Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Augusti 2019

Nyheter > Arkiv 2019

Teaterdräkter skapade av Roger Jansson för Stockholms Operettensemble.

Eva Magnusson och Roger Jansson i Emmerich Kálmáns "Låt oss liksom svalorna".

Teaterdräkt skapad av Roger Jansson för Eva Magnusson som "Brita" i operetten "Värdshuset Vita Hästen".

Teaterdräkter skapade av Roger Jansson för Stockholms Operettensemble.

Roger Jansson i pärlor från forna Knutby-Revyer.

Unik utställning av historiska teaterdräkter från Stockholms Operettensemble
Hösten 1979 grundades Stockholms Operettensemble av operasångerskan Anne-Lie Kinnunen. Medgrundare var bland andra Berth Vestergård, Leif Johannisson och Stig Lennarth. Första arrangemanget var en operettkonsert på Jarlateatern, Kungstensgatan 2 i Stockholm. Konserten, som blev en stor succé, ägde rum den 25 november 1979 med början kl 15:00. Jarlateatern kom sedan att bi ensemblens hemmascen under två decennier och platsen för en lång rad framgångsrika operett- och musikaluppsättningar.

En av Stockholms Operettensembles främsta teaterdräktsskräddare var Roger Jansson. Jansson framträdde också i flera uppsättningar som en mycket finurlig och uppskattad karaktärsskådespelare. Så till exempel som en oslagbar statyimitation av Karl XII i Carl Millöckers operett Tiggarstudenten.

40 år efter tillkomsten av Stockholms Operettensemble har Roger Jansson  arrangerat en unik utställning av ett stort antal av de kreationer som han skapade för ensemblen. Utställningen öppnade söndagen den 4 augusti 2019 i Knutby-Faringe-Bladåkers Hembygdsförening i Knutby.

Den förnämliga utställningen går att uppleva vid ytterligare ett tillfälle, nämligen lördagen den 24 augusti kl 11:00 - kl 17:00. Plats: Gammelgården, Knutby.
Vid utställningens vernissage den 4 augusti möttes de två trotjänarkollegorna i Stockholms Operettensemble - Eva Magnusson och Roger Jansson. Helt spontant och mycket uppskattat bjöds utställningsbesökarna av Eva och Roger på den vackra Låt oss liksom svalorna från Emmerich Kálmáns operett Csárdásfurstinnan. (Bilden längst upp till höger.) På bilden intill syns längst ner till vänster Roger Jansson och Anne-Lie Kinnunen. Välkommen att klicka på valfri bild för att se den i större format och bläddra vidare till övriga bilder. I samband med utställningen medverkade Roger Jansson i pärlor från forna tiders Knutby-Revyer. (Bilden längst ner till höger.)
(2019-08-15)
Karlbergs Musikkår med sommarmusik på H.M. Konungens Hovstall
Såväl det gamla Kungliga Hovstallet på Helgeandsholmen som det nuvarande på Östermalm var och är begåvade med musikalisk inramning av vackert och mångskiftande slag. Från musiken på Kungliga Slottet, Riddarhuset, Kungliga Operan, Svenska Teatern, Blanchs Café, Sveasalen, Berns Salonger, Berzelii park, Musikaliska Akademien, Armémuseum, Östermalmsteatern till den på Djurgårdsteatern och Hasselbacken. Ur denna rika musikaliska miljö bjöd Karlbergs Musikkår från Militärhögskolan Karlberg den 7 augusti 2019 på Musikaliska klenoder från kvarteren kring de Kungliga Hovstallen.
I den av H.M. Konungens Hovstalls byggnader inramade praktfulla trädgården med porlande springbrunn och i behagligt sommarväder fick den förtjusta publiken avnjuta en brunnsmusikalisk bukett med allt från opera till nationalromantik, klassisk svensk filmmusik och praktfulla marscher. Peter Göthe dirigerade med bravur och för vackra sånginslag svarade Eva Magnusson. Hovstallets värd var Lars-Olof Nilsson. Konferencier: Bo Magnusson. Konserten hedrades med närvaro av Chefen vid Militärhögskolan Karlberg, Kommendör Bo Berg. Välkommen att klicka på bilden här ovanför för att se den i större format.
(2019-08-16)
  
  
  
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 13 juni 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll