Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Maj 2022

Nyheter > Arkiv 2022
Fulltalig publik i Riddarhuset när Karlbergs Musikkår,  Militärhögskolan Karlberg hyllade Marinen 500 år med Festkonsert
I  härlig försommarkväll och med Mälarens blänkande vattenspegel utanför  den vackra Riddarhussalens höga fönster var det torsdagen den 5 maj 2022 efterlängtad återkomst för Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg med traditionella  konserter i det storslagna Riddarhuset. Inför  fulltalig och entusiastisk publik hyllades Marinen 500 år med festmusik  i adlig dräkt. Konserten leddes av kårens dirigent och musikaliskt  ansvarige Peter Göthe. Sångsolister var Eva Magnusson och Thomas Annmo. För värdskapet i Riddarhuset svarade före detta Riddarhussekreteraren Henrik von Vegesack. Presentatörer var Peter Göthe och Jan Thor.
(2022-05-07)
Om den svenska operetten Ljungby horn från 1858 i radioserien Plats På Scen! den 6 maj 2022
På slottet Trolle-Ljungby i Skåne förvaras ett dryckeshorn med   förgyllt silverbeslag - Ljungby horn - och en visselpipa av ben. Enligt sägnerna stals   föremålen från trollen vid något som heter Maglestenen. Sägnerna om Ljungby horn och pipa inspirerade Lorenzo Hammarsköld (1785-1827) till balladen Ljungby horn, tonsatt av Frans Frieberg (1822-19-13). Balladen spelades 1904 in av operettsångaren August Svensson (1871-1937). Och denna inspelning, en av de äldsta i programserien, bjuds lyssnarna på av programvärden Bo Magnusson.

Sägnerna om Ljungby horn utgjorde också underlaget för den år 1858 av tonsättaren Petter Conrad Boman skapade musiken till en operett med titeln Ljungby horn och pipa. Texten skrevs av Gudmund Leonhard Silverstolpe. I modern tid har tonsättaren Mathias Lissmyr skapat en opera med Ljungby horn-sägnerna som grund. Librettot författades av Henrik Lagercrantz. Operan har titeln Trollguld och den hade premiär 2009.

1923 uppfördes operetten Ljungby horn från 1858, eller Folksagospelet som det då kallades, på Central Opera House, 67th Street i New York. Den manliga huvrollen – Junker Olof – spelades där av Gösta   Nyström. Nyström hade efter några år på Albert Ranfts Oscarsteatern, där för övrigt den tidigare nämnde August Svensson också var verksam, beslutat att söka sångarlyckan i Amerika. Nyström medverkade där också i en uppsättning av Vermländingarne.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 6 maj 2022 kl 12:00 - 13:00. Programmet kan också höras söndagen den 8 maj 2022 kl 13:00 - 14:00 och den finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 14 maj 2022.

Programmet kan från och med den 7 maj även höras under en vecka genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. På sidan finns också flera bilder med anknytning till musiken i programmet.
(2022-05-07)
Arosorkestern hyllar Hugo Alfvén 150 år i Västerås Konserthus
Den 1 maj 1872 föddes Hugo Alfvén, en vårt lands mest produktiva tonsättare och dirigenter med ett mycket brett kompositoriskt spektrum: Orkestermusik, kammarmusik, pianomusik, kantater och andra verk för kör och orkester, körsånger, solosånger, scen- och filmmusik.

Med anledning av Alfvéns födelse för 150 år sedan bjuder den symfoniska Arosorkestern i Västerås under ledning av Helen Grönberg på musik av Alfvén från bland annat hans orkestersvit Gustav II Adolf op. 49 vid en konsert i Västerås Konserthus, Stora salen måndagen den 9 maj 2022 kl 19:00. Orkestern framför också musik av Claude Debussy och Johann Strass d y i konserten. Av den senare uppförs den storslagna valsen Du und Du op. 367 med motiv från operetten Die Fledermaus. I konserten även musik från John Kanders musikal Cabaret och jazz-klenoder av Billy Strayhorn, Neal Hefti och Abel Baer med Arosorkesterns Swingband. Konsertmästare är Christer Norrman och konferencier Bo Magnusson.
(2022-05-08)
Oscar Straus dirigerar avsnitt från den egna operetten Der letzte Walzer i Plats På Scen! den 13 maj 2022
I radioserien Plats På Scen! den 13 maj 2022 bjuder programvärden Bo Magnusson på inslag från en av de mest framgångsrika operetterna med musik av Oscar Straus (1870-1954) - Der letzte Walzer. Text: Julius Brammer och Alfred Grünwald. Inspelningen gjordes cirka 30 år efter operettens urpremiär den 12 februari 1920 på Berliner Theater i Berlin och gavs ut på en tidig LP med diametern 30 cm. Dirigent vid inspelningen var kompositören själv Oscar Straus. Medverkande sångsolister var bland andra Margit Opawsky och Rudolf Christ med omfattande och framgångsrika karriärer på musikteatrarna i Wien, främst Volksoper och Staatsoper. För regin på inspelningen svarade Professor Marcel Prawy, sedermera bemärkt musikforskare, författare, opera-, operett- och musikaldramaturg, folkbildare, radio- och TV-personlighet med mera.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 13 maj 2022 kl 12:00 - 13:00. Programmet kan också höras söndagen den 15 maj 2022 kl 13:00 - 14:00 och den finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 21 maj 2022.

Programmet kan från och med den 15 maj och under en vecka även höras genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också flera bilder med anknytning till musiken i programmet.
(2022-05-14)
Ny konsert i serien Plats På Scen Live!
Varje vecka sedan snart 20 år bjuder programvärden och producenten Bo Magnusson på och berättar om operett, musikal och filmmusik i Radio Vikings direktsända programserie Plats På Scen! Avstickare till andra musikaliska världar som exempelvis revy, wienermusik och opera blir det också ibland.

För att göra den stora musikskatt som presenteras i programserien tillgänglig i en ny och spännande form har radioversionen av Plats På Scen! fått en syster som heter Plats På Scen Live! med intressanta och fängslande program som framförs av sångare, sångerskor och musiker inför publik i behagliga miljöer.

Serien startade fredagen den 18 februari 2002. Torsdagen den 19 maj är det dags för ny konsert, denna gång på Löjtnantsgården i Stockholm. Konserten har titeln Säg det i toner! Medverkande är Eva Magnusson sång och Esbjörn Ferm ackordion. Precis som i radioserien är Bo Magnusson presentatör. I konserten kommer publiken att få uppleva såväl välkänt som mindre känt från operett, musikal, film och den svenska vis- och schlagerrepertoaren.

Klicka gärna på bilden till höger för större format.
(2022-05-18)
Säg det i toner! med mycket värme och kärlek på Löjtnantsgården i Stockholm
I strålande försommarväder hade sångerskan Eva Magnusson och ackordionisten Esbjörn Ferm den stora glädjen att torsdagen den 19 maj 2022 med sin sång och musik få skänka värme och kärlek till de boende på Löjtnantsgården, Östermalm i Stockholm.

Inför mycket tacksamma och rörda åhörare på balkonger i flera plan och på den vackra innergårdens servering bjöds på klenoder från operettens-, musikalens, filmens och wienermusikens världar i ett program med titeln Säg det i toner! För sammanbindning av de musikaliska inslagen i programmet svarade Bo Magnusson.

Konserten var en del i serien Plats På Scen Live!, en syster till radioserien Plats På Scen!, med levande musik i fängslande program och behagliga miljöer.
(2022-05-21)
Unik musik från Stephen Olivers musikal Blondel från 1983 i Plats På Scen! den 20 maj 2022
I radioserien Plats På Scen! den 20 maj 2022 bjuder programvärden Bo Magnusson bland annat på ett unikt inslag från musikalen Blondel med musik av Stephen Oliver (1950-1992) och text av Tim Rice. Musikalen hade urpremiär i november 1983 på The Old Vic Theatre i London. Den spelades där och senare på The Oldwych Theatre i Londons West End under närmare två år. Sånginslaget från Blondel framförs av Elaine Page som emellertid inte medverkade i originaluppsättningen. Mera känd för svensk publik är Tim Rice som skapare av musikalen Chess tillsammans med Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Kompositören Paul Abrahams sista stora operettframgång var Roxy un ihr Wunderteam - 3:1 für Liebe. Operetten hade urpremiär 1936. Sommaren 2022 uppförs denna raritet i Schweiz av Bühne Burgäschi, en entusiastisk, framstående och beundransvärd ensemble som år efter år överraskar med att iscensätta operettklenoder. Roxy und ihr Wunderteam utgjorde underlag för en film med samma titel som kom 1938. I programmet den 20 maj får lyssnarna höra ett avsnitt från filmens ljudspår där två av de medverkande i filmen framträder - Rosy Barsony och Oszkár Dénes.

Efter Plats På Scen!-upplagan den 13 maj 2022 inkom mycket värdefull information om kompositören Oscar Straus från Romuald Kolkman, en av programseriens internationella lyssnare och framstående Oscar Straus-forskare. Informationen avsåg Straus-operetten Der letzte Walzer i en inspelning från 1950-talets början med kompositören själv som dirigent. Med anknytning till detta får lyssnarna i programmet den 20 maj höra avsnitt från en inspelning av Sista valsen från 1953 med Ulla Sallert och Nils Bäckström. Inspelningen gjordes med anledning av en uppsättning av operetten på Oscarsteatern samma år med bland andra de två nämnda sångarna.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 20 maj 2022 kl 12:00 - 13:00. Programmet kan också höras söndagen den 22 maj 2022 kl 13:00 - 14:00 och den finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 28 maj 2022.

Programmet kan från och med den 21 maj och en vecka framåt även höras genom att använda en ljudspelare här nedanför. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också flera bilder med anknytning till musiken i programmet.
(2022-05-20 rev 2022-05-21)

Nationaldagskonsert den 6 juni 2022 med Arosorkestern och solister i Rikssalen på Slottet i Västerås
I många år har Arosorkestern,  symfoniorkestern i Västerås, bjudit på festlig Nationaldagskonsert. Så också i år efter ett par års pandemibetingat uppehåll. Och platsen är det vackra Slottet i Västerås med anor från 1200-talet. På slottet har bland andra Gustav Vasa bott.  

I konserten bjuds publiken på ett tjugotal inslag hämtade från den svenska musik- och sångskatten och med betoning på det som hör sommaren till. Som sångsolister medverkar Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton i klassiker som Kristallen den fina, Land du välsignade och Sverige. I Kristallen den fina har Eva Magnusson sällskap av Bo Grönberg som solist på saxofon. Medverkar gör också den sångglada Tjadangkören och sist men inte minst får publiken möjlighet att låta sina stämband ljuda i en rad allsånger.

Högtidstal hålls av Bo Magnusson. Nationaldagskonsertens dirigent är Helen Grönberg och konsertmästare Christer Norrman. Välkommen att klicka på bilderna ovan för större format.
(2022-05-24)

Jan Malmsjö 90 år den 29 maj 2022 hyllas i radioserien Plats På Scen!
90 år fyller söndagen den 29 maj 2022 Jan Malmsjö - en av vårt lands verkliga artistgiganter och en person som i ordets rätta bemärkelse är värdig att bära eptitet folkkär. I radioprogrammet Plats På Scen! fredagen den 27 maj 2022 överbringas gratulationer och hyllningar inför födelsedagen. I programmet får lyssnarna höra Jan Malmsjö i en fin och känslosam tolkning rån år 1962 av titelsången i filmen La ronde de l'amour från 1952 med musik av Oscar Straus och svensk text av Ingrid Reuterskiöld.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 27 maj 2022 kl 12:00 - 13:00. Programmet kan också höras söndagen den 29 maj 2022 kl 13:00 - 14:00 och den finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 4 juni 2022.

Programmet kan från och med den 28 maj och en vecka framåt även höras genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också flera bilder med anknytning till musiken i programmet.
(2022-05-28)
    
    
    
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 15 juni 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll