Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

April 2016

Nyheter > Arkiv 2016

I operans värld med Tornborg Classic

En helkväll med sopranerna Michaela von Koch och Miriam Ryen, tenoren Peter Tornborg, konsertpianisten Inara Piksa och solocellisten Aigars Dzelvitis. Gästartist: Raymond Björling.

En konsert fylld av känslor, kärlek och svartsjuka i operans fantastiska värld. Cavalleria Rusticanas hatkärlek mellan Turiddo och Santuzza. Den underbara kärleksduetten ur Otello, Toscas och Cavaradossis kärleksgräl och hjärtslitande duetter ur La Boheme. Den humoristiska klockduetten ur Läderlappen. Vackra piano- och cellosolon. En konsert att ta till sitt hjärta!

Historiska Museet, Stockholm söndag 17 april kl 14:00, Bridgens Hus, Uppsala lördag 23 april kl 19:00 och Riddarhuset, Stockholm onsdag 27 april kl 19:00. Biljetter 220 kr (ordinarie) och 100 kr (studerande). Klicka gärna på bilden till höger för större format.
(2016-04-01)
En stor bukett rariteter i radioprogrammet Plats På Scen! den 8 april 2016
Plats På Scen! - radioserien för operett-, musikal- och filmmusikvänner - innehåller i upplagan den 8 april 2016 en rad rariteter och undantagsvis bjuder programvärden Bo Magnusson då också på ett antal inslag som ligger en aning i kanten av programtemat till exempel Ernst Rolf i Fram för ett sundare nöjesliv som fanns i hans och Karl Gerhards revy 1931. Vidare ett inslag komponerat av orkesterledaren och trombonisten Ray Conniff inspelat 1944 av Artie Shaws orkester med Conniff på trumpet. Lyssnarna får också höra inslag med Thore Ehrlings orkester från samma år, Caterina Valente i Ernesto Lecuonas Siboney, en 78-varvsklenod från 1947 med operasångerskorna Margareta Bergström och Dora Lindgren i Jaques Offenbachs Barcarole från Hoffmans äventyr, sånger om våren i Berlin och Wien med Hermann Prey och Peter Alexander och genuin wienermusik med Symphonisches Schrammelquintett Wien. Slutligen får lyssnarna stifta bekantskap med den tyska skådespelerskan och sångerskan Ilse Werner. Bilden till höger.

Detaljerat musikinnehåll finns här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och  på Internet www.radioviking.se fredagen den 8 april 2016 kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 10 april kl 15:00 - 16:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 9 april.

Klicka gärna på bilden till höger för att se den i större format.
(2016-04-07 rev 2016-04-08)
Operetter och musikaler i Österrike sommaren 2016
I nedanstående förteckning redovisas operetter och musikaler som spelas sommaren 2016 i Österrike. Förteckningen gör inte anspråk på att vara komplett. Tillägg kan komma och välkommen därför att återkomma till förteckningen då och då. Använd gärna länkarna i sammanställningen för detaljerad information, biljettbokning, vägbeskrivningar med mera.  Bilderna till höger kan ses i större format genom att klicka på dem.

Uppgifterna i förteckningen lämnas med reservation för felskrivningar och programändringar.
(2016-04-10)

Operett/Musikal

Kompositör

Plats
Information
Tid

Frasquita
Franz Lehár

Baden bei Wien
Bühne Baden, Sommerarena
www.buhnebaden.at
17 juni - 27 augusti
Das Dreimäderlhaus
Franz Schubert/Heinrich Berté
Baden bei Wien
Bühne Baden, Sommerarena
8 juli - 4 september
Jekyll & Hyde
Frank Wildhorn
Baden bei Wien
Bühne Baden, Stadttheater
29 juli - 2 september
Viktoria und ihr Husar
Paul Abraham
Mörbisch
Seebühne, Seefestspiele
www.seefestspiele-moerbisch.at
7 juli - 20 augusti
Die Fledermaus
Johann Strauss d y
Bad Ischl
Kongress & TheaterHaus
www.leharfestival.at
16 juli - 4 september
Die Rose von Stambul
Leo Fall
Bad Ischl
Kongress & TheaterHaus
23 juli - 3 september
Die Juxheirat
Franz Lehár
Bad Ischl
Kongress & TheaterHaus
13 och 14 augusti
Wiener Blut
Johann Strauss d y
Steyr
Open Air, Schloss Lamberg/Stadttheater Steyr
www.musikfestivalsteyr.at
29 juli - 13 augusti
Im Weissen Rössl
Ralph Benatzky/Robert Stolz/ Bruno Granichstaedten
Langenlois
Schloss Haindorf
www.schlossfestspiele.at
21 juli - 13 augusti
Die Grossherzogin von Gerolstein
Jacques Offenbach
Wilfersdorf
Schloss Wilfersdorf
www.schlossfestival.at
1 juli - 9 juli
The Sound of Music
Richard Rodgers
Kufstein
Festungsarena
www.operettensommer.com
29 juli - 14 augusti
Die Fledermaus
Johann Strauss d y
Jennersdorf
Schloss Tabor
www.jopera.at
4 augusti - 14 augusti
Der fidele Bauer
Leo Fall
Zell an der Pram
Schloss Zell
www.sommeroperette.at
4 juni - 19 juni
Operetter och musikaler i Österrike sommaren 2016
Främst i Centraleuropa präglas musikteaterformen operett sedan 1990-talets mitt av stor vitalitet och förnyelse. Upprinnelsen går att härleda till en uppsättning på Bar jeder Vernunft i Berlin år 1995 av Im Weissen Rössl - Värdshuset Vita Hästen.

Förnyelsen har medfört att antalet produktioner har ökat markant och inte minst gäller detta sommaroperett. Så är till exempel fallet i Österrike där ett tiotal operetter spelas under sommaren. Dessutom flera musikaler.
(2016-04-11 rev 2016-07-06)
Om österrikisk sommaroperett i Plats På Scen! den 15 april
I Plats På Scen! den 15 april presenterar programvärden Bo Magnusson några av sommarens många operettproduktioner i Österrike. För första gången i programserien får lyssnarna också höra musik från Bruno Granichstaedtens operettraritet Auf Befehl der Kaiserin från 1915. En raritet i programmet är en amerikansk inspelning från 1926 på 80-varvsskiva av The Merry Widow Waltz från Franz Lehárs operett The Merry Widow - Glada änkan. I programmet också Ulla Billquist i en version på svenska av den kända wienersången Im Prater blüh'n wieder die Bäume - När kastanjerna blomma - med musik av Robert Stolz, som för den här sången har förlänats ett minnesmärke i Wiens Prater, den stora parken i nordöstra delen av Wien. Bilden till höger.

Detaljerat musikinnehåll finns här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och  på Internet www.radioviking.se fredagen den 15 april 2016 kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 17 april kl 15:00 - 16:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 16 april.
(2016-04-14)
Eva Magnusson med wienersånger och musikal i Västerås Konserthus
Den 23 maj 2016 kl 19:00 konserterar Arosorkestern i Västerås Konserthus. Sångsolister i konserten är Eva Magnusson, sopran och Markus Norrmann, baryton. I konserten framför Eva Magnusson två wienersånger med musik av den österrikiske kompositören Professor Robert Stolz. En av dessa är en raritet med titeln Dann geh' ich hinaus in den Wienerwald från operetten Das Sperrsecherl eller Wiener Gemütlichkeit. Operetten hade premiär i mars 1920 på Komödienhaus i Wien och blev en av de mest spelade under 1920-talet. I konserten också bland annat ett stort potpurri från Frederick Loewes och Alan Jay Lerners musikal My Fair Lady med båda sångsolisterna och kör. Konsesrtmästare: Christer Norrman. Dirigent: Helen Grönberg.

Välkommen att se bilder på Eva Magnusson, Markus Norrman, Helen Grönberg och Arosorkestern i galleriet till höger. Peka på textfältet under bilden och klicka sedan på fyrkanten med hakar för att se bilderna i större format. Samtliga bilder: EA Musik HB.
(2016-04-19 rev 2016-04-28)


Omväxlande och njutbar Vårkonsert i Västerås Konserthus med Arosorkestern och sångsolisterna Eva Magnusson och Markus Norrman
Den 23 maj 2016 konserterade Arosorkestern i Västerås Konserthus inför en stor och förtjust publik. Sångsolister i konserten var Eva Magnusson, sopran och Markus Norrmann, baryton. I konserten framförde Eva Magnusson två wienersånger med musik av den österrikiske kompositören Professor Robert Stolz. Den ena en raritet med titeln Dann geh' ich hinaus in den Wienerwald från operetten Das Sperrsecherl eller, som den också kallas, Wiener Gemütlichkeit. Operetten hade premiär i mars 1920 på Komödienhaus i Wien och blev en av de mest spelade under 1920-talet. I konserten också bland annat ett stort och bejublat potpurri från Frederick Loewes och Alan Jay Lerners musikal My Fair Lady med båda sångsolisterna och kör. Markus Norrmann bjöd på två finstämda tolkningar av verk komponerade av August Söderman - Tannhäusser och Kung Heimer och Aslög. För ekvilibristiskt spel på ackordion svarade Esbjörn Ferm och Börje Wessman i Vainionpäu Kallen Soitto av Veiko Husskonen. En grupp dansare från Liz Helgosons balettskola förgyllde ett av inslagen i konserten. Konsertmästare: Christer Norrman. Dirigent: Helen Grönberg. Konferencier: Bo Magnusson.

Välkommen att se bilder på Eva Magnusson, Markus Norrman, Esbjörn Ferm, Börje Wessman, Christer Norrman, Helen Grönberg, dansare och Arosorkestern i galleriet till höger. Peka på textfältet under bilden och klicka sedan på fyrkanten med hakar för att se bilderna i större format. Samtliga bilder: EA Musik HB.
(2016-04-19 rev 2016-04-28)
Die Frau im Negligé - operettraritet av Carl Wolfgang Zeller i St. Peter in der Au, Österrike
Några mil söder om Amstetten i Niederösterreich ligger St. Peter in der Au. Där föddes den 19 juni 1842 Carl Adam Johann Zeller. Zeller fick en gedigen utbildning som 1869 ledde till en promovering som juris doktor med efterföljande anställning som hög tjänsteman i det österrikiska utbildningsministeriet. Redan i barnaåren visade Zeller stor musikalisk begåvning. Han fick också en god musikalisk utbildning hos några av dåtidens främsta pedagoger som till exempel Simon Sechter. Vid sidan av sina studier och sitt arbete komponerade Zeller bland annat i slutet av 1860-talet två sångspel som hade aktningsvärd framgång och som gjorde honom känd och eftertraktad i den musikaliska världen. Detta ledde fram till Zellers första helaftonsverk, den komiska operan Jaconde med premiär på Theater an der Wien år 1876. Efter ett par mindre lyckade verk, den komiksa operan Die Fornarina och operetten Die Carbonari, fick Zeller sitt stora genombrott år 1886 med operetten Der Vagabund. Denna följdes år 1891 av den operett som skulle göra Zeller odödlig och en av 1800-talets mest berömda operettkompositörer - Der Vogelhändler. Drabbad av en fallolycka med allvarliga följder gick Carl Zeller bort den 17 augusti 1898 vid 56 års ålder.

Carl Zeller fick två söner varav den ene, Carl Wolfgang Zeller (1876-1965), gick i faderns fotspår både som jurist och kompositör. Hans första operett med titeln Die Frau im Negliché hade premiär den 1 mars 1912 på Ronacher i Wien och spelades där 150 gånger i följd. I en unik nyuppsättning spelas operetten den 1 maj 2016 i Carl Zellers födelseort St. Peter in der Au. För produktionen svarar ortens förnämliga Carl Zeller-Museum >> och den uppförs av medlemmar i Oper@Tee >>. Ansvarig för tillkomsten av Carl Zeller-museet är Ing. Thomas Gnedt. Efter omfattande förarbeten, katalogisering och digitalisering öppnades museet år 2013 i Schloss St. Peter in der Au.
(2016-04-25)

Rudi Schuricke (1913-1973).Operettrariteter i radioserien Plats På Scen! den 29 april 2016
I Plats På Scen! den 29 april 2016 presenterar programvärden Bo Magnusson bland annat Franz Lehárs första helaftonsoperett efter den stora framgången med Glada änkan. Operettens titel: Der Mann mit den drei Frauen. Lyssnarna får också höra ett avsnitt från Carl Zellers sista operett Der Kellermeister och vidare om det Carl Zeller-Museum som sedan några år finns i den lilla orten St. Peter in der Au i österrikiska Niederösterreich. Carl Zeller föddes där i juni 1842. Bland rariteterna i programmet finns också ett inslag från operetten Das Sperrsechserl, eller Wiener Gemütlichkeit som den också benämns, från 1920. Musiken skrevs av Robert Stolz på några få dagar för att rädda en konkurshotad teater. Teatern räddades också och operetten blev en av de mest spelade i Wien under 1920-talet med ett par tusen föreställningar. Bland solisterna i programmet finns till exempel nutidens stjärntenor Jonas Kaufmann, Nicolai Gedda, Anneliese Rothenberger och Rudi Schuricke. Den senare i en sång med musik av Benny De Weille om den vackra Lago Maggiore på gränsen mellan Schweiz och Italien.

Detaljerat musikinnehåll finns här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och  på Internet www.radioviking.se fredagen den 29 april 2016 kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 1 maj kl 15:00 - 16:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 30 april.
(2016-04-28 rev 2016-04-29)
Benny de Weille (1915-1977). Tysk klarinettist, kompositör, arrangör, orkesterledare och produktionschef vid skivbolaget Polydor.
Bilderna till vänster: Lago Maggiore och Rudi Schuricke (1913-1973). Tysk sångare och skådespelare.
  
 
 
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 14 april 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll