Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

September 2023

Nyheter > Arkiv 2023

Briljant nyuppsättning av Johann Strauss den yngres operett Wienerblod
Kompositören Johann Strauss den yngre (1825-1899) skapade musiken till sjutton originalscenverk, det första 1871, Alt- und Neu-Wien, och det sista 1897, Die Göttin der Vernunft. Härutöver finns ett antal scenverk som inte är original i vilka musik av Strauss har använts. Det mest kända av dessa torde vara operetten Wiener BlutWienerblod. Musiken sammanställdes av Adolf Müller Junior, kapellmästare vid Theater an der Wien, under visst överinseende av Strauss fram till dennes bortgång den 3 juni 1899. Müller använde i Wiener Blut delar av dryga trettiotalet kompositioner av Strauss från 1840-talet och framåt. Den inte alldeles enkla uppgiften att sätta texter till musiken anförtroddes de rutinerade Victor Léon (egentligen Victor Hirschfeld) och Leo Stein (egentligen Leo Rosenstein).

Wiener Blut, med handlingen förlagd till 1815 års Wienkongress, uruppfördes den 26 (enligt vissa uppgifter den 25) oktober 1899 på Carltheater i Wien. Någon framgång blev inte operetten i denna första iscensättning. Den kom först 1905 i och med en nyuppsättning på Theater an der Wien i Wien. Operetten har sedan dess haft en bestående plats på spelplanerna i musikteatervärlden.

Den första svenska uppsättningen av Wienerblod spelades på den av Albert Ranft ledda Vasateatern i Stockholm år 1902 med bland andra Edla Hamberg, Emma Meissner och Inga Berentz i några av rollerna. Första gången författaren av dessa rader kom att stifta bekantskap med, och i någon mån bidrog till, en iscensättning av Wienerblod var hösten 1981 då Stockholms Operettensemble satte upp den på Jarlateatern i Stockholm för att sedan också spela operetten på en omfattande turné runt om i Sverige. I Operettensemblens regi återkom Wienerblod på Jarlateatern och på turné säsongen 1990/1991, då också på Jönköpings Teater. Medverkande i denna uppsättning var bland andra Eva Magnusson och Ann-Charlotte Björling som växelvis exekverade Pepi Pleininger. (På bilden till höger Björling och Magnusson längst ner till vänster.)

När nu Wienerblod, tack vare Vätteroperetten och entusiaster i sällskapet Minopera, 26 - 30 augusti 2023 återkom till Jönköpings Teater så var det en händelse av dignitet. Dignitet av flera skäl.

För det första den ärlighet, uppriktighet och respekt för musikteaterformen som karaktäriserar uppsättningen. Ett lustspel i livsglädjens tecken där mänskliga relationer, styrkor och svagheter har huvudrollen varligt hanterade både i författarskap och framförande. För författarskapet och den nya textbearbetningen står den från Köping bördiga men i Österrike uppvuxna, utbildade och tidigare verksamma Annika Veith som också regisserat operetten.

För det andra ett fullfjädrat framförande av artister som klarade den svåraste musikteaterformen av alla där kombinationen av sång, tal, dans och en god portion scennärvaro och komisk talang skall behärskas.

För det tredje. Maestro Christian Pollack, dirigentauktoritet och Strauss-kännare från Wien, som med fast och engagerande hand ledde orkester och sångsolister i rätta tempon och nyanseringar till musikaliska och sångliga höjder i den Straussiska musikens vackra universum.

För det fjärde. Måttfulla scenerier och vackra dräkter där vår tids trend att med excesser dränka musikteaterns kärna, det mänskliga relationsspelet, elegant hade rundats.

För det femte. Teatern, Jönköpings Teater, invigd 1904 fem år efter Wienerblods uruppförande i Wien. En teater med den storlek och intima atmosfär som med sin inramning gör operettupplevelsen till något mycket angenämt.

Sammanfattningsvis en i alla avseenden förnämlig produktion och kanske skall det visa sig en milstolpe i återupprättandet och vidareutvecklingen av den konstnärligt äkta svenska operettraditionen. I den utvecklingen emotses med stora förväntningar Vätteroperettens nästa uppsättning som är Emmerich Kálmáns Csárdásfurstinnan.
Bo Magnusson

Här nedanför bilder från Wienerblod på Jönköpings teater den 30 augusti 2023. Välkommen att klicka på valfri bild för större format och för att sedan gå vidare bland bilderna. Bilder (med tillstånd av Vätteroperetten/Minopera): Edition Allegro Musik HB. Mera om Vätteroperetten här >>
(2023-09-02)

Radioserien Plats På Scen! säsongsstartar den 8 september 2023 med referat från en förnämlig svensk nyuppsättning av Johann Strauss d y:s operett Wienerblod
I slutet av augusti svarade arrangören Vätteroperetten för en nyuppsättning av Johann Strauss den yngres operett Wienerblod som överträffade alla förväntningar. Den spelades på Jönköpings vackra och för operett mycket väl lämpade teater. I sin ärlighet, uppriktighet och respekt för musikteaterformen och med förstklassiga insatser av alla såväl framför som på och bakom scenen uppenbarade sig ett återupprättande och en vidareutveckling av den konstnärligt äkta svenska operettraditionen. Se mera här nedanför.

I radioserien Plats På Scen! den 8 september 2023 berättar programvärden Bo Magnusson om uppsättningen och bjuder på musik och sång från några klassiska inspelningar av Wiener Blut - Wienerblod med bland andra Elisabeth Schwarzkopf och Nicolai Gedda.

Detaljerade uppgifter om musikinnehållet i upplagan här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 8 september 2023 kl 12:00 - 12.46. Repris söndagen den 10 september kl 12:00 - 12.46. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se till och med den 16 september 2023.
(2023-09-07 red 2023-09-08)
Glittrande musik och läcker diné på Västerås Slott den 19 november 2023
I den magnifika och anrika RikssalenVästerås Slott stundar en av höstens stora konsertbegivenheter! En glittrande musikalisk eftermiddag i vänlig wiensk anda med den symfoniska Arosorkestern. Därtill svängig jazz med Arosorkesterns Swingband. Och musiken den avnjuts tillsammans med en av källarmästaren anrättad tallrik med tre läckra snittar serverad på vackert dukade bord med levande ljus.

Program
15.40 Dörren till Slottet öppnas.
16.00 Dörrarna till rikssalen öppnas.
16.00-16.25 Fördrink (alkoholfri Cava) och mingel medan Arosorkesterns Swingband underhåller.
16.25-16.50 Arosorkestern konserterar.
16.50-17.40 Tallrik med tre stycken snittar och mineralvatten serveras vid borden. Vin och andra drycker samt kaffe/te finns till försäljning i baren. Arosorkesterns Swingband underhåller.
17.40-18.30 Arosorkestern konserterar.

Sångsolister: Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton.
Dirigent: Helen Grönberg.
Konsertmästare: Christer Norrman.

Biljetter 395 kr per person på www.tickster.se. Använd sökord Västerås eller Västerås Slott. På Tickster-sidan finns också mera information och en konsertvideo med sångsolisterna och Arosorkestern.

Klicka gärna på bilderna till höger för större format.

Varmt välkommen till en angenäm eftermiddag på Västerås Slott den 19 november 2023!
(2023-09-11 rev 2023-11-04)
Roger Janson och Eva Magnusson med Esbjörn Ferm i  Låt hjärtat vá mé
Efter premiärsuccén med scen- och cabaretprogrammet Låt hjärtat vá mé i augusti fortsätter nu två av landets verkliga operett- och musikalveteraner med fler föreställningar! Det är Eva Magnusson och Roger Janson med omfattande sång-, skådespelar- och dansförflutet i bland annat Stockholms Operettensemble som tisdagen den 26 september bjuder på en bukett scen- och cabaretpärlor. Den här gången på Susannahemmet - Ersta diakoni. För ackompanjemang svarar ackordeonvirtuosen Esbjörn Ferm.

Skönklingande toner, slagfärdiga texter och tjusiga dräkter utlovas. Välkommen att klicka på bilderna för att se dem i större format!
(2023-09-11)
Om Carl Zellers Der Vogelhändler i Plats På Scen! den 15 september 2023
En av operettproduktionerna i Lehár Festival Bad Ischl sommaren 2023 var Carl Zellers Der Vogelhändler. I radioserien Plats På Scen! den 15 september 2023 berättar programvärden Bo Magnusson om produktionen och bjuder samtidigt lyssnarna på flera historiska inspelningar av musik och sång från operetten. Lyssnarna får också del av en rad intressanta historiska uppgifter om Fågelhandlaren både i Österrike och Sverige, bland annat om dess svenska premiär 1893 och hur den och annat annonserades i svenska dagstidningar vid den tiden.

Operettfestivalen i Bad Ischl inramas av ett stort antal konserter på arenor runt om i staden, som 2024 är Europas kulturhuvudstad. Vid en sådan konsert i Kurpark den 16 augusti med den förnämliga Kurorchester Bad Ischl under ledning av Kurmusikdirektor Walter Erla framfördes en raritet komponerad 1907 av Robert Stolz med titeln Lehár-Marsch op. RSVW 20. I programmet den 15 september ingår en liveinspelning av marschen som tillkom under konserten. I programmet också en klenod från Die lustige Witwe - Glada änkan - med det legendariska paret Jan Kiepura och Marta Eggerth samt två tidiga rariteter med Nicolai Gedda.

Detaljerade uppgifter om musikinnehållet i upplagan här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 15 september 2023 kl 12:00 - 12.46. Repris söndagen den 17 september kl 12:00 - 12.46. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se till och med den 23 september 2023.
(2023-09-14)
Operasångerskan Gunnel Eklund med ny memoarbok - Från åkersten till operascen
Vid en bokrelease i Åmåls Bokhandel i Åmål den 16 september 2023 presenterade opera-, operett- och vissångerskan Gunnel Eklund sina alldeles nyutkomna memoarer Från åkersten till operascen - Levnadsberättelse med foton och pressklipp. (ISBN: 978-91-984012-6-2.) Boken är tillägnad dottern Jenny Eklund.

Den mycket fängslande boken innehåller, förutom en både faktarik och underhållande text, ett omfattande och intressant bildmaterial. Från barn- och ungdomsåren via debut på Stora Teatern i Göteborg,  utbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, TV-debut, utlandsengagemang och återkomst till scenerna i Norden får läsaren följa Gunnel Eklunds sångliga karriär. Där finns också inträngande beskrivningar av en scenartists vardag. Bokens förord är författat av Ingemar Eliasson, före detta Landshövding i Värmland. En andra memoardel med titeln Kärleken och föreningslivet är planerad att utkomma så småningom.

Vid det välbesökta evenemanget inledde Gunnel Eklund med att inlevelsefullt berätta om memoarbokens tillkomst varefter boksignering med trevliga besökarsamtal vidtog. Bland de som sökt sig till Åmål och bokreleasen fanns många goda vänner till Gunnel Eklund till exempel sångarkollegorna Erland Hagegård, Eva Magnusson och Peter Tornborg. Klicka gärna på valfri bild här nedanför och bläddra sedan vidare bland dem. Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB. (2023-09-18)
Om Gunnel Eklunds nyutkomna memoarer i Plats På Scen!
I radioserien Plats På Scen! den 22 september 2023 berättar programvärden Bo Magnusson om opera-, operett- och vissångerskans Gunnel Eklund nya memoarbok som presenterades vid en release i Åmål den 16 september 2023. Lyssnarna får också höra några unika inspelningar med Gunnel Eklund.

Från sommarens Lehár Festival i Bad Ischl presenteras denna gång Franz Lehárs operett Schön ist die Welt från 1930. För första gången i programserien får lyssnarna också stifta bekantskap med den framgångsrika finska sopranen Tamara Lund, under 1970- och 1980-talen i huvudsak verksam i Tyskland.

Detaljerade uppgifter om musikinnehållet i upplagan här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 22 september 2023 kl 12:00 - 12.46. Repris söndagen den 24 september kl 12:00 - 12.46.

Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se till och med den 30 september 2023. Det kan också från och med den 23 september avlyssnas genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med det detaljerade musikinnehållet här >>.
(2023-09-21)
Eva Magnusson och Roger Janson med Esbjörn Ferm i ny föreställning Låt hjärtat vá mé
Efter premiärsuccén på friluftsscenen vid Knutby Hembygdsgård med scen- och cabaretprogrammet Låt hjärtat vá mé fortsätter nu två av landets verkliga operett- och musikalveteraner - Eva Magnusson och Roger Janson - med fler föreställningar!

Beledsagade av ackordeon-virtuosen Esbjörn Ferm bjöd de två tisdagen den 26 september 2023 boende på Ersta Diakonis äldreboende Susannahemmet på en stunds glädje och värme med scen- och cabaretpärlor från den tid då förra seklet var ungt.
(2023-09-27)
Om Leo Falls operett Madame Pompadour i Plats På Scen!
I radioserien Plats På Scen! refererar programvärden Bo Magnusson den tredje och sista av sommarens operetter i Lehár Festival Bad Ischl - Leo Falls Madame Pompadour.

I programmet också ett unikt inslag från Robert Stolz-operetten Lang, lang ist's her och så om Lunds Operettsällskaps kommande uppsättning av Die lustigen Nibelungen med musik av Oscar Straus.

Detaljerade uppgifter om musikinnehållet i upplagan här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 29 september 2023 kl 12:00 - 12.46. Repris söndagen den 1 oktober kl 12:00 - 12.46.
Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se till och med den 7 oktober 2023. Det kan också från och med den 30 september avlyssnas genom att använda ljudspelaren här intill.
(2023-09-28)
    
    
    
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 13 juni 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll