Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

November 2014

Nyheter > Arkiv 2014

Arosorkestern med Eva Magnusson och Markus Norrman bjöd på Höstlig färd i musikens värld

I fullsatt konsertlokal på Jakobshöjden, Västerås bjöd Arosorkestern under ledning av Helen Grönberg måndagen den 3 november 2014 på en Höstlig färd i musikens värld. Som sångsolister medverkade Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton. Konsertmästare: Christer Norrman. Programvärd: Bo Magnusson.

Det omväxlande programmet innehöll musik av bland andra Edvard Grieg, Tor Aulin, Wilhelm Peterson-Berger, August Söderman och Johannes Brahms. Till rariteterna i konsertern hörde första satsen i Karl Jenkins Palladio framförd i utmärkt kvartettspel av orkesterns fyra cellister. Stor genklang väckte en annan rariet, den i Sverige sällan framförda Schlösser die im Monde liegen från Paul Linckes operett Frau Luna med urpremiär år 1899. För sången svarade Eva Magnusson. En annan höjdpunkt i konserten var Markus Norrmans framförande av Peterson-Bergers Som stjärnorna på himmelen. Ett mycket uppskattat inslag var också duetten Min kärlekssång från operetten Värdshuset Vita Hästen. Musik Robert Stolz och text Karl-Ewert Christenson. Magnusson och Norrman återkom också med duetten som extranummer.

(2014-11-03)

Karlbergs Musikkår och gästande Mälardalens Big Band i gemensam höstkonsert
Den 9 november 2014 kl 16:00 slogs portarna upp till ett musikaliskt höstfyrverkeri med den legendariska Karlbergs Musikkår och gästande Mälardalens Big. Platsen var den visuellt vackra och akustiskt behagliga Andreaskyrkan på Högbergsgatan 31 i Stockholm.

Konserten inleddes av det under 2014 nyetablerade Mälardalens Big Band med en lång rad av Sveriges främsta blåsmusiker.  Under en timme bjöds den förtjusta publiken på evigt grön storbandsmusik i förstklassigt framförande. 

I konsertens andra avdelning visade Karlbergs Musikkår på sin stora bredd med inslag från 
Ary Barrosos Brazil till den karismatiske dirigenten och kompositören Sverker Hållanders Gånglåt från Ösmo och Andrew Walters Afton på Solvik. Däremellan traditionsenligt en och annan marsch som till exempel Svensk polismarsch, ännu en komposition av Sverker Hållander, samt Johan Juhlins Kadettmarsch i ett utsökt arrangemang av Jerker Johansson.


Karlbergs Musikkår dirigerades exakt och stilfullt av Björn Ericson och klarinettisten Bo Johansson ledde Mälardalens Big Band med ackuratess.

Klicka på bilderna till höger för att se dem i större format. Mera om Karlbergs Musikkår på www.forsvarsutbildarna.se/karlbergsmusikkar. Välkommen också att se och höra Karlbergs Musikkår  på YouTube
i ett flertal framföranden, vissa även med sångsolister och dansare.
(2014-11-09)

Eva Magnusson, Markus Norrman och Arosorkestern med omväxlande höstkonsert i Västerås Konserthus

I det vackra Västerås Konserthus, Stora Salen bjöd Arosorkestern under ledning av Helen Grönberg måndagen den 10 november 2014 på en Höstlig färd i musikens värld. Sångsolister var Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton. Konsertmästare: Christer Norrman. För värdskapet svarade Bo Magnusson.

Det omväxlande programmet innehöll musik av bland andra Edvard Grieg, Tor Aulin, Wilhelm Peterson-Berger, August Söderman och Johannes Brahms. Till rariteterna i konsertern hörde första satsen i Karl Jenkins Palladio framförd i utmärkt kvartettspel av orkesterns fyra cellister. Stor genklang väckte en annan rariet, den i Sverige sällan framförda Schlösser die im Monde liegen från Paul Linckes operett Frau Luna med urpremiär år 1899. För sången svarade Eva Magnusson. En annan höjdpunkt i konserten var Markus Norrmans framförande av Peterson-Bergers Som stjärnorna på himmelen. Ett mycket uppskattat inslag var också duetten Min kärlekssång från operetten Värdshuset Vita Hästen. Musik Robert Stolz och text Karl-Ewert Christenson.

(2014-11-10)

Om 100-årsjubilerande Oscar Straus-operetten Rund um die Liebe i radioserien Plats På Scen!

Bland mycket annat presenterar programvärden Bo Magnusson operetten Rund um die Liebe i upplaga nummer 426  av operett-, musikal- och filmmusikprogrammet Plats På Scen! Operettens musik är komponerad av Oscar Straus. Upremiären ägde rum den 9 november 1914 på Johann Strauss-Theater i Wien och den spelades 380 gånger i första uppsättningen, vilket med dåtidens mått mätt var en mycket stor framgång.

Program nummer 426 sändes den 14 november 2014 och kan avlyssnas via Internet till och med den 22 november 2014 på adressen www.radioviking.se/streaming_pps.asx.

Detaljerade uppgifter om musiken i programmet finns här >>


Plats På Scen! direktsänds över Radio Viking på 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se varje fredag kl 11:00 - 12:00 med repris söndagar kl 15:00 - 16:00.
(2014-11-15)

Die Ungarische Hochzeit och My Fair Lady i Lehár Festival Bad Ischl 2015

I 2015 års Lehár Festival i Bad Ischl, Österrike bjuds publiken på både operett och musikal. Operetten är en av kompositörens Nico Dostal mest framgångsrika musikteaterverk Die Ungarische Hochzeit. Texten är av Hermann Hermecke. Operetten uruppfördes år 1939 i Stuttgart.


Lehár Festival, under årens lopp med några andra benämningar, kom till 1961. Från starten och ända till för några enstaka år sedan uppfördes enbart operetter under festivalen. Numera produceras också musikaler, till exempel 2014 Frederick Loewes och Alan Jay Lerners Gigi. Loewe och Lerner är också upphovsmän till 2015 års musikaluppsättning i Bad Ischl - My Fair Lady.


Välkommen att klicka på programmet till höger för större format.

(2014-11-18)

Die Ungarische Hochzeit Lehár Festival Bad Ischl 2015.

Lang, lang ist's her - publik- och kritikerrosad succéoperett från 1917 med musik av Robert Stolz i radioserien Plats På Scen!

I upplaga nummer 427  av operett-, musikal- och filmmusikprogrammet Plats På Scen! presenterar programvärden Bo Magnusson operetten Lang, lang ist's her med libretto och såntexter av Bruno Hardt-Warden och musik av Robert Stolz. Operetten hade en glänsande premiär den 18 mars 1917 och premiären följdes av 500 föreställningar i rad, ett antal som var högst ovanligt på 1910-talet. I en av de stora tidningarna i Wien på den tiden, Fremdenblatt, stod det dagen efter premiären på Lang, lang ist’s her ungefär: De underbart vackra scenbilderna har av Robert Stolz smyckats med de allra skönaste av melodier … Bifallstormar, blommor och repriseringar.

Program nummer 427 sänds fredagen den 21 november 2014 och kan avlyssnas via Internet till och med den 29 november 2014 på adressen www.radioviking.se/streaming_pps.asx.

Detaljerade uppgifter om musiken i programmet finns här >>


Plats På Scen! direktsänds över Radio Viking på 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se varje fredag kl 11:00 - 12:00 med repris söndagar kl 15:00 - 16:00.
(2014-11-20)

Om och med Geoff Love, Vincent Lopez och Gloria Swanson i Plats På Scen!

I upplaga nummer 428  av operett-, musikal- och filmmusikprogrammet Plats På Scen! berättar programvärden Bo Magnusson bland annat om orkesterledarna Geoff Love och Vincent Lopez. Love var en av skivbolaget EMI:s allra mest framträdande medarbetare från andra halvan av 1950-talet och står för orkesterackompanjemanget på ett stort antal inspelningar med många av världens främsta sångsolister. Under 1960- och 1970-talen spelade Love in ett flertal skivor under pseudonymen Manuel And The Music Of The MountainsLopez var med sin orkester pionjär med radiosänd underhållningsmusik. Från 1921 hade Lopez ett eget 90 minuter långt program som varje vecka sändes över en radiostation i New York. Bland musiker som spelade i hans orkester fanns bland andra Artie Shaw, Xavier Cugat, Jimmy Dorsey, Tommy Dorsey och Glenn MillerI den aktuella upplagan av Plats På Scen! finns också ett avsnitt om och med den berömda filmaktrisen Gloria Swanson, en av dem som klarade övergången från stum- till ljudfilm.

Program nummer 428 sänds fredagen den 28 november 2014 och kan avlyssnas via Internet till och med den 6 december 2014 på adressen www.radioviking.se/streaming_pps.asx. (Inte aktiv.) 

Detaljerade uppgifter om musikinslagen i programmet samt bilder finns här >>


Plats På Scen! direktsänds över Radio Viking på 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se varje fredag kl 11:00 - 12:00 med repris söndagar kl 15:00 - 16:00.
(2014-11-28)

Dr Stefan Frey i SWR2 om akustiska inspelningar av operett vid 1900-talets början 

Onsdagen den 3 december kl 21:03 sänder den sydvästtyska radion - SWR - ett program om akustiska inspelningar av operetter under 1900-talets första decennier. Så till exempel fanns redan kort efter Glada änkans urpremiär i december 1905 schellackskivor med operettens sånger att köpa. Med dagens mått mätt gjordes inspelningarna under mycket primitiva förhållanden, vilket framgår av bilden till höger. (Klicka på den för större format.) Den starkt reducerade orkestern med sångsolister från teatern är samlade framför den stora ljudupptagande tratten medan dirigenten har fått ett trångt utrymme utmed studioväggen. Värd i programmet är den framstående tyske operettforskaren Dr Stefan Frey.

Direktsändningen av programmet kan avlyssnas här >> (Inte aktiv.)

Programmet finns också efter sändningen i SWR:s arkiv här >> (Inte aktiv.)

(2014-11-29)

 
 
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 13 juni 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll