Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Augusti 2017

Nyheter > Arkiv 2017Fyrverkeri av sommaroperetter i Österrike
Den pågående renässansen inom musikteaterformen operett märks inte minst genom det fyrverkeri av operettproduktioner som präglar den österrikiska musikteatersommaren 2017. Den mest storslagna uppsättningen står som vanligt Seefestspiele, Mörbisch för. Drygt 200 000 åskådare får i år uppleva en magnifik iscensättning av Carl Zellers mest framgångsrika operett Der Vogelhändler på den storslagna friluftsarenan och sjöscenen invid Neusiedler See på gränsen mellan Österrike och Ungern.
(2017-08-04)

Saison in Salzburg med musik av Fred Raymond i Lehár Festival, Bad Ischl sommaren 2017. Välkommen att klicka på bilden för att se den i större format.

Dagmar Schellenberger.Förstklassig och grandios Vogelhändler i Seefestspiele Mörbisch 2017
Med start 1957 firar Seefestspiele 60-årsjubileum 2017. Jubileumsoperetten är en riktig klassiker - Der Vogelhändler med musik av Carl Zeller (1842-1898) och text av Moritz West och Ludwig Held. Uppsättningen är i alla avseenden grandios och konstnärligt förstklassig med aktörer som virtuost klarar den svåra musikteaterformen operett och en orkester i det riktigt stora formatet som ger musiken en osedvanlig lyster. Trots friluftsarenan storlek upplevs allt som mycket intimt. Välkommen att se bilder från uppsättningen i galleriet till höger. Klicka i den lilla fyrkanten i nederkanten av galleriet för att se bilderna i stort format.

Der Vogelhändler sommaren 2017 är Dagmar Schellenbergers (bilden till vänster) avskedsoperett som intendent vid Seefestspiele Mörbisch. Seefestspiele 2018 leds av Peter Edelmann, sångare, professor och tidigare ledare vid Institut für Gesang und Musiktheater i Wien. 2018 års operettuppsättning blir Emmerich Kálmáns Gräfin Mariza.
(2017-08-09)

Ny biografi om Eduard Strauss I, den yngste av bröderna i den berömda musikerdynastin Strauss
Eduard Strauss I (1835-1916), den yngste av de tre bröderna Strauss - och därför familjens "tredje man", har alltid överskuggats av sina syskon Johann d y och Josef Strauss. Eduard var emellertid den som levde längst och den mest bereste av de tre, och som ensam dirigent och ledare av Strauss-Orkestern i mera än 30 år förmedlade autentiska framföranden av familjens musik till åhörare i hundratals städer i Europa och Nordamerika. I hemstaden Wien lämnade han ovärderliga bidrag till stadens musikaliska och kulturella liv samtidigt som han hade att hantera spänningar och problem inom Strauss-familjen.

Den engelske forskaren Leigh Bailey (1946) har nyligen utkommit med den första mera omfattande och ingående biografin om Eduard Strauss I. Biografin lämnar nya och stora tillskott till kunskapen om den yngste brodern i dynastin Strauss och ger en ny och mera rättvisande bild av hans livsverk. Författaren har i flera decennier varit verksam vid Wiens Universitet och där producerat många rapporter och uppsatser med anknytning till Strauss-dynastin.

Biografin om Eduard Strauss I (ISBN 978-3-99012-355-3) är utgiven på förlag Hollitzer, Wien. Mera information finns här >>
(2017-08-20)

Bilden längst upp till vänster visar Eduard Strauss I:s gravplats på Zentralfriedhof i Wien. Gravplatsen finns på ett kyrkogårdsområde med så kallade Ehrengräber för bland andra framstående kompositörer. Bilden ovan visar titelsidan på Leigh Baileys biografi om Edurad Strauss I. Klicka gärna på bilderna för att se dem i större format.

Karlbergs Musikkår i finstämd ceremoni vid Ulriksdals Slott

På Ulriksdals slottsområde i Solna kommun finns en inte längre använd kyrkogård. Kyrkogården ligger i ett skogsparti strax sydöst om Ulriksdals Wärdshus. Den inrättades 1824 och den sista begravningen skedde här 1905. Invalidkyrkogården tillkom i samband med att Ulriksdals slott år 1822 uppläts av Karl XIV Johan som invalidinrättning, alltså som vårdhem för krigsveteraner från krigen 1788 till 1814. På Ulriksdal bodde och vårdades samtidigt som mest ett 80-tal personer. Det var utvalda officerare, underofficerare och meningar, totalt under åren 382 personer. Av de avlidna begravdes cirka 200 personer på kyrkogården.

Tisdagen den 22 augusti 2017 avhölls på kyrkogården en finstämd minnesceremoni med musik, tal, andakt med psalmsång och kransnedläggning. Vid ceremonin deltog bland andra präst, officerare och Karlbergs Musikkår, Lilla kåren från Militärhögskolan Karlberg. Välkommen att se bilder från ceremonin i galleriet till höger. Klicka i den lilla fyrkanten i nederkanten av galleriet för att se bilderna i stort format.
(2017-08-23)

"Die Fledermaus" Eutin 2017. Bild: Marc Richter, Eutiner Festspiele.My Fair Lady på friluftsteatern i Eutin sommaren 2018

Mellan Lübeck och Kiel i Tyskland, alltså på ganska bekvämt avstånd från Sverige, ligger den pittoreska staden Eutin. Staden är begåvad med en mycket vacker friluftsteater där klassiska operetter och musikaler uppförs i förstklassiga produktioner under juli och augusti varje sommar. Sommarens operett 2017 var Johann Strauss d y:s mästerverk Die Fledermaus. (Bilden till vänster.) Sommaren 2018 har turen kommit till en av de allra bästa musikalerna, nämligen Fredrick Loewes och Alan Jay Lerners My Fair Lady.
(2017-08-23)

Radioserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik säsongsstartar den 1 september - OBS! Startdatum ändrat till den 8 september

Radioserien Plats På Scen! är nu inne på sitt fjortonde år. I serien bjuds alla operett-,  musikal-, och filmmusikvänner varje vecka på en riktig högtidsstund. I  programmen blandas både känd och mindre känd musik med faktauppgifter och intressanta utflykter i både nutida och historiska musikmiljöer. Då och då gästas programserien av personer med egna upplevelser från operett, musikal och film i gångna tider eller av sådana som just nu står mitt uppe i skapandet av dagens musikteater och film. Programvärd och producent sedan seriens start i januari 2003 är Bo Magnusson som också har ett förflutet i framkanten av radions och televisionens tekniska utveckling och som en av Sveriges mobiltelepionjärer.

När serien höststartar den 1 september 2017 (upplaga nummer 515) får lyssnarna bland annat följa med till världens största operettfestival i Mörbisch, Österrike och lyssna på musik och sång från sommarens uppsättning där av Carl Zellers operett Der Vogelhändler. Ett galleri med bilder från uppsättningen finns här >>. Andra inslag i programmet är en 78-varvsraritet med Sven-Olof Sandberg (se bilden till höger) och sång av den nyligen bortgångne amerikanske sångaren och gitarristen Glen Campbell. Detaljerat musikinnehåll i programupplagan finns här >>. Klicka gärna på bilderna till höger och se dem i större format.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 1 september kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 3 september kl 13:00 - 14:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 2 september.
(2017-08-26 rev 2017-09-08)

 
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 10 juli 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll