Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Juni 2016

Nyheter > Arkiv 2016
Unika inspelningar med Birgit Nilsson, Jussi Björling och Jarmila Novotna i radioserien Plats På Scen! den 3 juni 2016
Efter ett par veckors uppehåll är operett-, musikal- och filmmusikprogrammet Plats På Scen! med Bo Magnusson åter i etern fredagen den 3 juni 2016. Bland rariteterna i programmet en inspelning av Johann Strauss d y:s operettmästerverk Die Fledermaus - Läderlappen med Birgit Nilsson och Jussi Björling som gäster i andra aktens balscen. Birgit Nilsson sjunger Frederick Loewes I Could Have Danced All Night från My Fair Lady och Jussi Björling Du är min hela värld från Franz Lehárs Leendets Land. Lyssnarna får också höra sopranen Jarmila Novotna i den 1934 över hela Europa radiosända urpremiären på Staatsoper i Wien av Franz Lehárs musikaliska komedi Giuditta. Premiären 1934 sändes även av Radiotjänst i Sverige.

I övrigt i programmet bland annat musik av Elmer Bernstein från filmen The Man With The Golden Arm från 1955 och två berömda marscher, den ena - Under fredsfanan - med Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg och den andra - Under blågul fana - med GöteborgsMusiken.

Detaljerat musikinnehåll finns här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och  på Internet www.radioviking.se fredagen den 3 juni 2016 kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 5 juni kl 15:00 - 16:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 4 juni.
(2016-06-02 rev 2016-06-04)
Nationaldagskonsert med Arosorkestern på Slottet i Västerås
I många år har Arosorkestern,  symfoniorkestern i Västerås, bjudit på festlig Nationaldagskonsert. Så också i år. Och platsen den här gången är Slottet i Västerås med anor från 1200-talet. På slottet har bland andra Gustav Vasa bott.  

I konserten bjuds publiken på ett tjugotal inslag hämtade från den svenska musik- och sångskatten och med betoning på det som hör sommaren till. Som sångsolister medverkar Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton i klassiker som Kristallen den fina, Land du välsignade och Sverige. I Kristallen den fina har Eva Magnusson sällskap av Bo Grönberg som solist på saxofon. Medverkar gör också den sångglada Tjadangkören och sist men inte minst får publiken möjlighet att låta sina stämband ljuda i en rad allsånger.

Högtidstal hålls av Bo Magnusson. Nationaldagskonsertens dirigent är Helen Grönberg och konsertmästare Christer Norrman. Välkommen att klicka på bilderna till höger för större format.
(2016-06-04)
Rariteter med Gitta Alpar och Bing Crosby i radioserien Plats På Scen! den 10 juni 2016
I säsongens näst sista upplaga av operett-, musikal- och filmmusikprogrammet Plats På Scen! bjuder Bo Magnusson bland annat på en unik inspelning med Gitta Alpar från den allra första uppsättningen av Paul Abrahams operett Ball im Savoy med premiär den 23 december 1932 på Grosses Schauspielhaus i Berlin. Vidare kan lyssnarna höra den amerikanska sångerskan Connie Francis i en fartfylld och förnämlig inspelning av George Gershwins Swanee från musikalen Sinbad med premiäråret 1918, avsnitt från en inspelning av Johann Strauss d y:s operett Eine Nacht in Venedig inför publik i Berwaldhallen i Stockholm och Bing Crosby som han lät när han medverkade i sin första film The King Of Jazz från 1930 med den berömde orkesterledaren Paul Whiteman i huvudrollen. Bing Crosby återkommer i flera program framöver i en miniserie med musik från filmer som han medverkade i under det tidiga 1930-talet. I programmet också om och med musik från Stop The World - I Want To Get Off med Leslie Bricusse och Anthony Newley som upphovsmän.

Detaljerat musikinnehåll finns här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och  på Internet www.radioviking.se fredagen den 10 juni 2016 kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 12 juni kl 15:00 - 16:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 11 juni.
(2016-06-10)

Nationaldagskonsert med Arosorkestern på Slottet i Västerås
Traditionsenligt bjöd Arosorkestern,  symfoniorkestern i Västerås, på festlig Nationaldagskonsert den 6 juni 2016. Platsen den här gången var Rikssalen i det storslagna Slottet i Västerås med anor från 1200-talet. Slottet har bland andra bebotts av Gustav Vasa, den person som genom utnämningen till konung den 6 juni 1523 är en av anledningarna till firandet av Nationadagen just denna dag.  

I konserten bjöds publiken på ett tjugotal inslag hämtade från den svenska musik- och sångskatten och med betoning på det som hör sommaren till. Av publiken mycket uppskattade sångsolister var  Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton. I klassikern Kristallen den fina hade Eva Magnusson sällskap av Bo Grönberg som improviserande solist på saxofon. (Bilden ovan.) Medverkade gjorde också den sångglada Tjadangkören och sist men inte minst visade publiken stor sångglädje i en rad allsånger.

Högtidstalet med både personliga reflektioner och internationella utblickar kring Nationaldagen och Svenska Flaggans Dag hölls av Bo Magnusson. Nationaldagskonsertens dirigent var Helen Grönberg. Konsertmästare Christer Norrman.

I samband med konserten förärades Arosorkestern av Stiftelsen Sveriges Nationaldag en fana som tack för förtjänstfulla insatser i svenska flaggans tecken under många år.

Välkommen att klicka på bilderna till höger för större format.
(2016-06-10)
Säsongsavslutning med färgrik musikalisk bukett i radioserien Plats På Scen!
I säsongens sista upplaga av operett-, musikal- och filmmusikprogrammet Plats På Scen! bjuder Bo Magnusson bland annat på rariteter med Jussi Björling, Kiri Te Kanawa, Evert Taube, Nicolai Gedda, Heinz Hoppe och Sonja Schöner (video till höger), Brigitte Fassbaender, Max Hansen, Ulla Sallert, Gösta Kjellertz, Anneliese Rothenberger och Connie Francis.

I programmet presenteras också ett miniporträtt av den österrikiske kompositören och dirigenten Willy Mattes. Mattes var verksam hos Radiotjänst i Sverige mellan 1944 och 1951. Därefter dirigerade han under tre decennier flera av de främsta radioorkestrarna i Tyskland. Han ledde också inspelningar av en rad operetter, inspelningar som har blivit klassiska. Vid inspelningarna samarbetade han med tidens allra främsta sångsolister som till exempel Nicolai Gedda och Anneliese Rothenberger. I programmet får lyssnarna höra Swedish Rhapsody komponerad av Willy Mattes och framförd av pianisterna Ferrante & Teicher.

Detaljerat musikinnehåll finns här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och  på Internet www.radioviking.se fredagen den 17 juni 2016 kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 19 juni kl 15:00 - 16:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 18 juni.
(2016-06-17)
 
 
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 13 juni 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll