Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

December 2019

Nyheter > Arkiv 2019
Finstämd Adventsgudstjänst söndagen den 1 december 2019 på Militärhögskolan Karlberg
Söndagen den 1 december 2019 hälsades Adventstiden välkommen på Militärhögskolan Karlberg med en finstämd Adventsgudstjänst i det vackra och till sista plats fyllda Slottskapellet. Gudstjänstbesökarna togs emot av Chefen Militärhögskolan Karlberg, Kommendör Bo Berg och gudstjänsten leddes av Kyrkoherde Niklas Lång från Solna församling.

För sång  och trumpetspel svarade Eva Magnusson respektive Peter Göthe från Karlbergs  Musikkår till ackompanjemang av Slottskantor Kerstin Ytterberg. Bland annat framfördes Georg Friedrich Händels Dotter Sion i ett arrangemang för sång, trumpet och orgel och vidare solosång av Eva Magnusson i David Ahlbergs Det susar genom livets strid. Välkommen att höra den genom att använda spelaren till vänster. Gudstjänsten avlsutades med att Peter Göthe spelade A Trumpet Voluntary av Jeremiah Clarke. Efter gudstjänsten bjöds besökarna på kyrkkaffe och trivsam samvaro.
(2019-12-02)
Om kompositören Joseph Beer i radioserien Plats På Scen! med Bo Magnusson den 6 december 2019
För första gången får lyssnarna i programmet Plats På Scen! den 6 december 2019 stifta bekantskap med en kompositör som aldrig tidigare har förekommit i radioserien. Hans namn är Joseph Beer. Beer föddes 1908 i staden Gródek allra längst västerut i det nuvarande Ukraina. Han var ett musikaliskt underbarn och började redan i mycket unga år att komponera musik. Föräldrarna, och särskilt fadern, ville att Beer skulle skaffa sig ett riktigt yrke, vilket i hans fall betydde utbildning till jurist. Det blev i alla fall musikstudier vid det som i våra dagar heter Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien. Examen med utmärkta betyg tog han 1930. Kanske inte helt i överensstämmelse med föräldrarnas vilja valde Beer sedan att ägna sig åt att komponera operettmusik.

Efter de avslutade musikstudierna 1930 träffade Joseph Beer av en ren tillfällighet den då i Wien mest framgångsrike operettextförfattaren Fritz Löhner-Beda. Efter en uppspelning för Löhner-Beda av några av de egna kompositionerna insåg Löhner-Beda Beers begåvning och åtog sig därför att skriva texterna till Beers första operett med titeln Prinz von Schiras. Med krisande teatrar i Wien i början av 1930-talet uruppfördes Prinz von Schiras på Stadttheater i Zürich den 31 mars 1934. Operetten blev en stor framgång med uppsättningar på många teatrar runt om i Europa. Nästa, och ännu mera framgångsrika, samarbete mellan Joseph Beer och Fritz Löhner-Beda blev Polnische Hochzeit med urpremiär 1937, också denna gång på Stadttheater i Zürich.

Med två operettsuccéer bakom sig och ett nytt tonspråk i sitt komponerande spåddes Beer en lysande framtid. Så blev det emellertid inte. När Tyskland annekterade Österrike 1938 tvingades Beer på grund av sin judiska härkomst att fly till Frankrike där han i Nizza lyckades hålla sig gömd under andra världskriget. Hela hans familj och hans textförfattare Fritz Löhner-Beda dog i koncentrationsläger under kriget. Beer levde efter kriget en tillbakadragen tillvaro i Nizza bland annat som musiklärare och musikforskare. Han förbjöd också allt vidare uppförande av sina operetter. Från urpremiären år 1937 skulle dröja ända till 2012 innan Polnische Hochzeit fick ett av familjen sanktionerat uppförande och det var i Wiener Operettensommer 2012 i Wien. Utan godkännande har emellertid operetten uppförts bland annat i Sverige med titeln Mazurka.

I programmet får lyssnarna höra musik och sång från Polnische Hochzeit i en konsertant inspelning med publik som gjordes i Prinzregententheater i München år i november 2015.

En annan raritet i programmet är en inspelning från 1927 med sopranen Lily Elsie, år 1907 den allra första brittiska uttolkerskan av Hanna Glawari i Franz Lehárs operett Glada änkan. I inspelningen från 1927 får lyssnarna höra henne i en sång som hon på Prince Of Wales Theatre framförde tillsammans med Arthur Margetson i operetten The Blue Train med musik av Robert Stolz. Originalet har titeln Mädi med urpremiär 1923. Till rariteterna i programmet kan också räknas ett inslag från Ivor Novellos operett King's Rhapsody från 1949. Det är den engelska sopranen Marilyn Hill Smith som sjunger Some Day My Heart Will Awake. En tidig inspelning - 1954 - med Per Grundén av Franz Lehárs När en kvinna Du får kär - Gern hab' ich die Frau'n geküsst - från operetten Paganini får också räknas till rariteterna.

Klicka gärna på bilderna till höger för att se dem i större format. Detaljerade uppgifter om musiken i programmet samt fler bilder finns här >>.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 6 december kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 8 december kl 13:00 - 14:00. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se under en vecka från och med söndagen den 8 december.
(2019-12-06)
Adventskonsert i S:t Johannes kyrka
Torsdagen den 5 december 2019 fylldes den vackra S:t Johannes kyrka högst upp på Stockholms Brunkebergsås av en fulltalig publik som fick uppleva Franska Skolans körer och solister i en stor och högtidlig Adventskonsert. I det rikhaltiga programmet medverkade också en brasskvartett. Programmet genomfördes under ledning av Franska Skolans musiklärare Eva Magnusson, Jonas Edquist (dirigent respektive ackompanjatör på gitarr på bilden ovan) och Per Olsson.
(2019-12-08)
Unik balettmusik av Johann Strauss d y i Plats På Scen! den 13 december 2019
Efter en inledning med storslagen mellanaktsmusik från Johann Strauss d y:s enda helaftonsbalett Aschenbrödel - Askungen - från 1899 bjuder programvärden Bo Magnusson i upplagan den 13 december 2019 i radioserien Plats På Scen! på en riklig och omväxlande musikalisk bukett med inslag av kompositörerna Franz Lehár, Robert Stolz, Frederick Loewe, Ralph Benatzky, John Kander, Victor Herbert och Emmerich Kálmán.

Tre världstenorer uppmärksammas; Richard Tauber i Dein ist mein ganzes Herz från originaluppsättningen 1929 av Franz Lehárs Das Land des Lächelns, Nicolai Gedda sjunger Schenk mir dein Herz heute Nacht av Robert Stolz från filmen Ich liebe alle Frauen 1935 och från operetten Hochzeit am Bodensee 1969 i Bregenz och slutligen Jonas Kaufmann i Emmerich Kálmáns Zwei Märchenaugen.

En av Englands mest framträdande artister hyllas på sin 85-årsdag i programmet - Dame Judi Dench - och lyssnarna får höra henne i en sång från musikalen Cabaret där hon 1968 spelade huvudrollen Sally Bowles i den engelska premiäruppsättningen.

Klicka gärna på bilderna till höger för att se dem i större format. Detaljerade uppgifter om musiken i programmet samt fler bilder finns här >>.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 13 december kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 15 december kl 13:00 - 14:00. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se under en vecka från och med söndagen den 15 december.
(2019-12-14)
Vi önskar er alla en God och Fridfull Jul
och ett Riktigt Gott Nytt År 2020!
Wir wünschen Ihnen alle Frohe Weihnachten
und ein Glückliches Neues Jahr 2020!
We wish you all a Merry Christmas
and a Happy New Year 2020!
Gott Nytt År 2019!
Upplaga nummer 600 och säsongsavslutning i radioserien Plats På Scen!
Den 20 december sänds 2019 års sista program i radioserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik. Programvärden Bo Magnusson bjuder på både välkänt och mindre känt från julmusikvärlden och dessutom några klenoder från andra världar. Till dessa hör den av Robert Stolz på uppdrag av FN:s dåvarande Generalsekreterare Dag Hammarskjöld komponerade UNO-Marsch - FN-marsch - till invigningen år 1957 av Internationella Atomenergiorganet IAEA i Wien. Marschen inledde Nyårskonserten 2016 i Wiener Musikverein med Wiener Philharmoniker under ledning av den nyligen bortgångne lettiske mästerdirigenten Mariss Jansons, och det är en inspelning av marschen från denna konsert som lyssnarna får höra.
Programupplagan, som alltså har nummer 600, markerar avslutningen på programseriens sextonde år. Den 10 januari 2020 kl 12:00 går serien, med program nummer 601, in på sitt sjuttonde år. Varmt välkomna då till en ny spännande resa i operett-, musikal- och filmmusiklandskapet och tillsammans med efterlängtade gäster.

För detaljerat musikinnehåll i upplagan och fler bilder se här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 20 december kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 22 december kl 13:00 - 14:00. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se till och med den 11 januari 2010. Programmet kan från och med den 21 december även avlyssnas genom att använda ljudspelaren här nedanför. Ljudspelaren finns då också på sidan med det detaljerade programinnehållet här >>.
Alla lyssnare tillönskas en God Jul och ett Gott Nytt År 2020!
(2019-12-19 rev 2019-12-20)
Karlbergs Musikkår med julmusik på Militärhögskolan Karlberg och förtjänstmedaljen Pro Musica Militare till Peter Göthe
Onsdagen den 18 december 2019 bjöd Karlbergs Musikkår traditionsenligt på musik i Restaurangen på Militärhögskolan Karlberg under elevernas och personalens jullunch. I programmet en lång rad av jultidens klassiker samt några marschklenoder. En av dessa var den av den österrikiske tonsättaren Robert Stolz komponerade UNO Marsch - FN-marsch. Marschen beställdes av dåvarande Generalsekreteraren i FN, Dag Hammarskjöld, till invigningen år 1957 av det internationella atomenergiorganet, IAEA, i Wien. Vid Militärhögskolan Karlberg finns numera Försvarsmaktens Veterancentrum och marschen har i dagarna föreslagits bli Veterancentrums marsch.

I samband med julkonserten förlänades Peter Göthe, konstnärlig ledare och dirigent i Karlbergs Musikkår och förstetrumpetare i Arméns  Musikkår, Militärmusiksamfundets förtjänstmedalj Pro Musica Militare i silver för utomordentligt förtjänstfulla insatser på militärmusikområdet. Medaljen överlämnades under högtidliga former av Militärmusiksamfundets ordförande Hans Nordmark i närvaro av bland andra Chefen vid Militärhögskolan, Karlberg, Kommendör Bo Berg och Chefsadjutanten Flottiljförvaltare Anders Lütz.

Välkommen att klicka på valfri bild till vänster för att se den i större format för att sedan klicka vidare bland bilderna i stort format.
(2019-12-19)
  
  
  
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 15 juni 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll