Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Juni 2019

Nyheter > Arkiv 2019

Nationaldagskonsert den 6 juni 2019 med Arosorkestern på Slottet i Västerås
I många år har Arosorkestern,  symfoniorkestern i Västerås, bjudit på festlig Nationaldagskonsert. Så också i år. Och platsen är det vackra Slottet i Västerås med anor från 1200-talet. På slottet har bland andra Gustav Vasa bott.  

I konserten bjuds publiken på ett tjugotal inslag hämtade från den svenska musik- och sångskatten och med betoning på det som hör sommaren till. Som sångsolister medverkar Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton i klassiker som Kristallen den fina, Land du välsignade och Sverige. I Kristallen den fina har Eva Magnusson sällskap av Bo Grönberg som solist på saxofon. Medverkar gör också den sångglada Tjadangkören och sist men inte minst får publiken möjlighet att låta sina stämband ljuda i en rad allsånger.

Högtidstal hålls av Bo Magnusson. Nationaldagskonsertens dirigent är Helen Grönberg och konsertmästare Christer Norrman. Välkommen att klicka på bilden till höger för större format.
(2019-06-01)

Guldkungen - svensk musikalraritet i radioserien Plats På Scen! den 7 juni 2019
Guldkungen är en svensk musikal från 1996 med musik av Sven Idar och sångtexter av Bengt Haslum. Huvudperson i musikalen är John Brynteson, född i Dalsland år 1871. Han utvandrade som femtonåring till USA. Så småningom och tillsammans med ett par andra gjorde han i Alaska ett av världens största guldfynd någonsin. 1906 återvände Bryntesson till Sverige och Svanskog i Värmland och köpte det bruk, Svaneholms bruk, som fanns där och utvecklade det till en modern industri och gjorde Svanskog till ett välordnat samhälle. Genom stora insatser av operasångerskan Gunnel Eklund som producent, och med rötter i trakten, uppfördes Guldkungen i Svanskog åren 1996 och 1997. Men tyvärr har en del stridigheter om upphovsrätt med mera gjort att musikalen numera inte spelas.

I övrigt i programmet bland annat musik från Franz Lehárs operett Der Göttergatte, hans enda med handlingen förlagd till antiken. Vidare ett medley med Boston Pops Orchestra under ledning av Arthur Fiedler från operetten La Périchole av Jacques Offenbach som föddes i juni 1819, alltså för 200 år sedan, tre inslag med musik av Richard Rodgers, ett avsnitt från operettrariteten Nanon, die Wirtin vom Goldenen Lamm med musik av Richard Genée och så den folkkära österrikiska skådespelerskan Maria Andergast i hennes kanske mest älskade inspelning - Mariandl.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se den 7 juni kl 12:00 - 13:00. Repris den 9 juni kl 13:00 - 14:00. I programarkivet på www.radioviking.se under en vecka från och med den 9 juni. Klicka gärna på bilden för att se den i större format.
(2019-06-08)

Finstämd Nationaldagskonsert 2019 med Arosorkestern och Eva Magnusson som sångsolist på Slottet i Västerås
Traditionsenligt bjöd Arosorkestern,  symfoniorkestern i Västerås, på festlig Nationaldagskonsert den 6 juni 2018. Platsen var Rikssalen i det storslagna Slottet i Västerås med anor från 1200-talet. Slottet har bland andra bebotts av Gustav Vasa, den person som genom utnämningen till konung den 6 juni 1523 är en av anledningarna till firandet av Nationadagen just denna dag.  

I konserten bjöds publiken på ett tjugotal inslag hämtade från den svenska musik- och sångskatten och med betoning på det som hör sommaren till. Av publiken mycket uppskattad sångsolist var  Eva Magnusson, sopran. I en varm och innerlig tolkning av Kristallen den fina hade Eva Magnusson sällskap av Bo Grönberg som vackert improviserande solist på saxofon. Medverkade gjorde också den sångglada Tjadangkören och sist men inte minst visade publiken stor sångglädje i en rad allsånger.

Högtidstalet med både historiska återblickar, utblickar i dagens samhälle och personliga reflektioner kring Nationaldagen och Svenska Flaggans Dag hölls av Bo Magnusson. Nationaldagskonsertens dirigent var Helen Grönberg. Ackordionist Esbjörn Ferm och konsertmästare Christer Norrman.

Välkommen att klicka på valfri bild här ovanför för större format och bläddra vidare bland övriga bilder.
(2019-06-08)

Den schweiziska nationaloperetten Grüezi med musik av Robert Stolz i nyuppsättning
Robert Stolz (1880-1975) kallas för Operettens siste store mästare. Under sitt långa liv komponerade han musiken till cirka 50 operetter. På 1930-talet tillkom så filmmusikkomponerandet. Under denna period svarade Stolz varje år för musiken till ett par operetter. Många spred sig till musikteatrar över hela Europa, även till Sverige. Dessutom skrev Stolz årligen musiken till mellan fem och tio filmer med spridning över hela världen.

1934 komponerade Robert Stolz musiken till en stort anlagd revyoperett i tolv bilder. Text av Robert Gilbert. Den fick titeln Grüezi och hade urpremiär på Stadttheater i Zürich år 1934 under ledning av kompositören själv. (Se bild originalaffisch till höger.) Handlingen har paralleller till Värdshuset Vita Hästen till vilken Robert Stolz fyra år tidigare bidrog med några av de mest populära musikinslagen.

Första uppsättningen av Grüezi i Zürich 1934 spelades över 100 gånger och är en av de största musikteaterframgångarna genom tiderna i Schweiz och den kallas för Den schweiziska nationaloperetten. Inom ett halvår spelades operetten överallt i Europa och fortsätter att spelas även i våra dagar. Särskilt uppmärksammade uppsättningar är Bregenzer Festspiele år 1960 och Raimund Theather i Wien åren 1966 och 1975.

Sommaren 2019 spelas Grüezi på friluftsteatern i Weiler Gallishof, en ort något nordöst om Bern i Schweiz. Spelperioden är 6 juni till och med 9 juli 2019. Mera information här>>.
(2019-06-10)

Karlbergs Musikkår med musikalisk högtidsinramning hos Försvarsutbildarna
Tisdagen den 11 juni 2019 genomförde Försvarsutbildarna Stockholm-Södermanland en ceremoni där medlemmar från föreningar inom förbundet tilldelades medaljer och andra utmärkelser för förtjänstfulla insatser. Ceremonin inramades med musik av en sextett ur Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg. Sextetten leddes av Per-Gunnar Kåhrström. Karlbergs Musikkår, med organisatorisk hemvist i Försvarsutbildarna, grundade 1926. Verksamheten sedan dess har varit och är omfattande, bland annat med ett stort antal vaktparader. Kårens förstedirigent är Peter Göthe.
(2019-06-12)
Om den schweiziska nationaloperetten Grüezi i radioserien Plats På Scen! den 14 juni 2019
1934 komponerade Robert Stolz musiken till en stort anlagd revyoperett i tre akter och tolv bilder. Text av Robert Gilbert. Den fick titeln Grüezi, hade urpremiär på Stadttheater i Zürich år 1934, spelades 100 gånger i första uppsättningen och brukar kallas Den schweiska nationaloperetten.

Handlingen, som utspelar sig på värdshuset Zum Wilden Mann, har paralleller till Värdshuset Vita Hästen till vilken Robert Stolz fyra år tidigare bidrog med några av de mest populära musikinslagen.

I programmet berättar programvärden Bo Magnusson om operetten, om en uppsättning som sommaren 2019 spelas på Bühne Burgäschi i Schweiz och så får lyssnarna höra ett par musik- och sånginslag från operetten. Mera om uppsättningen längre ner på den här sidan.
I övrigt i programmet om den mycket framstående österrikiska skådespelerskan Elfriede Ott som gick bort den 12 juni vid 94 års ålder. Bild till vänster: Manfred Werner. Ett inslag med henne från det musikaliska lustspelet Ein schöner Herbst med musik av Robert Stolz blir det också. Vidare bland annat en raritet från 1939 med Gustaf Wally i Södrans nyårsrevy 1939 - Honnör för 39.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se den 14 juni kl 12:00 - 13:00. Repris den 16 juni kl 13:00 - 14:00. I programarkivet på www.radioviking.se under en vecka från och med den 16 juni. Klicka gärna på bilderna för att se dem i större format. Fler bilder här >>.
(2019-06-13 rev 2019-06-14)
Karlbergs Musikkår med musikalisk inramning vid chefsöverlämning på Militärhögskolan Karlberg
Vid en ceremoni i Rikssalen på Karlbergs slott onsdagen den 19 juni 2019 högtidlighölls att Kommendör Bo Berg har tillträtt som ny chef för Militärhögskolan Karlberg. Han efterträder Kommendör Anna-Karin Broth efter drygt två år som chef för skolan.

Den högtidliga ceremonin inramades musikaliskt av Karlbergs Musikkår under ledning av Peter Göthe. Bland annat spelades den avgående och den tillträdande chefens marscher - Vår flotta av Ivar Widner respektive Reginamarsch av Ernst Urbach.
(2019-06-19)
Avslutning Försvarshögskolans Högre Officersprogram med musikalisk inramning av Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg
Den 20 juni avhölls i Engelbrektskyrkan i Stockholm högtidlig avslutning i Försvarshögskolans Högre Officersprogram 18-20 År 1 i närvaro av skolans rektor Robert Egnell. Hedersgäst var Generalmajor Anders Callert och ceremonin leddes av Överstelöjtnant Anders Palmgren.

Ceremonin inramades musikaliskt av Karlbergs Musikkårs, Militärhögskolan Karlberg under ledning av Peter Göthe. Bland annat spelades Försvarshögskolans marsch - Generalfälttygmästaren - av Harry Sernklef, Kungl. Livgrenadjärregementets marsch av Ludwig Schlögel och Kungl. Norrlands Artilleriregementes marsch av Carl Adolf Hyltén.
(2019-06-20)
Musikaliska midsommarblomster när radioserien Plats På Scen! har säsongsavslutning
I första halvårets 2019 sista upplaga av operett-, musikal- och filmmusikprogrammet Plats På Scen! bjuder programvärden Bo Magnusson på både känd och mindre känd musik av Jacques Offenbach, Franz von Suppé, Rudolf Friml, Fanz Lehár, Jules Sylvain, Kurt Westerling, Robert Stolz, Lille Bror Söderlundh, Mogens Schrader, Håkan Norlén och Noel Gay. Bland artisterna Richard Tauber, Ulla Billquist, Gretl Schörg, Gunnel Eklund, Ulla Sallert och Connie Francis.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se den 21 juni kl 12:00 - 13:00. Repris den 23 juni kl 13:00 - 14:00. I programarkivet på www.radioviking.se under en vecka från och med den 23 juni. Klicka gärna på bilden till höger för att se dem i större format. Fler bilder här >>.
(2019-06-20 rev 2019-06-22)
Bejublad nyuppsättning av Carl Zellers Fågelhandlaren på Sommerarena i Baden bei Wien
En av den gyllene operettepokens mest livskraftiga verk är Der Vogelhändler med musik av Carl Zeller (1842-1898) och text av Moritz West och Ludwig Held. Operetten hade urpremiär den 10 januari 1891 på Theater an der Wien i Wien och har allt sedan dess iscensatts ett mycket stort antal gånger på musikteatrar världen över. I grunden är Der Vogelhändler en österrikisk-tysk hembygdsoperett men med en relationshandling som är giltig oavsett tidsepok och plats.

För den senaste nyuppsättningen av Der Vogelhändler står Bühne Baden. Premiären ägde rum den 22 juni 2019 på den vackra Sommerarena i Baden bei Wiens praktfulla Kurpark. Operetten spelas till och med söndagen den 25 augusti 2019. Bilden till vänster: Christian Husar.
(2019-06-26)

Karlbergs Musikkår Göthe Examen Försvarsintendentutbildning Rikssalen MHS Karlberg 190627. Bild: Karlbergs Musikkår.

Karlbergs Musikkår Göthe Examen Försvarsintendentutbildning Rikssalen MHS Karlberg 190627. Bild: Karlbergs Musikkår.

Karlbergs Musikkår med musikalisk inramning vid Intendentexamen på Militärhögskolan Karlberg
Vid en högtidlig ceremoni i Rikssalen på Karlbergs slott den 27 juni 2019 utexaminerades eleverna i Försvarsintendentutbildningen 2018-2019. Ceremonin inramades musikaliskt av Karlbergs Musikkår under ledning av Peter Göthe. Bland annat uruppfördes den av tidigare intendenten vid Krigsskolan Karlberg Knut Reuterswärd år 1928 komponerade Intendentens marsch arrangerad för stor musikkår av Andreas Kjäll.
I samlingsmusiken innan ceremonin framfördes bland annat När kastanjerna blomma - Im Prater blüh'n wieder die Bäume med musik av Robert Stolz och den svenska folkvisan Allt under himmelens fäste. Välkommen att klicka på bilderna för större format.
(2019-06-27)
  
  
  
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 17 maj 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll