Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Mars 2023

Nyheter > Arkiv 2023
Sigmund Rombergs operett The Desert Song på Kirkwood Performing Arts Center, St. Louis, USA
I St. Louis i USA finns den ideella Winter Opera St. Louis vars målsättning är att under vintermånaderna bjuda St. Louis' invånare på musikteater i världsklass och att successivt öka uppskattningen och bevara skönheten i konstformen till kommande generationer.

Fredagen den 3 mars 2023 har Winter Opera St. Louis premiär på en nyuppsättning av Sigmund Rombergs operett The Desert Song från 1926. För den musikaliska ledningen svarar den i Italien födde men i Scotland bosatte Dario Salvi som också är framstående arrangör och musikforskare.
Med anledning av premiären bjuds i radioserien Plats På Scen! den 3 mars 2023 kl 12:00 på musik från The Desert Song. Kanal Radio Viking 101,4 MHz och på www.radioviking.se.
(2023-03-02)
Lunds Operettsällskap med strålande uppsättning av Gilbert & Sullivans Iolanthe
Efter 2020 års framgångsrika iscensättning av The Pirates Of Penzance - Piraterna från Penzance - med musik av Sir Arthur Sullivan och libretto av Sir W. S. Gilbert valde Lunds Operettsällskap att 2023 sätta upp en annan av de båda upphovsmännens operetter, nämligen Iolanthe med urpremiär den 25 november 1882 på Savoy Theatre i London,. För övrigt den första teatern i världen som lystes upp av enbart elektriskt ljus. I den första uppsättningen spelades Iolanthe 398 gånger. Unikt var att samtidigt med dess premiär på Savoy Theatre i London hade operetten premiär i New York.

Lunds Operettsällskap, grundat 2020, är en ideell amatörteaterförening som bjuder på musikteater för alla åldrar. Verksamheten karaktäriseras av kunniga eldsjälar med stort engagemang. De två verk som hittills iscensatts har spelats på Rotundan i Lunds Folkets park. Lokalen är utformad som en amfiteater med härlig rymd, god akustik och en välkomnande atmosfär. Den välkomnande atmosfären känns redan i entréhallen med den vänliga och i Iolanthe-stil beklädda garderobspersonalen. Samma gäller personalen i det trevliga kafé som finns vid ovankanten av salongen.

Rotundan, med plats för upp till 400 åskådare, rymmer en stor och luftig scen och belysningsteknik som gör att publikens fokus hela tiden kan ligga på de medverkande som agerar i sparsamma men ändå i handlingen väl integrerade scenerier. Med denna balans, väl utnyttjad av Lunds Operettsällskap, uppnås det som är det allra viktigaste i bra musikteater - en koncentration kring de relationer som utvecklas mellan rollfigurerna i den fortlöpande handlingen. Till detta kommer att lokalens storlek gör att stor orkester ryms framför scenen och att alla musikaliska uttrycksmedel och nyanser därmed kan komma till sin fulla rätt.

Den Iolanthe-föreställning som författaren av dessa rader upplevde var en generalrepetition som ägde rum den 23 februari 2023. Att det var en generalrepetition kunde möjligen märkas på publikens något vardagliga klädsel. Däremot inte alls i Lunds Operettsällskaps synnerligen och i alla delar professionella agerande. Med  25 musiker i orkestern, 20 sångare, dansare och skådespelare på scenen samt, och inte minst, 25 medarbetare bakom scenen skapades något som inte kan kallas annat än en nystart i Sverige för livsglädjens musikteaterform –  operett. Det vill säga operett på allvar med den uppriktighet och respekt som musikteaterformen kräver för att det skall bli konst och kostbart relationsspel. All heder åt Lunds Operettsällskap för en beundransvärd och imponerande insats. Förnämliga och energifyllda sångarinsatser både solistiskt och i stora körpartier, ypperligt talskådespeleri med tydlig diktion, finess och komisk accent på de rätta ställena och så slutligen utsökt genomförda dansnummer. Ett par personer att särskilt nämna. Axel Ungewitter för en härligt spirituell översättning av librettot och kapellmästaren Ruben Sonesson för den mästerligt genomförda instuderingen och för den gedigna musikaliska ledningen.

Nya operettuppsättningar av Lunds Operettsällskap emotses med stora förväntningar. Och gärna med gästspel på teatrar både norr och söder om Lund!

Bo Magnusson
Samtliga bilder här ovanför: Edition Allegro Musik HB. Klicka gärna på valfri bild för större format och för att sedan bläddra vidare bland bilderna.
(2023-03-06)
Tema filmmusik i radioserien Plats På Scen! den 10 mars 2023     
Med ett tonfall som i föregående upplaga i radioserien Plats På Scen! lutade åt det operamässiga hållet var det dags för programvärden Bo Magnusson att i upplagan den 10 mars 2023 bjuda lyssnarna på en rad klenoder från filmmusikens värld. Bland annat fick lyssnarna höra den av Denis King komponerade signaturmelodin till den brittiska TV-serien We'll Meet Again fråm 1982 och så i anslutning därtill Vera Lynn i den sång med samma titel som hon gjorde till en av de mest populära under andra världskrigets dagar.

Vidare exempel på musiken i filmerna Night Train To Memphis från 1946 och Pepe från 1960 med kring 1960 populäre gitarristen Duane Eddy. Från ljudspåret på filmen 20 Million Sweethearts från 1934 bjöds lyssnarna på Harry Warrens och Al Dubins I'll String Along With You med Ginger Rogers och Dick Powell. Lyssnarna fick också bekanta sig med den framgångsrike amerikanske pianisten, sångaren, kompositören och skådespelaren Harry Connick Jr. i ett inslag från filmen When Sally Met Harry till vilken han som 22-åring sammanställde musiken.

Som avslutning i filmmusikbuketten fick lyssnarna höra ett exempel från 1930-talets Golden Age Of British Dance Bands i form av Harry Roy och hans orkester med Richard Rodgers och Lorenz Harts I Can't Give You Anything But Love så som den framfördes på Mayfair Hotel i London år 1933. På sätt och vis avslutades också programmet med filmmusik även om förlagan till filmen är det mycket bekanta folklustspelet Wärmlänningarna. På en inspelning från 1909 framförde tenoren Olle Strandberg Jag sjunger och dansar från folklustspelet.
Välkommen att klicka på bilden ovan för större format. För detaljerat musikinnehåll i upplagan och fler bilder se här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 10 mars 2023 kl 12:00 - 12:46. Repris söndagen den 12 mars kl 12:00 - 12:46. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se till och med den 18 mars 2023. Det kan också från och med den 10 mars 2023 och en vecka framåt avlyssnas genom att använda ljudspelaren här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med det detaljerade musikinnehållet här >>
(2023-03-10)
Eva Magnusson, Roger Janson och Anders Wadenberg med ny operett- och musikalföreställning
I en varm och härligt vänlig atmosfär med fulltalig och glad publik på Ersta Diakonis äldreboende Susannahemmet bjöd Eva Magnusson och Roger Janson ackompanjerade av Anders Wadenberg tisdagen den 14 mars 2023 i konsertserien Plats På Scen Live! på ännu ett musikaliskt strövtåg i operettens och musikalens världar.

Konserten genomfördes i hägnet av den annalkande vårens tid. Och operettens och musikalens glädjefyllda och ljusa toner, charmerande texter, härliga dialoger och tjusiga dräkter, de avspeglade sig i publikens förtjusta bifall och varma applåder. Välkommen att klicka på valfri bild här ovanför för att se den i större format och för att sedan bläddra vidare till övriga bilder. Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB.
(2023-03-15)
Filmmusikklenoder och 78-varvs-rariteter i radioserien Plats På Scen! den 17 mars 2023    
I radioserien Plats På Scen!  den 17 mars 2023 bjuder programvärden Bo Magnusson på ännu en rad en rad klenoder från filmmusikens värld. Bland annat får lyssnarna höra Kathryn Grayson och Howard Keel i filmversionen av Cole Porters Kiss Me Kate. Pianisten Peter Kreuder bjuder på melodier av den tyske filmmusikkompositören Werner Richard Heymann och Bobby McFarrin exekverar den egna Don' Worry, Be Happy, värdens första a cappella-sång som nådde topplaceringen på världens bästsäljarlistor. Sången såg dagens ljus 1988 i filmen Cocktail. Programmets 78-varvsrariteter är en inspelning från 1911 på vilken operettprimadonnan Rosa Grünberg framför Sköna Helenas entrésång från Jacques Offenbacchs operett Sköna Helena och så Oscar Ralf med Vals ur Vagabonderna från Carl Michael Ziehrers operett Vagabonderna med originaltiteln Die Landstreicher.

Välkommen att klicka på bilden till höger för större format. För detaljerat musikinnehåll i upplagan och fler bilder se här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 17 mars 2023 kl 12:00 - 12:46. Repris söndagen den 19 mars kl 12:00 - 12:46. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se till och med den 25 mars 2023. Det kan också från och med den 18 mars 2023 och en vecka framåt avlyssnas genom att använda ljudspelaren här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med det detaljerade musikinnehållet här >>
(2023-03-18)
Eva Magnusson, Roger Janson och Anders Wadenberg med ny operett- och musikalföreställning
I en varm och härligt vänlig atmosfär med fulltalig och glad publik i Sankt Görans Församlingshus på Kungsholmen i Stockholm bjöd Eva Magnusson och Roger Janson ackompanjerade av Anders Wadenberg måndagen den 20 mars 2023 i konsertserien Plats På Scen Live! på ännu ett musikaliskt strövtåg i operettens och musikalens världar.

Konserten genomfördes i hägnet av den annalkande vårens tid. Och operettens och musikalens glädjefyllda och ljusa toner, charmerande texter, härliga dialoger och tjusiga dräkter, de avspeglade sig i publikens förtjusta bifall och varma applåder. Välkommen att klicka på bilden här till vänster för att se den i större format. Bild: Edition Allegro Musik HB.
(2023-03-21)
Om Jean Gilberts första operett Blondinchen i radioserien Plats På Scen! den 24 mars 2023     
En av Berliner-operettens mest framgångsrika kompositörer var Jean Gilbert. (Egentligen Max Winterfeld.) I radioserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik bjuder programvärden Bo Magnusson den 24 mars 2023 på ett 78-varsinslag från Gilberts operett Blondinchen  med premiär 1916 på Thalia-Theater i Berlin. Så vitt känt är operetten,  till skillnad från många andra av Gilberts operetter, inte uppförd i  Sverige. Däremot är åtminstone det inslag som lyssnarna får höra  översatt till svenska av Oscar Ralf,  känd opera- och operettöversättare och uppskattad Wagner-tenor på  Kungliga Teatern i Stockholm under 1920- och 1930-talen. I programmet  också ett inslag från Jean Gilbert konkurrent om Berlin-publikens gunst -  Walter Kollo. Inslaget finns i Kollos operett Grosse Rosinen, hans första stora succé med premiäråret 1911. I stark konstrast till dessa operettinslag kommer lyssnarna att få höra Tom Jones sjunga temat i James Bond-filmen Thunderball från 1965 med musik av John Barry. Därtill en rad andra rariteter till exempel med Magda Schneider och Mitzi Gaynor.

Välkommen att klicka på bilden till höger för större format. För detaljerat musikinnehåll i upplagan och fler bilder se här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 24 mars 2023 kl 12:00 - 12:46. Repris söndagen den 26 mars kl 12:00 - 12:46. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se till  och med den 1 april 2023. Det kan också från och med den 25 mars 2023 och en vecka framåt avlyssnas genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren  finns då också på sidan med det detaljerade musikinnehållet här >>
(2023-03-23)
Musikalinspelning från 1956 med Hovsångare Ragnar Ulfung i radioserien Plats På Scen! den 31 mars 2023     
Den både i Sverige och internationellt framgångsrike tenoren Ragnar Ulfung, sedan 1976 med titeln Hovsångare, spelade i mars 1956 på en 78-varvsskiva in två sånger från musikalen Kismet. Inspelningarna torde vara de enda som Ulfung gjorde på detta skivformat. Musikalen, med musik av Aleksandr Borodin i arrangemang av Robert Wright och George Forrest, hade premiär 1953 på Ziegfeld Theatre i New York.

I programmet bjuder programvärden Bo Magnusson på den ena av de två unika inspelningarna från Kismet med Ragnar Ulfung. Vid tiden för inspelningarna var Ulfung anställd vid Stora Teatern Göteborg. Och samma gällde Carl Rune Larsson,  en märkesman inom svenskt musikliv, som dirigerade orkestern vid  inspelningarna. Ragnar Ulfung kom sedermera att verka som Stora Teaterns  chef. Det var under säsongen 1977-1978.

I programmet också bland rariteterna den förnämliga violinisten och goda sångerskan Mona Rosell som i många år idogt har värnat operett och wienermusik. Det lyssnarna får höra henne framföra på violin är Henrich Streckers wienermelodi D'runt in der Lobau. Som medmusikanter på inspelningen har Mona Rosell Lars-Åke von Vultee på piano och Arne Castell på kontrabas.

Välkommen att klicka på bilden till höger för större format. För detaljerat musikinnehåll i upplagan och fler bilder se här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 31 mars 2023 kl 12:00 - 12:46. Repris söndagen den 2 april kl 12:00 - 12:46.

Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se  till och med den 8 april 2023. Det kan också från och med den 1 april  2023 och en vecka framåt avlyssnas genom att använda ljudspelaren här nedanför.  Ljudspelaren finns då också på sidan med det detaljerade musikinnehållet  här >>
(2023-03-31)
    
    
    
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 14 april 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll