Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Maj 2015

Nyheter > Arkiv 2015

Musik från Scott Joplins opera Treemonisha och Radio Luxemburg-legenden Camillo Felgen i Plats På Scen!

I  Plats På Scen! den 1 maj 2015 berättar programvärden Bo Magnusson om den amerikanske kompositören Scott Joplin, skaparen av musikriktningen ragtime, och hans opera Treemonisha från 1910, en opera som inte kom att uppföras förrän 1972. I programmet också radiohistoriska inslag om och med den på 1950- och 1960-talen över hela Europa mycket omtyckte programvärden Camillo Felgen i Radio Luxemburgs sändningar på tyska. 

Detaljerat programinnehåll och bilder här >>. Kanal: Radio Viking 101,4 MHz och Internet www.radioviking.se

Plats På Scen! direktsänds varje fredag kl 12:00 - 13:00 med repris söndagar kl 15:00 - 16:00.
(2015-05-01)

Die Fledermaus och Der fidele Bauer sommarens operetter i Baden bei Wien

I stora delar av Europa upplever musikteaterformen operett just nu en renässans. En plats där den sedan mycket länge har levt i högönsklig välmåga är den vackra kurstaden Baden bei Wien i Österrike. På Stadttheater och Sommerarena där spelas förstklassig operett året runt. Sommarens operetter är Die Fledermaus med musik av Johann Strauss d y och Leo Falls Der fidele Bauer. Sommarsäsongen inleds den 19 juni och avslutas den 5 september. Utöver operetterna Die Fledermaus och Der fidele Bauer uppförs musikalen Hairspray med musik av Marc Shaiman. Musikalens spelplats är Stadttheater.

Välkommen att läsa mera om produktioner i Baden bei Wien här >>
(2015-05-03)

Paul Linckes Berliner Luft med Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg i Plats På Scen!

I  Plats På Scen! den 8 maj 2015 en lång rad inslag önskade av radioseriens lyssnare, bland annat Paul Linckes Berliner Luft i en direktupptagning från en konsert på Hallwylska Palatset den 14 juni 2014 med Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg under ledning av Björn Ericson. (Se video till höger.) 

Bland önskade artister i programmet finns Peter Alexander, Freddy Quinn, Fred Astaire, Red Skelton och Deanna Durbin. Inför årets sommaroperetter i Österrike berättar programvärden Bo Magnusson den här gången om och bjuder på avsnitt från Johann Strauss d y:s operett Eine Nacht in Venedig som spelas under juli och augusti på friluftsarenan i Mörbisch. (Se video till höger.)

Detaljerat programinnehåll och bilder här >>. Kanal: Radio Viking 101,4 MHz och Internet www.radioviking.se

Plats På Scen! direktsänds varje fredag kl 12:00 - 13:00 med repris söndagar kl 15:00 - 16:00.
(2015-05-08)

Om Paul Abrahams Ball im Savoy på Komische Oper i Berlin i veckans upplaga av Plats På Scen!

Ett starkt ökat intresse för operett har på senare år kunnat noteras i främst Centraleuropa. En av de musikteatrar som bidrar till detta är Komische Oper i Berlin. Flera nydanande uppsättningar har kommit till där på senare tid. En sådan som spelas våren 2015 är Paul Abrahams Ball im Savoy från 1932. Hösten 2015 kommer en nyuppsättning av Eine Frau die weiss was sie will med musik av Oscar Straus och på våren 2016 är det dags för Nico Dostals Clivia.

I Plats På Scen! den 15 maj berättar programvärden Bo Magnusson om Ball im Savoy och bjuder på musikinslag från operetten. I övrigt i programmet bland annat Harmony Sisters med en svensk version av titelmelodin Three Little Words i filmen från 1950 med samma titel, Deanna Durbin i den mångfalt Oscars-nominerade filmen Spring Parade med musik av Robert Stolz, en unik inspelning av Rosemarie med Richard Tauber från Rudolf Frimls operett Rose MarieSven-Erik Vikström i Jules Sylvains Vintergatan med text av Sven-Olof Sandberg och från Jerome Kerns Show Boat Paul Robeson i en inspelning från 1928 av Ol' Man River.

Detaljerat programinnehåll och bilder här >>. Kanal: Radio Viking 101,4 MHz och Internet www.radioviking.se

Plats På Scen! direktsänds varje fredag kl 12:00 - 13:00 med repris söndagar kl 15:00 - 16:00. Aktuell programupplaga: Plats På Scen! Nr 447 med sändningsdatum 15 maj 2015.
(2015-05-16)

Im Weissen Rössl sommarens operett i Kufstein, Österrike

Efter förra sommarens utflykt i musikalens värld med My Fair Lady är det åter dags för operett i den idylliska österrikiska staden Kufstein. OperettenSommer Kufstein bjuder i år på Im Weissen Rössl med musik av Ralph Benatsky, Robert Stolz, Robert Gilbert och Bruno Granichstaedten. I den nya glansperiod för operett som kan skönjas i Centraleuropa följer produktionen i Kufstein trenden att återgå till originalen. För den sceniska rekonstruktionen av Im Weissen Rössl till originalversion samarbetar OperettenSommer Kufstein med Staatsoperette i Dresden. Liksom tidigare är flera av de medverkande i produktionen hämtade från Volksoper i Wien. För solisternas ackompanjemang svar den förnämliga Orchester der Staatsoper Timisoara, Rumänien under ledning av österrikaren Ernst Theis.

Im Weissen Rössl spelas mellan den 31 juli och 15 augusti 2015 på den spektakulära Festungsarena i Kufstein, Österrike. Kufstein ligger några mil öster om Innsbruck. Klicka på bilderna till höger för större format.
(2015-05-18)

I Seefestspiele, Mörbisch 2015 - Johann Strauss d y:s Eine Nacht in Venedig

1957 började en sällsynt framgångshistoria när sångaren KS Herbert Alsen satte upp operetten Der Zigeunerbaron på en nybyggd friluftsteater med 1.200 platser i den lilla orten Mörbisch vid Neusiedler See i Österrike. Sedan den här första uppsättningen spelas det sommaroperett varje år i Mörbisch. Seefestspiele, som arrangemanget benämns, har vuxit till världens största operettfestspel. Friluftsarenan har numera 6.500 sittplatser och cirka 225.000 besökare kommer varje sommar till festspelen.

Från och med 2013 har Seefestspiele Mörbisch KS Dagmar Schellenberger som intendet. Den första sommaroperetten under hennes ledning var Der Bettelstudent - Tiggarstudenten. Den följdes 2014 av musikalen Fiddler  On The Roof - Speleman på taket. Produktion sommaren 2015 är den klassiska Eine Nacht in Venedig med musik av Johann Strauss d y. Operetten har spelats flera gånger tidigare i Mörbisch, bland annat 1958, alltså året efter festspelens öppning 1957. Årets upplaga spelas 9 juli till 22 augusti.
(2015-05-19)

I radioserien Plats På Scen! om den schweiziska nationaloperetten Grüezi med musik av Robert Stolz

I radioprogrammet Plats På Scen! den 15 maj berättade programvärden Bo Magnusson om filmen Spring Parade från 1940 med musik av Robert Stolz och Deanna Durbin i den kvinnliga huvudrollen. Filmen var en av tre stycken på samma tema - Frühjahrsparade 1934, Spring Parade och så Die Deutschmeister 1955. 1964 tillkom operetten Frühjahrsparade som baserades på de tre filmerna. Urpremiären ägde rum på Volksoper i Wien följd av ett stort antal föreställningar där och en mångfald uppsättningar på andra teatrar. 

40 år tidigare, samma år som den första Frühjahrsparade-filmen hade premiär, alltså 1934, tillbringade Robert Stolz, precis som så många andra i branschen, sommaren i operettens Mecka, Bad Ischl, Österrike. Där skrev han då musiken till Himmelblaue Träume, som skulle komma att kallas för den schweiziska nationaloperetten. Den fick därför också en alternativ titel - Grüezi - som är det vanligaste schweiziska hälsningsordet. Operetten hade premiär på Stadttheater i Zürich den 3 november 1934 och blev där den tredje succéoperetten i rad med Robert Stolz som kompositör. I Plats På Scen! den 22 maj 2015 berättar Bo Magnusson om operetten och lyssnarna får höra musikaliska inslag i en inspelning från maj 1954.

I övrigt i programmet bland annat ett par unika inspelningar från operetten Im Weissen Rössl, i vilken Robert Stolz också var högst delaktig som kompositör, och Caterina Valente och brodern Silvio Francesco med filmmusik. Vidare musikinslag med Erna Sack, Nicolai Gedda, Peter Alexander, Louis Armstrong och Jerry Lewis.

Detaljerat programinnehåll, bilder och en unik video med Harry James i hans orkesters titelmelodi Ciribiribin här >>. Kanal: Radio Viking 101,4 MHz och Internet www.radioviking.se

Plats På Scen! direktsänds varje fredag kl 12:00 - 13:00 med repris söndagar kl 15:00 - 16:00. Under en veckas tid efter direktsändningen kan Plats På Scen! när som helst avlyssnas via reprissidan på adressen www.radioviking.se. Aktuell programupplaga: Plats På Scen! Nr 448 med sändningsdatum 22 maj 2015.
(2015-05-21)

Professor Robert Stolz (1880-1975). 
Bilden till vänster: Fru Einzi Stolz (1912-2004) samt Eva och Bo Magnusson vid Robert Stolz-Platz i Wien.

I radioserien Plats På Scen! om tenoren Jonas Kaufmann i succékonserter med operett och filmmusik 

I radioprogrammet Plats På Scen! den 29 maj uppmärksammar programvärden Bo Magnusson den succéartade konsertserie med operett- och filmmusik som nyligen genomförts av den tyske stjärntenoren Jonas Kaufmann. Konserterna följer på den stora framgång som Kaufmann nådde med sin förnämliga CD-inspelning år 2014 av operett- och filmmusik skapad huvudsakligen under åren kring 1930. Den har också på ett unikt sätt följts upp både med en TV-dokumentär om inspelningsarbetet och en konsertvideo. På CD:n, i videon och i konserterna tolkar Jonas Kaufmann klenoder av kompositörer som Franz Lehár, Richard Tauber, Emmerich Kálmán, Paul Abraham, Ralph Benatzky och inte minst Robert Stolz.

Vid den nu aktuella seriens avslutande konsert på Théâtre des Champs Elysées i Paris (bilden ovan) lördagen den 23 maj var Clarissa Stolz-Henry, dotter till Robert Stolz, närvarande som hedersgäst. Se bilden till höger. Fru Stolz-Henry har till Plats På Scen! förmedlat att konserten avslutades med hela sex extranummer av Kaufmann som dessutom i slutet övertog dirigentstaven från ordinarie dirigenten Jochen Rieder för att själv dirigera Münchner Rundfunkorchester i marschen Frühjahrsparade - Vårparanden - av Robert Stolz, den marsch som sedan 2003 är signaturmelodi i programserien Plats På Scen!

Det måste sägas vara ett gott tecken för operettens framtid att en av världens mest efterfrågade tenorer ägnar musikteaterriktningen så stor kraft. Kanske kommer Kaufmann så småningom att jämföras med den svenske, glänsande tenoren Nicolai Gedda som alltid varit en av operettens stora förkämpar.

Jonas Kaufmanns senaste konserter ägde rum enligt följande:

14 Maj 2015, Du bist die Welt für mich, Operettenkonzert,Wien, Konzerthaus
16 Maj 2015, Du bist die Welt für mich, Operettenkonzert, Luzern, KKL
18 Maj 2015, Du bist die Welt für mich, Operettenkonzert, Berlin, Philharmonie
20 Maj 2015, Du bist die Welt für mich, Operettenkonzert, Hannover, Kuppelsaal
23 Maj 2015, Du bist die Welt für mich, Operettenkonzert, Paris, Théâtre des Champs Elysées

I Plats På Scen! den 29 maj får lyssnarna höra Jonas Kaufmann sjunga. I övrigt i programmet bland annat musik från Jean Gilberts operett Katja, die Tänzerin, Himmelblaue Träume av Robert Stolz, Stephen Sondheims musikal Pacific Overtures och från filmen Der Kongress tanzt - Wien dansar och ler - med anledning av att det i år är 200 år sedan Wienkongressen ägde rum.

Detaljerat programinnehåll och bilder finns här >>. Kanal: Radio Viking 101,4 MHz och Internet www.radioviking.se

Plats På Scen! direktsänds varje fredag kl 12:00 - 13:00 med repris söndagar kl 15:00 - 16:00. Under en veckas tid efter direktsändningen kan Plats På Scen! när som helst avlyssnas via reprissidan på adressen www.radioviking.seAktuell programupplaga: Plats På Scen! Nr 449 med sändningsdatum 29 maj 2015.
(2015-05-28)

Clarissa Stolz-Henry, Jonas Kaufmann och Jochen Rieder. Théâtre des Champs Elysées i Paris den 23 maj 2015.
Professor Robert Stolz (1880-1975).
     
 
 
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 13 juni 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll