Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Juli 2016

Nyheter > Arkiv 2016
Karlbergs Musikkår vid officersexamen 2016 på Militärhögskolan Karlberg

90-årsjubilerande Karlbergs Musikkårs avslutade ett intensivt första halvår 2016 med att fredagen den 1 juli svara för musiken under den högtidliga officersexamen vid Militärhögskolan Karlberg i närvaro av bland andra överbefälhavaren Micael Bydén och chefen vid Militärhögskolan Karlberg överste Rickard Askstedt.

Examensceremonin inleddes med samlingsmusik. I den ingick bland annat marscherna Till fronten och Med landstormen. Vidare Evert Taubes Sommarnatt och Werner Richard Heymanns Det sker blott en gång. I själva ceremonin fick de nyexaminerade kadetterna och den stora publiken höra ett flertal fanfarer och signaler, till exempel fyra generalsapeller. Bland marscherna som spelades kan nämnas Avanti, Under blågul fana, Narvamarsch, Generalfälttygmästaren, Arméns paradmarsch, Kadettmarsch och Gardeskamrater. Musikkåren spelade också till korum.

Musikkåren leddes under ceremonin av Emil Björklund, utexaminerad dirigent vid Kungliga Musikhögskolan och med uppdrag i till exempel Arméns musikkår, Marinens musikkår, Livgardets dragonmusikkår och Gävle symfoniorkester.

Välkommen att se bilder från examensceremonin i galleriet till höger. Klicka på fyrkanten i menyraden för att se bilderna i större format.
(2016-07-05)
<
 
>

Tre operetter i Bad Ischls Lehár Festival sommaren 2016

Lehár Festival Bad Ischl sommaren 2016 bjuder på tre operetter. Den välkända Die Fledermaus med musik av Johann Strauss d y, den något mindre kända Leo Fall-operetten Die Rose von Stambul och slutligen Franz Lehárs mycket litet kända Die Juxheirat.  

Sommarsäsongen inleds lördagen den 16 juli med premiärförställningen av Die Fledermaus och avlsutas söndagen den 4 september med samma operett. Däremellan spelas Die Fledermaus växelvis med de två övriga operetterna. Söndagen den 14 augusti dessutom en stor Lehár Matinee. Franz Lehár var bosatt i Bad Ischl i många år, och han hedras därför på olika sätt av staden som till exempel med denna konsertmatiné.

Välkommen att klicka på bilderna till höger för att se dem i större format.
(2016-07-06)


  
Karlbergs Musikkår fyller 90 år - Mera Jubileumsklanger! i Riddarhuset torsdagen den 17 november 2016

Karlbergs Musikkår är en av de äldsta kontinuerligt aktiva frivilligmusikkårerna inom det svenska Försvaret. Den bildades den 29 september 1926 och under de 90 år som gått sedan dess har musicerandet varit omfattande både inom Försvaret och i statsceremoniella och civila sammanhang. 1958 genomförde musikkåren sin första högvakt. Sedan dess har det blivit ett tusental. 1985 flyttade kåren till lokaler på Karlbergs Slott och antogs samtidigt som Militärhögskolans Musikkår. Organisatoriskt tillhör den Försvarsutbildarna. Bilden ovan visar musikkåren vid officersexamen Militärhögskolan Karlberg fredagen den 1 juli 2016.

Musikkårens andra offentliga konsert under jubileumsåret har titeln Mera jubileumsklanger! och den äger rum i Riddarhussalen på Riddarhuset i Stockholm torsdagen den 17 november 2016 kl 19:00. Sångsolister är Eva Magnusson, sopran och Erik Ström, baryton. (Bild till höger.) Konserten leds av kårens musikaliske ledare och förstedirigent Peter Göthe. Ciceron är Bo Magnusson. Konserten inleds med att Riddarhusvärden Henrik von Vegesack berättar om husets spännande historia.

Konserten har två avdelningar med mellanliggande paus. Servering innan konserten och i pausen. Biljettpriset är 150 kr. Barn upp till 10 år fritt inträde.

Biljettåtgången vid musikkårens tidigare konserter i Riddarhuset har varit stor, så passa på att boka så snart som möjligt för att vara säker på plats!

Välkommen att i videon till höger se och höra musikkåren i ett avsnitt från första Jubileumskonserten på Riddarhuset den 19 maj 2016.
(2016-07-07)
Karlbergs Musikkår - "Det sker blott en gång"

  
Operettpremiär i Mörbisch, Österrike
Den 7 juli gick startskottet för 2016 års operettfestspel i Mörbisch, Österrike. Då hade Paul Abrahams operett Viktoria un ihr Husar bejublad premiär på den storslagna sjöscenen i Neusiedler See inte långt från den ungerska gränsen. Och ungersk är miljön i allra högsta grad i operetten som är ungraren Abrahams allra mest spelade. Urpremiären ägde rum på operetteatern i Budapest den 21 februari 1930.

I Mörbisch spelas Viktoria und ihr Husar till och med den 20 augusti. Till höger bilder från produktionen. Välkommen att klicka på bilderna för större format. Mera information finns på www.seefestspiele-moerbisch.at
(2016-07-10)

Bo Magnusson sommarvärd i radioprogrammet Lättspårat den 18 juli 2016
Ordinarie programvärden Ingemar Eriksson i Radio Vikings programserie Lättspårat, ersätts den 18 juli 2016 av semestervikarien Bo Magnusson. Magnusson startade programserien Lättspårat den 17 juli 2004, alltså för ganska exkat tolv år sedan. Efter ett stort antal upplagor övertogs serien av Ingemar Eriksson. Svensk sommar och mycket nostalgi i en stor bukett musik med mycket lättsamt och ett och annat eftertänksamt blir det i programmet den 18 juli.

Programmet börjar kl 09:00 och slutar kl 13:00. Frekvensen är 101,4 MHz. Internet: www.radioviking.se.

(2016-07-17)


   
Carl Zellers operett Der Vogelhändler i Eutiner Festspiele 2016
Ett litet stycke norr om Lübeck i riktning mot Kiel ligger Eutin. I staden genomförs sommarfestspel på en mycket vacker friluftsarena belägen på en udde i Grosser Eutiner See. (Strax ovanför en röda markeringen på kartan till höger.) En av produktionerna sommaren 2016 är Carl Zellers mest framgångsrika operett Der Vogelhändler. Operetten spelas 20, 22, 30 och 31 juli samt 3 och 7 augusti.
(2016-07-10 rev 2016-07-17)
  

  
Inspirerad Vogelhändler i fager miljö under Eutiner Festspiele 2016
I Schleswig-Holstein ett litet stycke norr om Lübeck i riktning mot Kiel ligger Eutin, en stad med knappa 17 000 invånare. Trots sin relativa litenhet genomförs sedan mer än sex decennier sommarfestpel av imponerande format på en mycket vacker friluftsarena med plats för 1 900 åskådare belägen på en udde i Grosser Eutiner See och granne med ett av Nord-Tysklands äldsta och vackraste slott. Under årens lopp har festspelen lockat till sig världsstjärnor som  Hanna Schwarz, René Kollo, Nicolai Gedda och Hermann Prey. Unikt för en nutida friluftstater är att ingen artificiell förstärkning används. Trots detta är hörbarheten god.

I 2016 års festspel uppförs operorna Der Freischütz med musik av den i Eutin födde Carl Maria von Weber och Georges Bizets Carmen samt Carl Zellers operett Der Vogelhändler med text av Moritz West och Ludwig Held. Att Die Operetten-Renaissance ... ist im vollem Gange - Operettens renässans är i full gång - som dirigenten Leo Siberksi uttryckte det, var inget att ta miste på vid Fågelhandlarens premiär i Eutin den 20 juli 2016. Den förtjusta publiken bjöds på högkaratig musikteater av det slag som speglar livets glädjefyllda sida - med andra ord operett av bästa märke. Musik av en orkester med fyrtiotalet medlemmar, sång av stor kör, solistsång, tal och dans - allt framfört av alla med stor ackuratess. I huvudrollerna Christian Bauer som Adam och Katharina Kühn som Post-Christl. Regi: Philip Lüsebrink.

Välkommen att till höger se bilder från premiärföreställningen den 20 juli 2016. Klicka på fyrkanten i menyraden för att se bilderna i större format. Samtliga bilder utom programbilderna: EA Musik HB.

Der Vogelhändler spelas 20, 22, 30 och 31 juli samt 3 och 7 augusti.
(2016-07-28)
<
 
>
Aladdin - förstklassig musikal i storslagen Hamburg-teater
1993 presenterade Walt Disney Pictures den tecknade filmen Aladdin som bygger på sagan Aladdin som finns i sagosamlingen Tusen och en natt. Den med två Oscars belönade musiken i filmen är av den amerikanske kompositören Alan Menken. I juli 2011 var en omarbetning av filmen till musikal slutförd. Premiären ägde rum i Seattle i USA. Efter diverse uppsättningar både i USA och i andra länder hade Aladdin Broadway-premiär på New Amsterdam Theater i mars 2014. I december 2015 hade Aladdin tysk premiär på den storslagna Stage Theater Neue Flora i Hamburg. Teatern är en av många som ägs och drivs av det holländska produktionsbolaget Stage Entertainment. Med ytterligare tre spektakulära musikalteatrar i staden har Stage Entertainment gjort Hamburg till ett centrum för musikal i Europa.

Om Aladdin på Neue Flora i Hamburg är bara att säga att det är en fascinerande och överväldigande välgjord iscensättning. Om någon särskilt skall framhållas är det Enrico De Pieri i rollen som Dschinni, en aktör med fängslande utstrålning och stor komisk ådra som till fulländning behärskar sång, tal och dans.

Välkommen att i galleriet till höger se bilder på Stage Thater Neue Flora i Hamburg och från produktionen av Aladdin, några av dem från en föreställning den 21 juli 2016. Peka på textfältet under bilden och klicka sedan på fyrkanten med hakar för att se bilderna i större format. Genom att klicka på de övre två bilderna till höger kan även dessa ses i större format.
(2016-07-31)
   
    
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 10 juli 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll