Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

September 2022

Nyheter > Arkiv 2022
Säg det i toner! med mycket glädje, ljus och värme på Nacka Seniorcenter
I strålande sensommarväder hade sångerskan Eva Magnusson och pianisten Anders Wadenberg den stora glädjen att torsdagen den 1 september 2022 med sång och musik få skänka värme och glädje till de boende på Nacka Seniorcenter i Ektorp.

Inför mycket tacksamma och rörda åhörare bjöd de medverkande på klenoder från operettens, operans, musikalens, filmens, romansens och wienermusikens världar i ett program med titeln Säg det i toner! För sammanbindning av de musikaliska inslagen i programmet svarade Bo Magnusson.

Konserten var en del i serien Plats På Scen Live! - en syster till radioserien Plats På Scen! - med levande musik i fängslande program och i angelägna och angenäma miljöer.
(2022-09-01)
Radioserien Plats På Scen! höststartar den 9 september 2022 med referat från sommarens Lehár Festival i Bad Ischl
Med något ändrade programtider startar höstsäsongen 2022 i radioserien Plats På Scen! Varje program kommer i fortsättningen att innehålla två reklamblock. Det första femton minuter in i programmet och det andra efter cirka tre kvart. I gengäld förlängs programtiden med femton minuter. Programvärd och producent i serien är som tidigare Bo Magnusson.

Startprogrammet innehåller bland annat ett inledande referat om Lehár Festival i Bad Ischl den gångna sommaren. Tre operetter uppfördes i festivalen, Johann Strauss d y:s Wiener Blut, Paul Linckes Frau Luna och Franz Lehárs allra första uppförda operett Wiener Frauen med urpremiär 1902. I synnerhet hörs musik från den sistnämnda i den här första Plats På Scen!-upplagan hösten 2022. I programmet hörs också musikal- och filmmusikrariteter med den svenske trubaduren Ove Engström, Paul Anka med ett inslag från hans första inspelade LP år 1958 och Nicolai Gedda i den av Carl Sjöberg tonsatta Erik Gustaf Geijer-dikten Tonerna.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 9 september 2022 kl 12:00 - 13:15. Programmet kan också höras söndagen den 11 september 2022 kl 13:00 - 14:00 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 17 september 2022.

Programmet kan från och med den 10 september och en vecka framåt även höras genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också bilder med anknytning till musiken i programmet. Klicka gärna på bilderna till höger för större format.
(2022-09-08 Rev 2022-09-09)
En förhindrad världsframgång - Fascinerande skrift av Reimar Walthert om den schweiziska nationaloperetten Grüezi med musik av Robert Stolz
För några år sedan uppfördes av den mycket engagerade och beundransvärda ensemblen Bühne Burgäschi, med hemvist i närheten av Zürich i Schweiz, en operett med originaltiteln Grüezi. Andra titlar som senare förekommit är Himmelblaue Träume och Servus, Servus. I stilen jämförbar med Ralph Benatzkys Im Weissen Rössl har den kommit att betecknas som den schweiziska nationaloperetten. Den hade också enligt de flestas bedömning lysande förutsättningar att efter premiären den 3 november 1934 på Stadttheater i Zürich bli en lika stor internationell succé som Värdshuset Vita Hästen. Flera omständigheter gjorde nu att det inte blev så och framför allt den nazistiska farsot som drog fram över Europa under 1930-talet.

Musiken i Grüezi är komponerad av Robert Stolz, som ju också är delaktig i framgången med Vita Hästen. När Stolz, som inte var av judisk härkomst, vägrade att rätta in sig i nazisternas tjänst, och därför tvingades till emigration, förbjöds operetten i Tyskland och alla områden som Tyskland ockuperat. Innan dess, och genom att med fingerade namn på de judiska textförfattarna grundlura nazisterna, uppfördes operetten i ett tusental föreställningar över hela Tyskland. Så till exempel på Grosses Schauspiehaus i Berlin med 3000 platser - för övrigt premiärteater för Värdshuset Vita Hästen 1930. Grüezi med titeln Vilde mannen uppfördes 1937 som radiooperett av svenska Radiotjänst. För regin svarade Lars Madsén och bland de medverkande fanns Carl Barcklind, Inga-Lill Söderman och Gösta Kjellertz.

I de förhållanden som rådde efter andra världskrigets slut lyckades inte Grüezi få fotfäste igen och världsframgången uteblev.

Om Grüezi, eller Himmelblaue Träume som är en alternativ titel, har den musikaliske ledaren och dirigenten vid Bühne Burgäschi tillika musikforskaren Reimar Walthert författat den utomordentligt inträngande och fascinerande boken Ein verhinderter Welterfolg En   förhindrad världssuccé. (Walthert, Reimer, Ein verhinderter Welterfolg, Hentrich & Hentrich, Leipzig 2022. ISBN 978-3-95565-520-4.)

Välkommen att klicka på bilderna till vänster för större format.
(2022-09-10 rev 2022-09-13)
Mobilens historia - Från biltelefon till dator
Ett verktyg som i takt med den teknologiska utvecklingen har kommit att spela en allt större roll för att gör musik tillgänglig i snart sagt alla sammanhang är det som numera allmänt kallas mobilen. Resan till den moderna mobilen är lång och fascinerande och driven av det ständigt närvarande behovet hos människorna att ge och ta emot information - ljud och bild - oavsett avstånd.

Om den spännande resan, med avstamp i den optiska telegrafen på Carl Michael Bellmans tid, kåserade Bo Magnusson, en av de svenska mobiltelepionjärerna, i ord och bild på seniorcentret Rioträffen, Östermalm den 16 september 2022.
(2022-09-17)
I radioserien Plats På Scen! den 23 september 2022 fortsatta referat från sommarens Lehár Festival i Bad Ischl
Under Lehár Festival i Bad Ischl, Österrike uppfördes sommaren 2022 tre operetter. I radioserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik fortsätter programvärden Bo Magnusson i upplagan den 23 september 2022 att berätta om operetterna. Efter förra upplagans Wiener Frauen med musik av Franz Lehár är turen kommen till Paul Linckes första riktigt stora framgång Frau Luna med urpremiär den 1 maj 1899 på Apollo-Theater i Berlin. Med Frau Luna föddes också det som brukar kallas Berlineroperetten.

Programmet innehåller också 78-varvsrariteter från 1910-talets början med musik av två andra ledande kompositörer av Berlineroperett, nämligen Jean Gilbert och Walter Kollo. Dessutom musik från Robert Stolz-operetten Grüezi, eller Himmelblaue Träume som den också benämns, samt avslutningsvis Fliegermarsch av Hermann Dostal från hans operett Der fliegende Rittmeister. Med anknyting till inslaget från Grüezi berättar Bo Magnusson också om den utomordentligt intressanta bok om operettens tillkomst som den framstående schweiziske musikforskaren och dirigenten Reimer Walthert har gett ut under 2022.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 23 september 2022 kl 12:00 - 12:46. Programmet kan också höras söndagen den 25 september 2022 kl 12:00 - 12:46 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 1 oktober 2022.
Programmet kan från och med den 24 september och en vecka framåt även höras genom att använda ljudspelaren här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också bilder med anknytning till musiken i programmet. Klicka gärna på bilderna här ovanför för att se dem i större format.
(2022-09-23 rev 2022-09-26)
Ny och mycket uppskattad konsert i serien Plats På Scen Live!
I konsertserien Plats På Scen Live!, en syster till radioserien Plats På Scen!, gästades den 28 september 2022 De Synskades Riksförbunds lokalförening i Järfälla med sång och musik från operettens, musikalens, film- och wienermusikens världar i programmet Säg det i toner.

I den mycket uppskattade konserten svarade sopranen Eva Magnusson för sången ackompanjerad av Esbjörn Ferm på ackordion. Presentatör var Bo Magnusson och föreningens värd var Krister Björnsjö. Välkommen att klicka på bilderna för att se dem i större format. Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB.
(2022-09-29)
    
    
    
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 15 juni 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll