Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Maj 2014

Nyheter > Arkiv 2014

Praktfull blåsmusik i storslagen sekelskiftesmiljö - Karlbergs Musikkår konserterar på Hallwylska Palatset den 14 juni 2014
Lördagen den 14 juni 2014 kl 19:00 bjuder Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg på festlig och praktfull blåsmusik i Halwylska Palatsets storslagna sekelskiftesmiljö. I programmet: Marscher, polkor, valser, svenska klassiker, operett- och folkmelodier med mera, och mycket från den tid för 100 år sedan då palatsets skapare och  blåsmusikvänner Wilhelmina och Walter von Hallwyl hade det som sin bostad.

Sångsolister i konserten är Eva Magnusson, sopran och Erik Ström, baryton. Dirigent är Björn Ericson.

Biljettpriser: 250 kr (normal) och 200 kr (pensionär och studerande). Barn fritt inträde. Serviceavgift 25 kr tillkommer vid köp genom Ticnet.

Välkommen att här till höger se och höra ett inslag från förra sommarens konsert med Karlbergs Musikkår på Hallwylska Palatset. Klicka också gärna på bilden till höger för att se den i större format. Utförlig information om Hallwylska Museet finns på www.hallwylskamuseet.se.

Om Karlbergs Musikkår

Karlbergs Musikkår är en av de allra äldsta aktiva blåsorkestrarna i landet. Den bildades 1926. Under de närmare 90 år som gått sedan dess har musicerandet både inom försvaret och i civila sammanhang varit omfattande. 1958 genomförde musikkåren sin första högvakt. Sedan dess har det blivit ett tusental. 1985 flyttade musikkåren in i lokaler på Karlbergs Slott och antogs samtidigt som den nuvarande Militärhögskolans musikkår.

Med en blandad repertoar strävar kåren efter att förena traditioner med ett nyskapande musicerande för att nå en bred publik. I olika ensemblestorlekar från gammal militärkårssättning med Ess-kornett och ventilbasun till mera modern sättning - då och då med skönsjungande solister - bjuder kåren på musik för såväl paraden, utomhusscenen och konserthuset som den mindre salongen. Mera att läsa samt bilder här >>

(2014-05-03)

Lättlyssnat klassiskt i vårens tid! - Skön musik och sång i Västerås konserthus den 12 maj 2014

Tillsammans med 60 elever från Musikklasserna i Fryxellska skolan i Västerås, Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton bjöd symfoniorkestern i Västerås - Arosorkestern - på en mycket uppskattad konsert måndagen den 12 maj 2014 i Västerås Konserthus. Tema var Lättlyssnat klassiskt i vårens tid! med bland annat flera operainslag från Georges Bizets Carmen, och Gaetano Donizettis Don Pasquale med Habaneran ur Carmen och Vacker som en ängel ur Don pasquale som höjdpunkter. Som avslutning bjöds publiken på ett stort och mäktigt potpurri från Richard Rodgers musikal The Sound of Music.

Förutom att medverka som kör i flera av opera- och musikalinslagen bjöd eleverna från Fryxellska skolan på vacker a capella-sång under ledning av Ingela Johnsdotter Omnell. Konsertmästare var Christer Norrman och dirigent Helen Grönberg. För ciceronskapet svarade Bo Magnusson.
(2014-05-13)

Der Graf von Luxemburg, Die Kaiserin och Gigi i Lehár Festival Bad Ischl 2014
På programmet i sommarens Lehár Festival i Bad Ischl, Salzkammergut, Österrike står som vanligt en operett med musik av Franz Lehár - Der Graf von Luxemburg. Lehár var från 1902  från 1910 och fram till sin bortgång 1948 bosatt i staden och förärades också mot slutet av sin levnad titeln hedersmedborgare. Många av Lehárs operetter tillkom i Ischl, så också Der Graf von Luxemburg med premiär den 12 november 1909 på Theater ander Wien i Wien. Där studerades operetten in och dirigerades av Robert Stolz, som också han regelbundet vistades i Bad Ischl under många år. 2014 års uppsättning av Der Graf von Luxemburg i Bad Ischl har premiär den 12 juli och spelas till och med den 31 augusti.

Den andra av sommarens operetter i Ischl är en raritet, Leo Falls Die Kaiserin med urpremiär på Metropoltheater i Berlin år 1915. Även Leo Fall tillhörde stammgästerna i Bad Ischl. Die Kaiserin uppförs halvkonsertant den 15 och 16 augusti.

En ny tradition i Ischl är att också uppföra klassiska musikaler. Sommarens musikal är Gigi med musik av Frederick Loewe och text av Alan Jay Lerner. Premiär den 19 juli varefter musikalen spelas växelvis med Der Graf von Luxemburg till och med den 30 augusti.
(2014-01-26 Rev 2014-05-15)

Sommarmusikal i Kufstein, Österrike - My Fair Lady
Efter en lång rad operettproduktioner blir det sommaren 2014 musikal i OperettensSommer Kufstein. Dock en musikal som nära anknyter till operetttraditionen, Frederick Loewes och Alan Jay Lerners My Fair Lady. En klassiker med urpremiär 1956 som också blev film, och det hände 1964 med Audrey Hepburn i den kvinnliga huvudrollen som Eliza Doolittle.

My Fair Lady bygger på George Bernard Shaws komedi Pygmalion. Många framstötar gjordes för att få Shaws tillåtelse att göra musikal av Pygmalion. Shaw motsatte sig emellertid konsekvent detta. Det var först efter hans död som det blev möjligt. Flera försök gjordes, bland annat av Richard Rodgers och Oscar Hammerstein II, men det var först när kompositören Frederick Loewe fick ta sig an uppgiften som det lyckades. Loewe föddes år 1901 i Berlin. Föräldrarna var österrikare och firade operettstjärnor. Loewe växte med andra ord upp mitt i operettens blomstrande silverepok, något som satte tydliga spår i hans eget komponerande. Loewe kom till Broadway 1924. Förutom My Fair Lady har hans musikal Camelot rönt stor framgång och även filmats.

My Fair Lady spelas mellan den 1 och 16 augusti 2014 på den spektakulära Festungsarena i Kufstein, Österrike. Kufstein ligger några mil öster om Innsbruck.

(2014-05-16)

Sommarmusik 2014 på Hallwylska Museet
Som vanligt bjuder en lång rad artister även instundande sommar på musikalisk underhållning i den storslagna miljön på Hallwylska Museet invid Berzelii park i Stockholm. I över trettio somrar har ljuv sommarmusik klingat på Hallwylska Palatsets gård. En tradition som stockholmare och turister uppskattar och ständigt återkommer till.

Årets musikaliska underhållning omfattar fem produktioner: Musikaliska luncher på Hallwylska Museet, Konsert med Karlbergs Musikkår, Piaf - Sången som liv, Hans och Gretas operaäventyr och Med gäster på Värdshuset Vita Hästen.

(2014-05-17)

Sommarmusik 2014 på Hallwylska Museet
Samtliga konserter och föreställningar i sommarens Musik på Hallwylska Museet äger rum på museets vackra innergård. Adressen är Hamngatan 4 alldeles invid Berzelii park i Stockholm. Innergården har 200 sittplatser och platserna är onumrerade. Kaffe, andra drycker, bakverk, smörgåsar med mera finns att köpa i samband med konserter och föreställningar.

Musikaliska luncher på Hallwylska Museet

För första gången på Hallwylska Museets vackra och behagliga innergård får gästerna några torsdagar i juni uppleva en unik kombination av utsökt lunch och magisk violinmusik. För lunchen svarar Pontus Catering och för musiken den karismatiska violinisten Rimma Gotskosik och den mycket rutinerade och välkända pianisten Carina E. Nilsson. Musikaliska klenoder från olika epoker och stilar. Allt från klassiska pärlor, musikal, wienermusik, operett och filmmusik till evergreens och jazz.
Rimma Gotskosik, kapellmästare och violin
Carina E. Nilsson, piano
Biljetter 240 kr
Torsdag 5 juni kl 12:00
Torsdag 12 juni kl 12:00
Torsdag 19 juni kl 12:00
Torsdag 26 juni kl 12:00

Praktfull blåsmusik i storslagen sekelskiftesmiljö
Karlbergs Musikkår konserterar på Hallwylska Museet
En glittrande musikalisk fest med marscher, polkor, valser, svenska klassiker, operett och folkmusik.
Eva Magnusson, sopran
Erik Ström, baryton
Björn Ericson, dirigent  
Biljetter 250 kr | Pensionärer och studerande 200 kr | Barn fritt inträde
Mera information på 070-543 76 14
Lördag 14 juni kl 19:00

Piaf – Sången som liv
Från de fattiga gatorna i Paris till de stora scenerna över hela världen. Historien om Edith Piafs liv vävs samman med hennes mest älskade sånger (på franska och svenska) Föreställningen baseras på författaren Ulla Lundqvists roman Piaf-Sången som liv.
Petra Kvist, skådespelerska och sångerska
Rimma Gotskosik, violin
Jan-Erik Sandvik, piano
Ole Forsberg, regi
Ulla Lundqvist
och Petra Kvist, text
Hallwylska Museet | Hamngatan 4 | Stockholm
Biljetter 340 kr |300 kr (pensionärer och grupper om minst 5 personer)
Torsdag 24 juli kl 19:00
Fredag 25 juli kl 19:00
Söndag 27 juli kl 15:00


Hans och Gretas operaäventyr
Barn- och familjeopera på ett lekfullt sätt! En fartfylld familjeföreställning som öppnar dörrarna till operans magiska värld. I föreställningen hörs sånger ur bl.a. Trollflöjten, Madama Butterfly, Hoffmans äventyr och, förstås, operan Hans och Greta. Allt är sammanbundet med nyskriven svensk talad dialog och spännande handling. I slutet av föreställningen får publiken lära sig Hans och Gretas operadans. Speltid cirka 45 minuter.
Margaretha Westerlind, mezzosopran
Pernilla Ingvarsdotter, sopran
Rimma Gotskosik, kapellmästare och violin
Jan-Erik Sandvik, piano

Biljetter 150 kr |120 kr (barn och ungdomar till och med 18 år)
Torsdag 14 augusti kl 14:00
Fredag 15 augusti kl 12:00 och kl 14:00
Söndag 17 augusti kl 12:00 och kl 14:00

Med gäster på Värdshuset Vita Hästen
I Hallwylska Museets storslagna sekelskiftesmiljö slås några dagar i sommar dörrarna upp till Värdshuset Vita Hästen. Värdshusets stränga men innerst inne varmhjärtade Josepha och hennes tillbedjande överkypare Leopold och deras charmerande gäster bjuder på en glittrande musikalisk fest med det allra bästa från operettens och den klassiska musikalens värld.
Eva Magnusson, sopran, Josepha
Torbjörn Petterson, baryton, Leopold
Maria Matyazova, sopran
Mats Carlsson, tenor
Erik Ström, baryton
Annika Listén, dansare  
Rimma Gotskosik, kapellmästare och violin
Jan-Erik Sandvik, piano  
Biljetter 340 kr |300 kr (pensionärer och grupper om minst 5 personer)
Onsdag 13 augusti kl 19:00
Torsdag 14 augusti kl 19:00
Fredag 15 augusti kl 19:00
Lördag 16 augusti kl 15:00 och 19:00
Söndag 17 augusti kl 19:00
(2014-05-17)

KS Sebastian Reinthaller ny konstnärlig ledare vid Stadttheater Baden bei Wien
Från och med maj 2014 och fem år framåt är den mångsidige, framstående och mycket omtyckte tenoren Sebastian Reinthaller konstnärlig ledare vid Bühne Baden i Baden bei Wien, Österrike. Reinthaller, som 2009 förärades titeln Kammersänger (KS), har tidigare medverkat i ett flertal produktioner vid teatern i Baden bei Wien. Så kommer det att bli även framöver, till exempel i årets uppsättningar på den vackra Sommerarena i Baden. Uppsättningarna är Franz Lehárs Giuditta och Emmerich Kálmáns Cirkusprinsessan. Dessutom uppförs i sommar på Stadttheater Baden Andrew Lloyd Webbers Jesus Christ Superstar.

Mera information och biljettbokning: www.buehnebaden.at
(2014-05-18)

Radioserien Plats På Scen! åter i etern
Efter några månaders uppehåll återkommer radioserien Plats På Scen! med och om operett, musikal och filmmusik. Kanal: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se. Sändningstiden är fredagar kl 11:00 - 12:00. Observera att starttiden nu är kl 11:00 och inte kl 12:00 som tidigare! Programmen går i repris söndagar kl 15:00. Under en vecka efter direktsändningen kan programmen också avlyssnas via Radio Vikings webbplats. Programvärd är som tidigare Bo Magnusson.

Mera information och utförliga musikförteckningar här >>
(2014-05-19)

Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 13 juni 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll