Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Oktober 2022

Nyheter > Arkiv 2022
Om operetten Wiener Blut i Lehár Festival Bad Ischl i radioserien Plats På Scen! den 30 september 2022
Under Lehár Festival i Bad Ischl, Österrike uppfördes sommaren 2022 tre operetter. I radioserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik berättar programvärden Bo Magnusson i upplagan den 30 september 2022 om uppsättningen av Wiener Blut från 1899 med musik av Johann Strauss d y i bearbetning av Adolf Müller Junior. De övriga uppsättningarna i sommarens Lehár Festival - Wiener Frauen med musik av Franz Lehár och Paul Linckes Frau Luna har refererats i tidigare upplagor i programserien.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 30 september 2022 kl 12:00 - 12:46. Programmet kan också höras söndagen den 2 oktober 2022 kl 12:00 - 12:46 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 8 oktober 2022.

Bilden till vänster här ovanför visar ensemblen i uppsättningen av Wiener Blut i Lehár Festival Bad Ischl 2022. Bilden till höger visar skivkonvolutet till den inspelning av Wiener Blut som gjordes i London 1954 med Nicolai Gedda i en av huvudrollerna. Klicka gärna på bilderna för att se dem i större format.
(2022-10-01)
Glittrande musik och läcker diné på Västerås Slott den 20 november 2022
I den magnifika och anrika RikssalenVästerås Slott stundar en av höstens stora konsertbegivenheter! En glittrande musikalisk eftermiddag i vänlig wiensk anda med den symfoniska Arosorkestern. Därtill svängig jazz med Arosorkesterns Swingband. Och musiken den avnjuts tillsammans med en av källarmästaren anrättad tallrik med tre läckra snittar serverad på vackert dukade bord med levande ljus.

Program
15.45 Entrén öppnar.
16.00-16.15 Fördrink (alkoholfri Cava) medan Arosorkesterns Swingband underhåller.
16.15-16.35 Arosorkestern konserterar.
16.35 -17.15 Tallrik med 3 stycken snittar och mineralvatten/lättöl serveras vid borden. Vin och andra drycker samt kaffe/te finns till försäljning i baren. Arosorkesterns Swingband underhåller.
17.15-18.00 Arosorkestern konserterar.

Sångsolister: Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton.
Konsertmästare: Christer Norrman.
Dirigent: Helen Grönberg.

Biljetter 345 kr per person på www.tickster.se. Använd sökord Västerås eller Västerås Slott. På Tickster-sidan finns också mera information och en konsertvideo med sångsolisterna och Arosorkestern.

Varmt välkommen till en angenäm eftermiddag på Västerås Slott den 20 november 2022!
(2022-10-05 rev 2022-11-05)
Dame Julie Andrews hyllas på födelsedagen i radioserien Plats På Scen! den 7 oktober 2022
Den 1 oktober, fyllde Dame Julie Andrews 87 år. Den legendariska och folkkära aktrisen hyllas med anledning av detta i två musikaliska inslag i Plats På Scen! den 7 oktober 2022. Det första - I Could Have Danced - från My Fair Lady där hon ju i scenversionen med premiär 1956 hade den kvinnliga huvudrollen som Eliza Doolittle. Som andra inslag I Have Confidence In Me, en sång som hon framförde i rollen som Maria i filmsuccén The Sound Of Music från 1965.

I programmet i övrigt bland annat om Volksoper-premiären nyligen på Carl Millöckers / Theo Mackebens Die Dubarry och den kommande uppsättningen på Göteborgsoperan av Paul Abrahams Bal på Savoy - Det var en gång på Grand Hôtel som den har döpts om till i Göteborg.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 7 oktober 2022 kl 12:00 - 12:46. Programmet kan också höras söndagen den 8 oktober 2022 kl 12:00 - 12:46 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 15 oktober 2022.

Programmet kan från och med den 8 oktober och en vecka framåt även höras genom att använda en ljudspelare här ovanför. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också fler bilder med anknytning till musiken i programmet. Klicka gärna på bilden för att se den i större format.
(2022-10-08)
Roger Janson och Eva Magnusson med ny operett- och musikalföreställning i serien Plats På Scen Live!
Jo, det är sant! Två av landets verkliga operett- och musikalveteraner återförenas nu i en ny föreställning efter succén i augusti! Det är Eva Magnusson och Roger Janson med omfattande sång-, skådespelar- och dansförflutet i bland annat Stockholms Operettensemble som fredagen den 14 oktober kl 13:30 ånyo bjuder på efterlängtad operett och musikal - livsglädjens musikteaterformer. Den här gången på Seniorcentret Rioträffen på Östermalm, Sandhamnsgatan 4. Ackompanjemang av pianovirtuosen Anders Wadenberg. Fritt inträde. Café med drycker och bakverk till självkostnadspris.

Smäktande toner, charmerande texter, härlig dialog och tjusiga dräkter utlovas. Välkommen att klicka på bilderna för att se dem i större format!
(2022-10-08)
Stor publik och härlig stämning när Eva Magnusson, Roger Janson och Anders Wadenberg bjöd på operett och musikal på Rioträffen, Östermalm
I konsertserien Plats På Scen Live! bjöd musikteaterveteranerna Roger Janson och Eva Magnusson fredagen den 14 oktober 2022 på guldkorn från operett och musikal - livsglädjens musikteaterformer. För eminent ackompanjemang på piano svarade Anders Wadenberg.

Konserten genomfördes i hägnet av den vackra höstens alla skimrande färger. Och operettens och musikalens glädjefyllda toner och texter, de avspeglade sig i publikens förtjusta bifall, önskemål om extranummer och ihållande varma applåder. Välkommen att klicka på bilderna till vänster för att se dem i större format. Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB.
(2022-10-14)
I radioserien Plats På Scen! den 21 oktober 2022 inspelning från 1910 av musik från Robert Stolz-operetten Das Glücksmädel
Fredagen den 28 oktober 1910 uruppfördes på Raimund-Theater i Wien operetten Das Glücksmädel med musik av Robert Stolz. Efter stora framgångar som dirigent på den legendariska operetteatern Theater an der Wien i Wien under 1900-talets första decennium kom från 1910 det egna komponerandet att ta allt större plats. Även om Stolz tidigare hade haft framgångar som kompositör var det med Das Glücksmädel som han tog steget in i kretsen av de mest framstående operettkompositörerna under 1900-talet.
I första uppsättningen av Das Glücksmädel exekverades den manliga huvudrollen av Alexander Girardi, en av de allra mest folkkära österrikiska skådespelarna genom tiderna. I programmet får lyssnarna höra en unik inspelning från cirka 1910 av Glücksmädel-Walzer från Das Glücksmädel.

I övrigt i programmet bland annat ouvertyren till Johann Strauss d y:s Die Fledermaus med anledning av en uppsättning för barn och ungdom på Junge Volksoper i Wien. Ouvertyren dirigeras av Robert Stolz. Vidare framför Sven-Olof Sandberg När en kvinna du får kär - Gern hab' ich die Frau'n geküsst från Franz Lehárs operett Paganini i en inspelning från 1937.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 21 oktober 2022 kl 12:00 - 12:46. Programmet kan också höras söndagen den 23 oktober 2022 kl 12:00 - 12:46 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 29 oktober 2022.
Programmet kan från och med den 24 oktober och en vecka framåt även höras genom att använda en ljudspelare här till höger. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också fler bilder med anknytning till musiken i programmet. Klicka gärna på bilderna här ovanför för att se dem i större format.
(2022-10-25)
Världssensationer av Franz von Suppé och Herman Dostal i radioserien Plats På Scen! den 28 oktober 2022
I den 699:e upplagan i radioserien Plats På Scen! presenterar producenten och programvärden Bo Magnusson två världssensationer. 1873 gav den franske författaren Jules Verne ut en bok med titeln Jorden runt på 80 dagar. I mars 1875 var det på Carl-Theater i Wien premiär på en musikalisk utstyrselpjäs med titeln Die Reise um die Erde im 80 TagenJorden runt på 80 dagar med Jules Vernes bok som förlaga. Musiken till utstyrselpjäsen komponerades av Franz von Suppé. Den framstående musikforskaren och dirigenten Dario Salvi har nu lyckats leta fram Suppés musik till Die Reise um die Erde in 80 Tagen och dessutom med Janáček Philharmonic Orchestra i Ostrava, Tjeckien spela in den. Inspelningen gjordes i maj 2021 och fonogrammet gavs ut 2022. I Plats På Scen! den 28 oktober 2022 bjuds lyssnarna på ett smakprov från den unika inspelningen.

Den andra världssensationen gäller operetten Der fliegende Rittmeister med musik av Herman Dostal, en släkting till kompositören Nico Dostal. Herman Dostal, född 1874, är mest känd för sin komposition Flieger-Marsch, en marsch som är mycket omtyckt och som lever kvar ännu i våra dagar. Marschen har sitt ursprung i Herman Dostals enaktsoperett Der fliegende Rittmeister med premiär på Apollotheater i Wien i oktober år 1912. Få anade väl anat att denna operett skulle få uppleva en nyuppsättning i två akter år 2022. Men så har det blivit när den mycket hängivna ensemblen Oper@tee nu spelar operetten i Wien. Och i Plats På Scen! får lyssnarna höra Flieger-Marsch.

Om än inte en världsensation så i alla fall en unik artikel var den 21 augusti 1921 införd i Svenska Dagbladet. Artikelns titel var Kända melodier och deras okända mästare (bilden till höger). Artikeln avslutas med följande rader:

Och nu är det som man vet och dagligen hör den bekante Wien-kapellmästaren Robert Stolz "Salome" som har tagit loven av både in- och utländska schlager. På tre kvarts år har det musikaliska Sverige konsumerat 30000 exemplar av denna fascinerande foxtrot och upplagan kommer väl i sinom tid upp till det dubbla. Och i dagarna kommer en ny Stolz, denna gång en vals ”Im Prater blüh’n wieder die Bäume” av vilken man väntar sig samma succés.

Salome komponerades av Stolz i december 1920. Fem månader senare tillkom en bostonvals av Stolz med titeln Expression, opus 366/266. Strax efter tillkomsten gjordes med stråkorkester en akustisk 78-varvsinspelning av valsen på skivmärket Kalliope och denna raritet bjuds lyssnarna på i programmet.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 28 oktober 2022 kl 12:00 - 12:46. Programmet kan också höras söndagen den 30 oktober 2022 kl 12:00 - 12:46 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 5 november 2022.

Programmet kan från och med den 29 oktober och en vecka framåt även höras genom att använda en ljudspelare här till höger. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också fler bilder med anknytning till musiken i programmet. Klicka gärna på bilderna här ovanför för att se dem i större format.
(2022-10-29)
    
    
    
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 10 juli 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll