Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Juni 2022

Nyheter > Arkiv 2022
78-varvsklenoder i radioserien Plats På Scen! den 3 juni 2022
I sommarmånadens juni första upplaga i radioserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik bjuder programvärden Bo Magnusson bland annat på flera 78-varvsklenoder som till exempel Waxholm Ettan från filmen Pojkarna på Storholmen med Fridolf Rhudin i en inspelning från 1932 och Putte du är min ögonsten inspelad 1913 med Emma Meissner och Christian Schröder som sångsolister. Det senare inslaget från Jean Gilberts operett Min ögonsten med originaltitel Puppchen. Operetten spelades 1913 på Oscarsteatern i Stockholm med Meissner och Schröder i ett par av rollerna.

Till klenoderna i programmet hör, om än inte på 78-varvsskiva, ett inslag med Monica Zetterlund - Kärleken kommer och kärleken går - från det älskade folklustspelet Söderkåkar. I programmets omväxlande musikaliska bukett, men lite utanför programseriens tema, även en valsklenod av Nils Perne med titeln Vals från Klarälven. Den spelades 1938 in av Harry Persson ackompanjerad av Carl Jularbos orkester.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 3 juni 2022 kl 12:00 - 13:00. Programmet kan också höras söndagen den 5 juni 2022 kl 13:00 - 14:00 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 11 juni 2022.

Programmet kan från och med den 4 juni och en vecka framåt även höras genom att använda en ljudspelare här nedanför. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också flera bilder med anknytning till musiken i programmet.
(2022-06-02)

Finstämd Nationaldagskonsert 2022 i Rikssalen på Slottet i Västerås
Efter ett pandemibetingat uppehåll de tre senaste åren bjöd Arosorkestern, symfoniorkestern i Västerås, den 6 juni 2022 på traditionsenlig Nationaldagskonsert inför fulltalig och feststämd publik. Platsen var Rikssalen i det storslagna Slottet i Västerås med anor från 1200-talet. Slottet har bland andra bebotts av Gustav Vasa, den person som genom utnämningen till konung den 6 juni 1523 är en av anledningarna till firandet av Nationaldagen och Svenska flaggans dag just den 6 juni.

I konserten bjöds publiken på ett tjugotal inslag hämtade från den svenska musik- och sångskatten och med betoning på det som hör sommaren till. Av publiken mycket uppskattade sångsolister var Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton. I en varm och innerlig tolkning av Kristallen den fina hade Eva Magnusson sällskap av Bo Grönberg som vackert improviserande solist på saxofon. Markus Norrman svarade för ett högstämt framförande av Land du välsignade. Medverkade gjorde också den sångglada Tjadangkören och sist men inte minst visade publiken stor sångglädje i en rad allsånger.

Högtidstalet med både historiska återblickar, utblickar i dagens samhälle och personliga reflektioner kring Nationaldagen och Svenska Flaggans Dag hölls av Bo Magnusson. Nationaldagskonsertens dirigent var Helen Grönberg och konsertmästare Christer Norrman.

Välkommen att klicka på valfri bild här ovanför för större format och bläddra vidare bland bilderna.
(2022-06-07)

Om operetter och musikaler i Centraleuropa sommaren 2022 i radioserien Plats På Scen! den 10 juni 2022
Efter de komplicerade pandemiåren har nu utbudet av sommaroperetter och sommarmusikaler tillbaka på normal nivå. Om några av produktionerna berättar programvärden Bo Magnusson i den senaste upplagan i radioserien Plats På Scen! - den enda i svensk radio med det trehövdade temat operett, musikal och filmmusik.

Bland produktioner som presenteras finns två riktiga rariteter. Den första är Paul Abrahams Roxy un ihr Wunderteam med urpremiär 1936. Operetten spelas under juni och juli för första gången i Schweiz av Bühne Burgäschi, en förstklassig och beundransvärd ensemble som gång efter gång tar fram originalverk inom musikteaterformen operett. Spelplatsen finns i närheten av Bern i Schweiz. Mera läsa här >>.

En klenod bland operetter som spelas i Österrike under sommaren är Zwei Herzen im Dreivierteltakt med musik av Robert Stolz. Operetten, som bygger på den första europeiska ljudfilmen med synkroniserat ljud, hade urpremiär 1933 på Stadttheater i Zürich. I sommar spelas den på en relativt ny friluftsteater invid det storslagna Schloss Zell an der Pram lite norr om Salzburg och Salzkammergut. Mera att läsa här >>.

I övrigt i programmet bland annat två inslag av Karl Komzák respektive Johann Strauss d y framförda av Wiener Symphoniker under ledning av Robert Stolz. Vidare ett inslag från Udo Jürgens-musikalen Ich war noch niemals in New York, filmmusik av John Barry och Fermo Dante Marchetti (Fascination framförd av Helmuth Zacharis och hans orkester) och så Ulla Sallert med Viljasången i Glada änkan.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 10 juni 2022 kl 12:00 - 13:00. Programmet kan också höras söndagen den 5 juni 2022 kl 13:00 - 14:00 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 25 juni 2022.

Programmet kan från och med den 11 juni även höras under en vecka genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också flera bilder med anknytning till musiken i programmet.
(2022-06-10)
I radioserien Plats På Scen! säsongsavslutningen den 24 juni 2022 aktuellt referat från Pramtaler Sommeroperette i Zell an der Pram, Österrike med Robert Stolz-operetten Zwei Herzen im Dreivierteltakt
I sista upplagan innan sommaruppehållet i radioserien Plats På Scen! med tema operett, musikal och filmmusik förmedlar programvärden Bo Magnusson färska intryck från en högklassig uppsättning i kammarformat av operetten Zwei Herzen im Dreivierteltakt med musik av Robert Stolz. Operetten, som bygger på den första europeiska ljudfilmen med synkroniserat ljud från 1930, hade urpremiär 1933 på Stadttheater i Zürich.

Pramtaler Sommeroperette produceras varje sommar sedan 2013 i Zell an der Pram i nordvästra Österrike och är en kammarmusikalisk operettfestival på hög nivå. Intendent är Harald Wurmsdobler som med stort engagemang hanterar verksamheten. Zell an der Pram är en liten pittoresk ort belägen 30 minuters tågresa österut från den tysk-österrikiska gränsstaden Passau. Ortens stora attraktion är Schloss Zell an der Pram, ett ståtligt barockslott som från 1979 hyser ett av Österrikes stora utbildningscentrum på kulturområdet. Musikteaterföreställningarna uppförs på slottets vackra innergård.

För regin i Zwei Herzen im Dreivierteltakt svarar Manuela Kloibmüller. I rollerna förutom Harald Wurmsdobler: George Kounoupias, Gabriele Rösel, Agnes Palmisano, Simon Schober, Michael Zallinger, Martha Matscheko och Bernhard Bruckboeg. Musikalisk ledare är Gerlad Karl.

Välkommen att klicka på valfri bild här ovanför för att sedan bläddra vidare bland bilderna. (Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB.)
I övrigt i den här säsongens sista programupplaga musikaliska klenoder som hör midsommartiden till.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 24 juni 2022 kl 12:00 - 13:00. Programmet kan också höras söndagen den 26 juni 2022 kl 13:00 - 14:00 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 2 september 2022.

Programmet kan från och med den 26 juni och till början av september 2022 även höras genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>.

Nästa säsong i radioserien Plats På Scen! startar fredagen den 2 september 2022.
(2022-06-26)
    
    
    
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 14 mars 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll