Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Juli 2019

Nyheter > Arkiv 2019
Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg med sommarkonserter på Kungliga Hovstallet
Såväl det gamla Kungliga Hovstallet på Helgeandsholmen som det nuvarande på Östermalm var och är begåvade med musikalisk inramning av vackert och mångskiftande slag. Från musiken på Kungliga Slottet, Riddarhuset, Kungliga Operan, Svenska Teatern, Blanchs Café, Sveasalen, Berns Salonger, Berzelii park, Musikaliska Akademien, Armémuseum, Östermalmsteatern till den på Djurgårdsteatern och Hasselbacken. Ur denna rika musikaliska miljö bjuder Karlbergs Musikkår den 24 juli och 7 augusti kl 18:00-19:00 på ett program med Musikaliska klenoder från kvarteren kring de Kungliga Hovstallen. Konserterna dirigeras av Nils-Åke Nilsson (24 juli) och Peter Göthe (7 augusti). Sångsolist är Eva Magnusson. Entré 50 kr. Barn t.o.m. 7 år fri entré. Kungliga Hovstallets hemsida  här >>. Välkommen att klicka på bilderna för större format.

Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg är en av de äldsta kontinuerligt aktiva musikkårerna i landet inom den frivilliga försvarsmusiken och den enda i Stockholms stad. Den bildades 1926 som Stockholms Landstormsförbunds Musikkår. Under de dryga 90 år som gått sedan dess har musicerandet varit omfattande både inom Försvarsmakten, med bland annat ett stort antal högvaktsframträdanden, och i civila sammanhang. 1985 flyttade kåren till lokaler på Karlbergs Slott och antogs samtidigt som Militärhögskolans musikkår. Organisatoriskt tillhör den Försvarsutbildarna.
(2019-07-06)
Carl Michael Ziehrers Die Landstreicher i Pramtaler Sommeroperette
I Österrikes nordvästra hörn vid floden Pram ligger den lilla orten Zell an der Pram. Med Johann Strauss d y:s operett Wienerblut som inledning spelas sedan 2013 sommaroperett på borggården till ortens praktfulla Schloss Zell an der Pram. Årets operett var Die Landstreicher med musik av Carl Michael Ziehrer (1843-1922), den siste kungliga och kejserliga Hovbalmusikdirektören i Österrike-Ungern, och text av Leopold Krenn och Karl Lindau. Av Ziehrers operetter är Die Landstreicher den enda som i våra dagar regelbundet uppförs. Uppsättningen i Zell an der Pram spelades 15 - 30 juni 2019 och fick ett blandat mottagande med övervikt åt det positiva hållet och särskilt begåvades orkestern -  Salonorchester sINNfonietta under ledning av Gerald Karl - med lovord.

Nästa sommar uppför Pramtaler Sommeroperette Emmerich Kálmáns Gräfin Mariza. Spelperiod 13 - 28 juni 2020. Klicka gärna på bilderna här ovanför för större format. Bilder: Pramtaler Sommeroperette.
(2019-07-07)

Kiss Me Kate på friluftsteatern i Eutin sommaren 2019

Mellan Lübeck och Kiel i Tyskland, alltså på ganska bekvämt avstånd från Sverige, ligger den pittoreska staden Eutin. Staden är begåvad med en mycket vacker friluftsteater där operetter och musikaler uppförs i förstklassiga produktioner under juli och augusti varje sommar. Sommaren 2019 är det en lovordad uppsättning av Cole Porters mästerverk Kiss Me Kate som står på programmet.

Musikalen spelas till och med den 24 augusti. (Bilden ovan Eutiner Festspiele. Välkommen att klicka på den för större format.)

(2019-07-08)
Franz Lehárs Das Land des Lächelns i Operettenfestspiele Mörbisch 2019
Franz Lehárs mest framgångsrika operett näst efter Glada änkan är Das Land des Lächelns - Leendets land. Operetten hade urpremiär den 10 oktober 1929 på Metropol-Theater i Berlin med Richard Tauber och Vera Schwarz i huvudrollerna. Das Land des Lächelns har sedan dess producerats ett stort antal gånger på scener världen över, nu senast sommaren 2019 i en storslagen uppsättning vid operettfestspelen i Mörbisch, Österrike.

Franz Lehár var inte alltid lyckosam med sina operetter. I sin alltid närvarande strävan att nå större framgång med de mindre lyckade, arbetade Lehár regelmässigt och idogt med omarbetningar. Emellertid kom Leendets land att bli den enda operett där omarbetningen blev riktigt framgångsrik. Bland annat skräddarsyddes flera sånger för Lehárs favorittenor från tidigt 1920-tal, Richard Tauber.

Ursprunget till Leendets land är en operett med titeln Die gelbe Jacke som hade premiär den 9 februari 1923 på Theater an der Wien i Wien. Den kanske mest slagkraftiga sången i Leendets land, Du bist mein ganzes Herz, Du är min hela värld, fanns med redan i Die gelbe Jacke, men hade där en placering alldeles mot slutet av tredje akten som gjorde att den inte alls fick den uppmärksamhet som den förtjänade. På Taubers inrådan flyttade Lehár sången till en plats i Leendets land där den fick en stor dramaturgisk effekt. Viss, men inte bestående, framgång med en omarbetning hade Lehár också år 1930 med operetten Schön ist die Welt, återigen med Richard Tauber i den manliga huvudrollen. Operettens ursprungliga titel var Endlich allein och premiären ägde rum 1914.

Das Land des Lächelns är intendenten Peter Edelmanns andra uppsättning på friluftsteatern i Mörbisch, världens största operetteater med plats för 6000 åskådare, vid Neusiedler See i Burgenland, Österrike. En kuriositet är att operettfestspelens tidigare intendent i många år, den folkkäre och nu 87-årige Harald Serafin, gör stor succé i en liten roll i uppsättningen. Leendets Land spelas till och med 24 augusti 2019. Klicka gärna på bilderna här ovanför och till höger för större format. Pressbilder: Seefestspiele Mörbisch/Jerzy Bin.

Nästa sommar uppförs Leonard Bernsteins West Side Story i Mörbisch.
(2019-07-17)
"Bättre musikteater än Im Weissen Rössl i Lehár Festival, Bad Ischl 2019 finns inte"
Den 30 november 1930 hade operetten Im Wessen Rössl - Värdshuset Vita Hästen  urpremiär på Grosses Schauspielhaus i Berlin med Max Hansen i den manliga huvudrollen som Zahlkellner Leopold. Premiären blev  startpunkten för en av musikteaterhistoriens mest framgångsrika pjäser  med tusentals föreställningar världen över. Och ytterligare några läggs nu till i sommarens Lehár Festival i Bad Ischl, Salzkammergut, Österrike. Och var passar väl en nyuppsättning av Im Weissen Rössl bättre än i just Salzkammergut, det natursköna område där operettens handling utspelar så att säga i verkligheten på och runt omkring Weisses Rössl, hotellet i St. Wolfgang invid den vackra Wolfgangsjön.

Musiken i Im Weissen Rössl är av Ralph Benatzky, Robert Stolz, Robert Gilbert och Bruno Granichstaedten. Gilbert är också upphovsman till sångtexterna. Och med recensenternas ord: Bättre musikteater än Im Weissen Rössl i Lehár Festival Bad Ischl 2019 går inte att uppnå. Till detta bidrar framför allt Roman Martin som Zahlkellner Leopold, Susanna Hirschler som Värdshusvärdinnan Josepha Vogelhuber, folkkära Helga Papouschek som Kathi och inte minst Volksoper-nestorn Kurt Schreibmayer som Kejsar Franz  Joseph. Regi: Lehár Festivalens intendent, den utomordentligt operetterfarne Thomas Enzinger. Dirigent Lehár Orchester: Oliver Ostermann. Im Weissen Rössl spelas till och med den 1 september 2019 i det vackra Kongress und Theaterhaus i Bad Ischl. Välkommen att klicka på bilderna för att se dem i större format. Pressbilder: Foto Hofer, Bad Ischl.
(2019-07-21)
Karlbergs Musikkårs Slottsensemble med sommarmusik på Kungliga Hovstallet
Såväl det gamla Kungliga Hovstallet på Helgeandsholmen som det nuvarande på Östermalm var och är begåvade med musikalisk inramning av vackert och mångskiftande slag. Från musiken på Kungliga Slottet, Riddarhuset, Kungliga Operan, Svenska Teatern, Blanchs Café, Sveasalen, Berns Salonger, Berzelii park, Musikaliska Akademien, Armémuseum, Östermalmsteatern till den på Djurgårdsteatern och Hasselbacken. Ur denna rika musikaliska miljö bjöd Karlbergs Musikkårs Slottsensemble den 24 juli 2019 på Musikaliska klenoder från kvarteren kring de Kungliga Hovstallen.

I den av Hovstallets byggnader inramade praktfulla trädgården med porlande springbrunn och i strålande sommarväder fick publiken avnjuta en brunnsmusikalisk bukett med allt från opera till nationalromantik, klassisk svensk filmmusik och praktfulla marscher. Marie Vannerstedt dirigerade med bravur och för vackra sånginslag svarade Eva Magnusson. Hovstallets värd var Hovstallmästare Ulf Gunnehed. Konferencier: Bo Magnusson. Välkommen att klicka på bilden här ovanför för att se den i större format och på spelaren till höger för att lyssna på Min kärlekssång från operetten Värdshuset Vita Hästen med musik av Robert Stolz.
(2019-07-25 rev 2019-08-01)
Robert Stolz: "Min kärlekssång". Eva Magnusson med Karlbergs Musikkårs Slottsensemble under ledning av Marie Vannerstedt. Sommarkonsert Kungliga Hovstallet, Stockholm den 24 juli 2019.
Karlbergs Musikkår åter den 7 augusti 2019 med mera sommarmusik på Kungliga Hovstallet
Såväl det gamla Kungliga Hovstallet på Helgeandsholmen som det nuvarande på Östermalm var och är begåvade med musikalisk inramning av vackert och mångskiftande slag. Från musiken på Kungliga Slottet, Riddarhuset, Kungliga Operan, Svenska Teatern, Blanchs Café, Sveasalen, Berns Salonger, Berzelii park, Musikaliska Akademien, Armémuseum, Östermalmsteatern till den på Djurgårdsteatern och Hasselbacken.

Ur denna rika musikaliska miljö bjuder Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg den 7 augusti 2019 på en andra konsert med Musikaliska klenoder från kvarteren kring de Kungliga Hovstallen. Det blir en brunnsmusikalisk bukett med allt från opera till nationalromantik, klassisk svensk filmmusik och praktfulla marscher. Den här gången dirigerar Peter Göthe. Liksom vid konserten den 24 juli svarar Eva Magnusson för sånginslagen. Hovstallets värd är Lars-Olof Nilsson. Konferencier: Bo Magnusson.
(2019-07-28)
  
  
  
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 10 juli 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll