Maj 2013
Die Fledermaus - sommarens operett i Bad Hall
Sommarens operett i kurstaden Bad Hall, Österrike är är Die Fledermaus - Läderlappen - med musik av Johann Strauss d y. (2013-05-04)
Die Fledermaus - sommarens operett i Bad Hall
Liksom den inte särskilt avlägsna staden Bad Ischl, har kurstaden Bad Hall en lång tradition av operettfestspel under sommarmånaderna. Bad Hall ligger i Oberösterreich, Österrike lite sydväst om delrepublikens huvudstad Linz. Det som i teaterhänseende skiljer Bad Ischl från Bad Hall är att den senare har en fast ensemble som spelar musikteater året runt på stadens stadsteater, som nyligen har genomgått en helrenovering.
Sommarens operett i Bad Hall är är Die Fledermaus - Läderlappen - med musik av Johann Strauss d y. Ett pjäsval som passar väl ihop med att sommarfestspelen firar 30-årsjubileum. Mellan den 14 juni och den 3 augusti ges femton föreställningar. (2013-05-04)
I Langenlois, Österrike i sommar - Wiener Blut
Sommarens operett vid Schlossfestspiele Langenlois i Österrike är Wiener Blut med musik av Johann Strauss d y. (2013-05-07)
I Langenlois, Österrike i sommar - Wiener Blut
Langenlois är en liten stad några mil nordväst om Wien, och centralort i ett av Österrikes främsta vinodlingsdistrikt. Strax utanför Langenlois finns slottet Haindorf med anor från 1300-talet. I slottsparken, och med en av slottets fasader som vacker bakgrundskuliss, genomförs varje sommar operettfestspel. Festspelen - Schlossfestspiele Langenlois - startades år 1996 av Professor Uwe Theimer. Första uppsättningen var Zwei Herzen im 3/4-Takt med musik av Robert Stolz. Sedan dess har ett pärlband av operettklassiker spelats.
Sommarens uppsättning är Wiener Blut med musik av Johann Strauss d y. Operetten har premiär torsdagen den 25 juli och den spelas sedan nio gånger fram till den 17 augusti. (2013-05-07)
Tre produktioner i Sommarmusik på Hallwylska Museet 2013
I över trettio somrar har ljuva operett- och musikaltoner klingat på Hallwylska Museets gård. En tradition som stockholmare och turister uppskattar och ständigt återkommer till.
Med anledning av Hallwylska Museets 75-årsjubileum inleds sommarmusiken onsdagen den 10 juli kl 19:00 med en Festkonsert där Karlbergs Musikkår från Militärhögskolan på Karlbergs Slott medverkar tillsammans med sångsolisterna Eva Magnusson, sopran och Erik Ström, baryton samt dansarna Annika Listén och Tilda Henriksson. På violin medverkar Rimma Gotskosik. Dirigent är Björn Ericson.
Sommarens andra konsertproduktion är Opera i sommarkväll med några av våra främsta nutida operasångare - Alexandra Zetterström-Büchel, sopran, Annastina Malm, mezzosopran, Mats Carlsson, tenor och Fredrik Zetterström, basbaryton. Ackompanjerar gör Ivetta Irkha, piano och Rimma Gotskosik, violin. Operakonserterna, som är fyra till antalet, har premiär onsdagen den 17 juli.
I sommarens tredje produktion bjuds publiken på ett fyrverkeri av operett, musikal, filmmusik och dans under rubriken Från Wien till Hollywood. Premiären äger rum onsdagen den 24 juli och därefter blir det tio konserter med avslutning den 11 augusti. Ett stort antal högklassiga artister medverkar: Annica Edstam, Niklas Andersson, Maria Milder-Matyazova, Kaj Hagstrand, Annika Listén och Tilda Henriksson. Ackompanjemang: Carina E. Nilsson, piano och Rimma Gotskosik, violin. (2013-05-18)
Fullsatt och hög stämning vid Vårkonserten på Karlbergs Slott den 26 maj 2013
I den storslagna Rikssalen på Karlbergs Slott, med anor från 1630-talet, bjöd Karlbergs Musikkår under ledning av Björn Ericson och med sångsolisterna Eva Magnusson och Erik Ström på en bejublad Vårkonsert med svensk-österrikisa förtecken på Mors dag, söndagen den 26 maj 2013. Programvärd: Bo Magnusson. Musik av bland andra Robert Stolz, Johann Strauss d y, Iosif Ivanovici, Harold Arlen, Evert Taube, Johann Schrammel, Carl Millöcker och Dominik Ertl. (2013-05-27)
Fullsatt och hög stämning vid Vårkonserten på Karlbergs Slott den 26 maj 2013
Ända sedan Karlbergs Slott kom till på 1630-talet har musiken varit en del av dess historia, särskilt sedan det 1688 kom i kunglig ägo. Bland de kungligheter som bebott Karlberg kan nämnas Karl XI, hans gemål Ulrika Eleonora d. ä. och deras son Karl XII, som till stor del växte upp på slottet. 1792 bildade Gustav III Kungliga krigsakademien med placering på Karlberg, och där har den förblivit, numera med benämningen Militärhögskolan. Det är världens näst äldsta militära akademi på samma plats och i samma byggnad. Den äldsta finns i Wiener Neustadt, Österrike.
De som i våra dagar bär de musikaliska traditionerna vidare på Karlberg är Karlbergs Musikkår. Kåren, med cirka 40 medlemmar, tillhör organisatorikst frivilligorganisationen Försvarsutbildarna. Precis gångna tiders militära orkestrar har kåren en bred repertoar. Marscher naturligtvis, men också allt från sakral musik till stora orkesterverk, opera, operett, film- och underhållningsmusik. Kåren leds av en styrelse och har för närvarande tre dirigenter: Björn Ericson, förstedirigent med Nils-Åke NIlsson och Samuel Wrackefeldt som andradirigenter.
Musikkårens senaste konsert - Vårkonsert med svensk-österrikiska förtecken - ägde rum på Mors dag den 26 maj 2013 kl 17:00 i den storslagna Rikssalen på Karlbergs Slott. Till konserten hade bland annat ett femtiotal medlemmar i Svensk-Österrikiska Föreningen mött upp. Publiken bjöds på musik av Robert Stolz, Johann Strauss d y, Jules Sylvain, Iosif Ivanovici, Harold Arlen, Evert Taube, Johann Schrammel, Nico Dostal, Carl Millöcker, Richard Rodgers, Andrew Lloyd Webber, Franz von Suppé, Rudolf Sieczynski och Dominik Ertl.
Redan med den inledande festliga marschen Gruss aus Wien av Robert Stolz infann sig den härliga stämning, energi och glimten i ögat som sedan präglade hela konserten. En praktful slutpunkt sattes under stort publikjubel med den repriserade extramusiken O, du mein Österreich. Konserten gjorde det tydligt att en förstklassig och livaktig musikalisk tradition i högsta grad lever vidare på Karlberg.
Konserten leddes med stor ackuratess av Björn Ericson. För välljudande och charmanta sånginslag svarade Eva Magnusson och Erik Ström. Programvärd var Bo Magnusson.
Bilderna till höger visar Eva Magnusson och Björn Ericson. Förutom att dirigera konserten framträdde Ericson som solist på eufonium i Anthem från musikalen Chess. Inspelningar från konserten av Dominik Ertls Hoch- und Deutschmeister Marsch och Johann Schrammels Wien bleibt Wien kan avlyssnas genom mediaspelare här nedanför. (2013-05-27)
Dominik Ertl - Hoch- und Deutschmeister Marsch.
Johann Schrammel - Wien bleibt Wien.
Robert Stolz - Gruss aus Wien.