Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Februari 2014

Nyheter > Arkiv 2014

Efter succén 2013 - Karlbergs Musikkår med ny konsert i Riddarhuset - Favoritnummer ur Musiken runt Berzelii Park
Efter 2013 års många succéer inleder Karlbergs Musikkår konsertverksamheten 2014 med en ny konsert i Riddarhusets praktfulla Riddarsal. Tema den här gången är musiken runt Berzelii park vid förra sekelskiftet - medelpunkt i det dåtida och mycket intensiva stockholmska musiklivet och inte minst för blåsmusiken med framstående företrädare som Hjalmar Meissner och Otto Trobäck. Kända lokaler och platser där musiken utövades var till exempel Berns Salonger, Musikaliska Akademien, Kungsträdgården, Strömparterren och Blanchs Café.

Konserten på Riddarhuset äger rum söndagen den 13 april kl 18:00 och den leds av musikkårens Förstedirigent Björn Ericson (bilden ovan) och står under överinseende av Förre Försvarsmusikinspektören Torgny Hanson.

Ordinarie biljettpris är 160 kr. Pensionärer 130 kr. Ungdomar 10 - 16 år 100 kr. Barn fritt inträde.

Biljetter till konserten kan bokas på info@allegromusik.com eller genom att fylla i formuläret som finns här >>. Bokade biljetter hämtas och betalas i entrén, Riddarhuset konsertdagen från kl 17:00. Biljetter kan också i mån av tillgång köpas i entrén till Riddarhuset från kl 17:00 konsertdagen.

Riddarhuset har adress Riddarhustorget 10 på bekvämt avstånd från flera kollektivtrafiklinjer. Busslinjerna 3 och 53 har hållplats i direkt anslutning till Riddarhuset. Tunnelbanans station Gamla Stan finns några hundra meter från Riddarhuset. Till Riddarhusets hemsida >>

Om Karlbergs Musikkår
Karlbergs Musikkår är en av de allra äldsta aktiva blåsorkestrarna i landet. Den bildades 1926 och under de 90 år som gått sedan dess har musicerandet varit omfattande både inom försvarsmakten och i civila sammanhang. 1958 genomförde musikkåren sin första högvakt. Sedan dess har det blivit ett tusental. 1985 flyttade kåren till lokaler på Karlbergs Slott och antogs samtidigt som Militärhögskolans musikkår. Organisatoriskt tillhör den Försvarsutbildarna.

Kåren förenar ett rikt musikaliskt kulturarv med nyskapande musicerande för att nå en bred publik med blåsmusik av hög kvalitet. I olika ensemblestorlekar - då och då med sångsolister - bjuder kåren på angenäma musikupplevelser såväl i paraden, som på utomhusscenen, i konserthuset och i den mindre salongen.

Med stor blåsorkesterbesättning framförs förutom marscher, som är musikkårens specialitet, allt från sakrala verk och opera till operett, musikal, film- och underhållningsmusik. För de mera intima tillfällena finns liten musikkår, messingsoktett och mässingssextett. Musikkåren har ett av landets största notarkiv för blåsmusik. Besök gärna musikkåren på Försvarsutbildarnas hemsida >>
(2014-02-08 Uppdaterad 2014-03-27)

Ovan: Konsertinformation.
Bilden till vänster: Riddarhuset i Stockholm.
Klicka på bilderna för större format.
Nedan: Karlbergs Musikkår vid Militärhögskolan, Karlberg och på Hallwylska Museet 2013.
Bilder och video: EA Musik HB.

Eva Magnusson med Ein Abend für Robert Stolz i Bad Ischl, Österrike
Onsdagen den 19 februari 2014 bjöd sopranen Eva Magnusson och pianisten Ralph Petruschka en stor, hänförd och mycket uppskattande publik på musikaliska klenoder av kompositören Robert Stolz. Programtitel: Wiener un andere Lieder von Robert Stolz.

Den medialt mycket uppmärksammade konserten ägde rum på Museum der Stadt Bad Ischl - Stadsmuseet i Bad Ischl, Salzkammergut, Österrike - i den lokal där kejsaren Franz Joseph I och den blivande kejsarinnan Elisabeth av Österrike förlovade sig år 1853.
(2014-02-24)

Eva Magnusson med Ein Abend für Robert Stolz i Bad Ischl, Österrike
Onsdagen den 19 februari 2014 bjöd sopranen Eva Magnusson och pianisten Ralph Petruschka en stor, hänförd och mycket uppskattande publik på musikaliska klenoder av Professor Robert Stolz (1880 - 1975). Programtitel: Wienerlieder un andere Lieder von Robert Stolz - Ein Abend für Robert Stolz.

Konserten var medialt mycket uppmärksammad i tidningar, TV med flera ställen. Den ägde rum i Museum der Stadt Bad Ischl - Stadsmuseet i Bad Ischl (se bild till vänster) - och i den historiskt mycket intressanta sal där kejsaren Franz Joseph I och den blivande kejsarinnan Elisabeth av Österrike förlovade sig år 1853.

Eva Magnusson är regelbunden gäst på konsertscenerna i Bad Ischl. Inte minst framför hon, som just vid detta tillfälle, musik av den i Österrike mycket högt värderade och internationellt välkände kompositören och dirigenten Robert Stolz. För sina insatser att sprida hans musik tilldelades Eva Magnusson år 1995 Guldmedalj och The International Robert Stolz Society Diploma of Honour. Konserten den 19 februari innehöll några av de vackraste och mest älskade wienersångerna av Stolz samt ett antal klenoder från sångcykeln 20 Blumenlieder, ett verk som Stolz slutförde 1928 och som har opustalet 500 i hans verkförteckning. Eva Magnussons ackompanjatör i konserten, den virtuose pianisten Ralph Petruschka, är i rakt nedstigande led släkt med Franz Liszt.

Ända sedan 1800-tales första hälft har Bad Ischl, Salzkammergut, Österrike för kortare eller längre tid varit visteleort för några av alla tiders främsta musik- och musikteaterskapare. Så också för Robert Stolz, som bland annat har hedrats med ett minnesmärke (se bild till höger) på det 1826 etablerade Café Ramsauer. Caféet har allt sedan etableringen varit en omtyckt samlingsplats för kompositörer, textförfattare, regissörer, sångare och många, många andra i den konstnärliga världen.

Bilderna till höger kan ses i större format genom att klicka på dem.
(2014-02-24)

Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 13 juni 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll