Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

September 2024

Nyheter > Arkiv 2024
Vätteroperetten med ny och äkta operettframgång på Jönköpings Teater
Med upplevelsen av Vätteroperettens produktion 2023 av Wienerblod i starkt och angenämt minne, och med den ärlighet, uppriktighet och respekt för musikteaterformen som karaktäriserade den, fanns mycket god anledning att förvänta sig ett nytt steg i återupprättandet och vidareutvecklingen av den äkta svenska operettraditionen när ridån gick upp för Emmerich Kálmáns Csárdásfurstinnan på Jönköpings Teater i slutet av augusti 2024. Och det är bara att konstatera: Alla högt ställda förväntningar infriades till fullo. Ett fullfjädrat framförande av artister som klarade den svåraste musikteaterformen av alla där kombinationen av sång, tal, dans och en god portion scennärvaro och komisk talang skall behärskas.

Csárdásfustinnan är Emmerich Kálmáns mest framgångsrika operett med  urpremiär den 17 november 1915 på Johann-Strauss-Theater i Wien och med  svensk premiär på Oscarsteatern i Stockholm den 1 september 1916. Originaltexten är av Leo Stein och Bela Jenbach. För operettens nya svenska text svarar Annika Veit. Och i den ges operetten en förlängning, och gripande fördjupning, där huvudpersonerna efter första världskrigets slut återförenas i USA. För uppsättningens regi svarade Michael Havlicek och för koreografin Natalie Salazar. Ljusdesigner: Razan Albunayah. Christoph Huber svarade för musikarrangemangen och uppsättningens producent var Wolfgang Veith.

Här nedanför bilder från Csárdásfurstinnan 2.0 på Jönköpings teater augusti 2024. Välkommen att klicka på valfri bild för större format och för att sedan gå vidare bland bilderna. Samtliga bilder (med tillstånd av Vätteroperetten/Minopera): Edition Allegro  Musik HB.
Bland särskilt minnesvärda intryck från uppsättningen utöver det inledningsvis nämnda. En orkester med ytterst professionella instrumentalister - Russel McGregor Orchestra. Och på ett helt virtuost sätt leddes allt det musikaliska av István Bonyhádi vid flygeln. Sällan hörs på svenska scener levande musik i original av detta förstklassiga slag. Röster utan mikrofoner och förstärkning som tack vare god diktion och återhållet tempo i talet hörs över hela teatersalongen och dessutom från de ställen på scenen där artisterna befinner sig. Effektfullt, och som en pendang till handlingens fortskridande på scenen, visades i fonden tidstrogna och intressanta bilder och filmer.

Med stor ärlighet och respekt för musikteaterformen har Vätteroperetten de tre senaste åren skapat framgångsrika operettproduktioner och gjort Jönköping till en unik metropol för operett i det svenska kulturlivet och därmed fört Jönköping ett stort stycke på väg mot den musikteaternivå som är normal i centraleuropeiska städer. Fortsättningen emotses med stora förväntningar.
(2024-09-01 rev 2024-09-02)
Radioserien Plats På Scen! säsongsstartar den 6 september 2024 med stor intervju om en nyuppsättning av Emmerich Kálmáns Csárdásfurstinnan på Jönköpings Teater
I slutet av augusti svarade arrangören Minopera-Vätteroperetten för en nyuppsättning av Emmerich Kálmáns operett Csárdásfurstinnan på den för operett särskilt väl lämpade Jönköpings Teater. Senast operetten spelades där var för cirka 25 år sedan och då i Stockholms Operettensembles regi. Liksom Vätteroperettens två tidigare nyuppsättningar infriades alla förväntningar på den med ärlighet och respekt för musikteaterformen genomförda nya produktionen. Läs gärna mera om uppsättningen och se bilder här nedanför.

Två av de drivande krafterna i Vätteroperettens uppsättningar är Annika och Wolfgang Veith med omfattande operettutbildning och -erfarenhet från centraleuropeiska scener.  I samband med uppsättningen i Jönköping av Csárdásfurstinnan fick Plats På Scen!-programvärden Bo Magnusson ett mycket uppskattat tillfälle att genomföra en längre intervju med paret Veit. Blandad med musik och sång från Csárdásfurstinnan sänds intervjun i  Plats På Scen! fredagen den 6 september 2024.
Detaljerade uppgifter om musikinnehållet i upplagan här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 6 september 2024 kl 12:00 - 12.46. Repris söndagen den 10 september kl 12:00 - 12.46. Välkommen att klicka på bilderna för större format. Samtliga bilder: Vätteroperetten.
(2024-09-04)
Lunds Operettsällskap med färgsprakande operettkonsert på Lunds stadsteater
Efter två tidigare stora och framgångsrika produktioner och senast den beundransvärda bedriften att under slutet av februari och början av mars 2024 för första gången i Sverige uppföra Oscar Straus-operetten Die lustigen Nibelungen - De glada Nibelungarna - har Lunds Operettsällskap nu påbörjat arbetet med 2025 års uppsättning som är Orfeus i underjorden. Operetten, med musik av Jacques Offenabch, var världens första helaftonsoperett. Urpremiären ägde rum 1858.

Vid en färgsprakande konsert den 30 augusti på Lunds stadsteater bjöd solister, kör, dansare och stor orkester på smakprov från den kommande uppsättningen och inte minst från de tre senaste årens succéproduktioner. På samma betydelsefulla sätt som systerverksamheten Vätteroperetten i Jönköping betyder Lunds Operettsällskaps prestationer inget mindre än en efterlängtad pånyttfödelse av allvarligt menad och oförfalskad operett på svenska scener. Orfeus i underjorden emotses med stora förväntningar.

Här nedan bilder från konserten den 30 augusti 2024 med Lunds Operettsällskap på Lunds stadsteater. Välkommen att klicka på valfri bild för att se den i större format och sedan bläddra bland bilderna. Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB.
(2024-09-06)
Oktoberfest med sång- och musikfyrverkeri hos Oscars Seniorer
Onsdagen den 2 oktober bjuder Eva Magnusson, Roger Janson, Erik Ström samt Hemlig gäst, fyra av landets verkliga operett- och musikalveteraner, på ljuva toner, charmerande texter och tjusiga dräkter i en glad och lättsam Oktoberfest hos föreningen Oscars Seniorer i Stockholm. För ackompanjemang svarar virtuoserna Anders Wadenberg på piano och Esbjörn Ferm på ackordeon.

Oktoberfest är en festivitet som i första hand är förknippad med München. Den har sitt ursprung i den bayerske tronföljarens Ludvig I av Bayern (1786-1878) bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810. I olika skepnader har festen sedan återkommit i stort sett varje år i staden fram till våra dagar. Det med festen förknippade ölet dök upp på 1880-talet.
Oktoberfester genomförs på många andra ställen än München. En berömd sådan är den stora ängen eller lunden - Wiener Kaiser Wiesn - i västra delen av Pratern, den storslagna parken i Wien med det välkända Riesenrad. Bilden här intill med minnesmärke över kompositören Robert Stolz visar en del av Kaiser Wiesn. Och temat hos Oscars Seniorer är just Oktoberfest på Wiener Kaiser Wiesn med inslag även från oktoberfesten i München och en del annat, precis som det är i Wien.

Oktoberfesten äger rum i Oscars Församlingssal, Fredrikshovsgatan 8, Stockholm med start kl 12:00. Inträde för medlem i Oscars Seniorer är 150 kr. Den som inte är medlem betalar 200 kr. Kaffe och smörgås ingår. Anmälan senast 27 september genom att betala inträdesavgiften med Swish till 123 333 43 31 eller till bankgiro 148-2561 eller plusgiro 45 95 69-2. Ange namn och Oktoberfest vid betalningen. Anmälan per telefon 08-442 51 70 går också bra.
Varmt välkomna!
(2024-09-10)
    
    
    
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 16 oktober 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll