Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Länkar

Vägar till mera information och kunskap om operett, musikal och filmmusik
Som  hjälp för att nå källor med information om operett, musikal och  filmmusik har vi sammanställt nedanstående förteckning av länkar till  ett antal intressanta och värdefulla webbplatser. Webbplatsernas  innehåll är också kortfattat beskrivet i sammanställningen.  Sammanställningen kompletteras successivt.

Förslag  på webbplatser att lägga till i förteckningen mottas tacksamt. Det görs  enklast genom att använda kontaktformuläret som finns här >>.

Bilden till höger visar Seefestspiele Mörbisch, Österrike. Välkommen att klicka på bilden för större format.

Nr

Länk

Beskrivning

1

Robert Stolz. Minnesmärke Bad Ischl. Bild: EA Musik HB.
Robert Stolz. Utförlig historisk och aktuell information (på franska) om den österrikiske kompositören och dirigenten Professor Robert Stolz (1880-1975).

Upphovsman till ett par tusen kompositioner, varav fyra hundra wienersånger, musiken till femtio operetter och ett hundratal filmer samt verksam som dirigent vid hundratals fonograminspelningar, var Stolz en av musikhistoriens mest produktiva personligheter och en av  wienermusikens främsta företrädare.
2 http://www.operetten-lexikon.info
Operetten-Lexikon. Omfattande historisk och aktuell information (på tyska) om operett. Bland annat artiklar om drygt 100 operetter, närmare 40 kompositörer, ett tiotal textförfattare och drygt 10 operettfestspel. Dessutom information om aktuella föreställningar, främst i Österrike, operett på film, inom filatelin och i litteraturen.
3 http://operettafoundation.org
Operetta Foundation. Ett privat forskningsinstitut med syfte att bevara och understödja utvecklingen av musikteaterformen operett både nationellt (USA) och internationellt. Innehar USA:s största samling av material relaterat till operett, bland annat 8 000 böcker 35 000 ljud- och videoinspelningar.
4 https://www.buehnebaden.at
Bühne Baden. Operett- och musikalteater i Baden bei Wien, Österrike med omfattande och intressant repertoar. Spelplats höst, vinter och vår är Stadttheater, Baden bei Wien. Juni, juli och augusti är spelplatsen Sommerarena i Kurpark, Baden bei Wien.
5 http://www.volksoper.at
Volksoper, Wien. Bild: EA Musik HB.
Volksoper, Wien. Ledande operett- och musikalteater i Wien med bred repertoar i vilken även komisk opera och balett ingår.

Volksoper invigdes 1898 och hette då Das Jubiläums-Stadttheater. Efter en växlingsrik historia med såväl opera som talteater och film är inriktningen numra att vara den ledande musikteatern i Wien med tyngdpunkt på operett.
6 http://www.leharfestival.at
Lehár Festival, Bad Ischl. Sedan 1961 årliga operettfestspel under juli, augusti och september. Spelplats är Kongress & Theaterhaus, tidigare benämnt Kurhaus. Under 1800-talets senare och 1900-talets första decennier var Bad Ischl sommartid europeisk medelpunkt och vistelseort för ett stort antal av dem som var verksamma inom musikteaterformen operett. En av de främsta - Franz Lehár - var från 1912 till sin död 1948 bosatt i den så kallade Lehár-Villa i staden.
7
Staatsoperette, Dresden. En av de ledande operetteatrarna i Tyskland, från december 2016 i nytt teaterhus i Dresdens centrum.8 https://www.landestheater-linz.at/musiktheater
Landestheater Linz - Musiktheater. En av Europas modernaste musikteatrar med stort inslag av operett och musikal i repertoaren.
9 https://www.komische-oper-berlin.de
Komische Oper, Berlin. Musikteater som med återgång till verkens ursprungsversion har varit och är vägledande i förnyelsen av musikteaterformen operett.

I repertoaren många operettrariteter som sedan lång tid inte har uppförts. Även stort inslag av musikaler i spelplanen.


10 http://www.seefestspiele-moerbisch.at
Seefestspiele, Mörbisch. Operettfestspel sedan 1957 på en sjö- och friluftsarena invid Neusiedler See, Burgenland, Österrike.  Efter flera utbyggnader rymmer arenan numera drygt 6000 åskådare.

Seefestspiele Mörbisch är världens största operettfesspel. Spelperioden är juli och augusti.

11
https://www.wieneroperette.at
Das Wiener Operettenensemble. Ensemble av unga artister som genomgått utbildning Klassische Operette des Konservatoriums  Wien Privatuniversität. Målsättning: Att producera operettlitteraturens mera sällan uppförda verk.
12
Oper Leipzig - Musikalische Komödie. En av Tysklands ledande, och sedan mer än fyra decennier kontinuerligt verksamma, operett- och musikalteatrar. Musikalische Komödie har under årens lopp särskilt vinnlagt sig om att vårda och uppföra operetter av Johann Strauss d y och Robert Stolz. Musikalische Komödie är en del av Oper Leipzig.


13
Musikfestival Steyr - Schlossgraben Schloss Lamberg. Vallgraven till det 1000-åriga Schloss Lamberg, Steyr, Österrike omdanas varje sommar till en storslagen friluftsteater. Inramad av den mäktiga vallgraven, och med en del av slottsfasaden som kuliss, får publiken uppleva operett och musikal i slutet av juli och början av augusti.
14
Abraham "Ball im Savoy" Sirnach Schweiz 2019.
Operette Sirnach - Sirnach, Schweiz.
I Sirnach, Kanton Thurgau i östra Schweiz producerar ett operettsällskap med numera 200 medlemmar operettuppsättningar sedan åtta decennier.
15
Theatergesellschaft Beinwil am See - Beinwil am See, Schweiz.
Teatersällskap som sedan 1864 har uppfört musikteater i Beinwil am See vid Beinwiler See i Kanton Aargau och strax norr om Luzern i centrala Schweiz.
16
Oper Dortmund, Tyskland.
Musikteater i Dortmund i centrala Ruhr-området i Tyskland. Uppför opera, operett, musikal och balett. Oper Dortmund ingår i den större organisationen Theater Dortmund.
17
Bühne Burgäschi, Schweiz
Teatersällskap som sedan 2009 uppför operetter på en friluftsscen invid Burgäschisees vid Weiler Gallishof.

  

  

  
  
  

Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 14 april 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll