteatrarna i Tyskland, från december 2016 i nytt teaterhus i Dresdens centrum.

8 https://www.landestheater-linz.at/musiktheater
Landestheater Linz - Musiktheater. En av Europas modernaste musikteatrar med stort inslag av operett och musikal i repertoaren.

9 https://www.komische-oper-berlin.de
Komische Oper, Berlin. Musikteater som med återgång till verkens ursprungsversion har varit och är vägledande i förnyelsen av musikteaterformen operett.

I repertoaren många operettrariteter som sedan lång tid inte har uppförts. Även stort inslag av musikaler i spelplanen.


10 http://www.seefestspiele-moerbisch.at
Seefestspiele, Mörbisch. Operettfestspel sedan 1957 på en sjö- och friluftsarena invid Neusiedler See, Burgenland, Österrike.  Efter flera utbyggnader rymmer arenan numera drygt 6000 åskådare.

Seefestspiele Mörbisch är världens största operettfesspel. Spelperioden är juli och augusti.

11
https://www.wieneroperette.at
Das Wiener Operettenensemble
Ensemble av unga artister som genomgått utbildning Klassische Operette des Konservatoriums  Wien Privatuniversität. Målsättning: Att producera operettlitteraturens mera sällan uppförda verk.
Professor Robert Stolz.
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413 |
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 15 december 2017
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2017
Back to content